Ankara Valiliği, eğitim-öğretim döneminin başlaması dolayısıyla okul kantin ve yemekhanelerine yönelik bir genelge yayımladı. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel imzasıyla ve ‘önemli’ ibaresiyle yayımlanan genelgede, okul idarecilerinin kantin ve yemekhanede hijyen kurallarına dikkat etmesine işaret edildi. Kurallara uymayanlar hakkında işlem yapılmasının belirtildiği genelgede, en dikkat çeken konu ise günümüzün sorunu olan obezite oldu.
Valilik, Ankara’da bulunan eğitim kurumlarının yatılı veya pansiyonlu yemekhaneleri de dahil olmak üzere okul kantinlerinde doğal maden suları hariç, dengesiz beslenmeye ve şişmanlığa (obezite) sebep olabilecek, enerji yoğunluğu yüksek ancak besin değeri düşük olan enerji içecekleri, gazlı, kolalı ve aromalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışı yaptırılmasını yasakladı.
Otomatik satış yapan makinelerin de okula girişini engelleyen Valilik, bunların yerine süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurulması ile ilgili olarak okul kantin sözleşmesine hükümler konulmasını istedi. Ayrıca yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabilecek gıda maddelerinin tüketimini özendirici her türlü reklam, promosyon ve tanıtım amaçlı afiş, poster, broşür ve benzeri kullanılmayacak.
Valilik, bulaşıcı hastalıklar ile gıda zehirlenmelerinin kaynağını büyük ölçüde gıda güvenliği kurallarına uyulmadan üretilen, satışa veya tüketime sunulan gıda maddelerinin teşkil ettiğine dikkat çekti. Gıda güvenliği bakımından bilhassa çocukların güvenliğinin sağlanması ve sağlıklarının korunması gerektiğinin altını çizen Valilik, okul çağındaki çocuk ile gençlerin sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmelerinin sağlanabilmesi amacıyla özellikle okul kantinlerinde asgari teknik ve hijyenik şartlar ile gıda güvenliğine ait şartların oluşturulması ve bunların sürekli olarak gerek okul idarelerince ve gerekse ilgili kurumlarca takip edilmesi kanuni zorunluluk olduğunu dile getirdi.
Ankara Valiliği’nin yayımladığı genelgede okulların kantin ve yemekhanelerde dikkat etmesi gereken hususlar sıralandı.
Taşımalı eğitim sisteminin uygulandığı kırsal alanlar dâhil tüm okullarda öğrencilere verilen yemeklerin hazırlandığı tesislerde denetimler sürdürülmesine dikkat çekildi.
Ayrıca yemek sunumu yapılan okulların yemekhane bölümlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlar yönünden uygunluğuna işaret edilerek, bu yemekhanelerde yemekler alttan sıcak su ısıtmalı çelik kaplar muhafaza edilecek. Valilik, okul kantinlerinde her ne şekilde olursa olsun öğrenci ve personel için yemek yapılmayacağı konusunda da uyardı.
Kirlenmiş, kokuşmuş, ekşimiş, nitelikleri ve görünümü bozulmuş bombe yapmış, kurtlu, küflü olması gibi özellikleri ile kolayca ayırt edilebilen fiziksel, kimyasal ya da mikrobiyolojik bozulmaya uğramış, ambalajı yırtılmış, kırılmış, paslanmış ve son tüketim tarihi geçmiş gıda maddeleri kesinlikle satışa ve tüketime sunulmayacak. Kullanılan, depolanan, sergilenen, satışa ve tüketime sunulan her türlü gıda maddesi ile gıdalarla temasta bulunan madde ve malzemelerin üzerinde, niteliğini ve varsa özel saklama koşullarını, ithalat veya üretim izninin tarih ve sayısını gösteren, Türk Gıda Mevzuatı’na uygun etiket bulunacak, gıda maddelerinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üretim/ithalat izinleri olacak. Gıdaların ambalajsız ve açıkta satışı yapılmayacak. Süt, ayran, yoğurt gibi ambalajlı ve soğuk ortamda saklanması gereken gıdalar mutlaka buzdolabında muhafaza edilecek.
Kantinlerde çiğ et ve ürünleri hiçbir şekilde bulundurulmayacak ve bu ürünler kantinlerde pişirilerek satışa sunulmayacak. Hazır veya yarı hazır halde işlenmiş et ve et ürünleri ise soğuk zincir kırılmadan uygun şartlarda muhafaza edilecek.
Gıda maddeleri ile temas eden malzemeler cam, paslanmaz çelik gibi uygun malzemelerden yapılmış olmalı, düzenli olarak temizlenmeli ve bakımları yapılmalı. Kullanılan tüm alet ve ekipman, gıdayla temasta bulunan yüzeyler sağlığa uygun, bulaşma riskini en aza indirmeyi mümkün kılacak şekilde tasarlanmalı, kolay ve iyi temizlenebilir, korozyona dayanıklı ve toksik olmayan maddelerden yapılmış olmalı, daima temiz bulundurulmalı ve gerektiğinde dezenfekte edilecek.
MUTFAK ARAÇLARI TEK KULLANIMLIK OLACAK
Servise sunulan gıdaların tüketimi için tercihen tek kullanımlık bardak, tabak, çatal, kaşık kullanılacak ve tek kullanımlık kaplar kullanıldıktan sonra mutlaka atılmak suretiyle başka amaçlar için kullanılmayacak. El ile temas etme zorunluluğu olan gıda maddelerinin satış ve servisi uygun malzeme ve alet/donanım ile yapılacak. Hazırlama ve ambalajsız ürünlerin servisi sırasında mutlaka tek kullanımlık eldiven kullanılacak. Tuvaletler kantinlerdeki gıda üretim, satış ve tüketim yapılan yerlerden uygun uzaklıklarda bulunacak. Tuvaletler doğrudan satış veya tüketim yerlerine mücavir açılmayacak. Gıda maddeleri ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler, temizlik malzemeleri ile aynı yerde bulundurulmayacak ve özellikle kırtasiye malzemeleri ile gıda maddeleri ayrı bölümlerde satışa sunulacak. Çalışanların yerine getirmesi gereken sağlık kontrolleri ve portör muayeneleri aksatılmadan yürütülecek. Çalışanların tırnakları kısa kesilmiş ve temiz olacak, iş kıyafetleri temiz, üretim ve servis aşamalarında eldiven, maske ve bone kullanılması ile bunun gibi kişisel hijyen kurallarına uyulması mutlaka sağlanacak. Satışı yapılan gıdaların tüketimi için kantin önünde uygun, hijyenik ve güvenilir tüketim alanları oluşturulacak ve ayrıca kantinin görünür bir yerinde uygulanan fiyat tarifesi rahatlıkla okunabilecek bir şekilde mutlaka bulundurulacak. Çocuklar ve gençlere satışı yasak olan alkol ile tütün ve tütün mamulleri ürünlerinin doğrudan veya dolaylı bir şekilde satılmasının veya kullanılmasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz