Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, Türkiye'nin deprem konusunda artık kriz yönetiminden risk yönetimine geçmesi gerektiğini söyledi. Uslu, Kentsel Dönüşüm Projesi'nin bir risk yönetim projesi olduğunu hatırlattı.
Van Teknik Elemanlar Derneği (VANTED) ile Van Valiliği Acil Afet Durum Müdürlüğü, beş yıldızlı bir otelde ‘Depremle Yaşamak’ konulu seminer düzenledi. Seminerde konuşan VANTED Başkanı Sinan Üzümcü, amaçlarının depremin etkilerinin en aza indirilmesi için yapılacak çalışmaları değerlendirmek olduğunu söyledi. Üzümcü, “Teknik elemanlar olarak üzerimize düşen birinci ödev depremin etkilerini en aza indirecek tedbirleri geliştirmek ve uygulamaları sağlamaktır. Japonya’da en şiddetli depremlere dayanıklı yapılarda yaşamaya başlayan Japon halkı günlük yaşamına devam ediyor. Bizim de hayalimiz Van ve Türkiye için de aynıdır.” dedi.
Van Vali Yardımcısı Atay Uslu ise Türkiye olarak artık kriz yönetiminden risk yönetimine geçmek gerektiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Kentsel Dönüşüm Projesi'nin bir risk yönetim projesi olduğunu aktaran Uslu, Van’da depremin ardından köylerde yaptıkları konutlarla bir köysel dönüşümün yaşandığına dikkat çekti.
Depremde zor günler geçirdiklerini, ancak hiçbir zaman kendilerini yalnız bırakmayan Başbakan Erdoğan ve bakanların desteği ile zor günleri geride bıraktıklarını anlatan Uslu, “Depremin ardından Van’da altyapı ve üst yapıların tamamı gözden geçirildi. Van’ın ekonomisine büyük katkılar sağlandı. Bunu neye göre söylüyoruz. Depremin ardından Van’ın nüfusu arttı. Van’ın mevduat oranı arttı. Hem de Türkiye’de en çok artan il oldu.” diye konuştu.
Depremlerden sonra büyük acıların yaşanmaması için teknik ekiplere büyük sorumluluk düştüğünü aktaran Uslu, "Depremden önce tedbir almazsanız, depremin ardından ne yaparsanız yapın altından kalkamazsınız. Deprem sizi yönetir. Köylerde 9 bin ev yapıyoruz. Bu evlerin yaparken köylülere bırakmadık. Ancak onların istediği şekilde projeleri hazırlayarak, teknik ekiplerin kontrolünde yaptık." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Salih Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı seminerde Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen uzman öğretim üyeleri düşüncelerini dile getirdi. İlk sunumunu yapan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülmustafa Şen, 'Deprem, deprem dalgaları, depremlerin oluşumları, sarsıntı şekilleri, Türkiye’de ve Van’da deprem gerçeği' konulu bir sunum gerçekleştirdi. Diğer katılımcıların da sunumlarının ardından seminer, karşılıklı soru ve cevaplarla devam etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz