Van Valisi Münir Karaloğlu, Ferit Melen Havaalanı’na yeni yapılan binalarla birlikte 2800 metrekare olan terminal binasının 3,5 kat daha büyütülerek 7500 metrekareye çıkarılacağını söyledi.
1943 yılında hizmete girerek Türkiye’nin ilk sivil havaalanlarından biri olan ve 1993 yılından itibaren de uluslararası uçuşlara açılan Van Ferit Melen Havaalanı terminal binası, apron, araç parkı ve çevre düzenlemesiyle gözde havaalanlarından birine dönüşüyor. Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’ya her gün olmak üzere haftada 160 karşılıklı sefer, Adana’ya haftada 3, Trabzon ve Gaziantep’e ise haftada 4’er gün direk uçuş yapılıyor. Bitlis, Hakkari, Ağrı illerindeki yolculara da hizmet veren Ferit Melen Havaalanı, 2023 vizyonunda bulunan 1 milyon yabancı 3 milyon yerli turist yolcuya hizmet verecek kapasitede olması için yeni ek binalar yapılıyor. Mart ayında temeli atılan ve ihale sözleşmesinde 550 gün olarak belirtilen havaalanının yeni terminal binası, apron, araç parkı ve çevre düzenlemesini inşa edecek yüklenici firma Ekim 2013’de bitirme sözü verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da Van Ferit Melen Havaalanı’na yeni yapılan ek terminal binası başta olmak üzere diğer eklentiler ve cihazlarla birlikte 3 yıl içinde yaklaşık 35 milyon TL harcama yapacak.
Vali Münir Karaloğlu da, beraberinde Yardımcısı Mehmet Yüzer’le havaalanı inşaatında incelemelerde bulundu. Ferit Melen Havaalanı Meydan Müdürü Engin Zırhlıoğlu’nun da hazır bulunduğu inceleme sırasında Vali Karaloğlu, yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. İşçilerle ayaküstü sohbet eden Karaloğlu, ek terminal binası ve araç parkı inşaatını gezerek, VIP girişi önündeki kaldırımların bir an önce düzeltilmesi talimatını verdi.
Ferit Melen Havaalanı ek terminal binası ve diğer bölümlerinin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin gözde havaalanlarından biri haline geleceğini belirten Karaloğlu, “Yolcu potansiyeli her geçen gün artmakta olup, artan yolcu potansiyeli ile birlikte yatırım çalışmaları da hızla devam etmektedir” dedi.
“TERMİNAL BİNASININ KAPASİTESİ 3 KAT ARTIRILACAK”
Yatırım çalışmaları kapsamında Van’da meydana gelen depremler sonrası eski terminal binası ve kulenin ağır hasarlı olması sebebiyle yıkıldığını bildiren Karaloğlu, “Yıkılan terminal binası yerine Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından daha büyük kapasitede ve ilimizin ihtiyacı olan iç-dış hat salonlarının bağımsız olabileceği yeni terminal binası ihalesi yapılarak, inşaat çalışmalarına start verildi. Havalimanı eski terminal binası 2800 metrekare iken yeni yapılan terminal binasının tamamlanması ile birlikte 7500 metrekareye çıkarılacak olup, yeni binada iç-dış hat yolcularına gelen ve giden olmak üzere ayrı ayrı bağımsız salonlarda hizmet verilecek. Aynı zamanda apron kapasitesi de artırılacak. Terminal binası inşaatı kapsamında 140 araçlık olan mevcut otoparkı 450 araçlık kapasiteye çıkarılacak” dedi.
“ENGELSİZ HAVALİMANI ÜNVANINA ADAY”
İnşaat çalışmaları kapsamında çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmalarının tamamlanacağını anlatan Karaloğlu, “Bu çalışmalarla birlikte GreenAirport (Yeşil Havalimanı) projesi kapsamında gerekli düzenlemeler yapılarak sertifikalandırılmaya hazır hale getirilecek. Engelsiz Havalimanı Projesi kapsamında, engelli yolcularımıza yönelik gerekli altyapı çalışmaları tamamlanarak ‘Engelsiz Havalimanı’ unvanını almaya hazır hale getirilecek” dedi.
“GELEN YOLCU SAYISI GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 17 ARTTI”
Deprem nedeniyle yıkılan kule binası yerine, inşaat kapsamında yeni teknik blok kule binası yapımına da başladığını kaydeden Vali Karaloğlu, “Deprem sonrası süreçle birlikte bugüne kadar kesintisiz olarak 24 saat hizmet vermeye devam etmekte olan havalimanının DHMİ Genel Müdürlüğü’nce Türkiye’de ilk kez uygulanan Seyrüsefer Performansı Yaklaşması (RNP APCH) sistemiyle birlikte gece seferlerinin de başlamasıyla yolcu ve uçak sayılarında artışlar devam etmektedir. Son iki yıl içerisinde bir milyonun üzerinde yolcu taşınmış olan Ferit Melen Havalimanı’ndan, 2013 yılının ilk dört ayında 369 bin 574 yolcu taşınmış olup, 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 17’lik artış yaşanmıştır. Yılın ilk dört ayında havalimanını kullanan uçak sayılarında da ise geçen yıla oranla yüzde 21 artışla 2 bin 993’e ulaşılmıştır” diye konuştu.
“ILS SİSTEMİYLE KIŞ AYLARINDA UÇAK İPTALLERİ ASGARİYE İNDİRİLECEK”
Vali Karaloğlu, ayrıca DHMİ Genel Müdürlüğü’nce gece uçuşlarında ve kış aylarında uçak inişlerinde kullanılmak üzere Aletli İniş Sistemi’nin (ILS) alınarak monte çalışmalarına başlandığını ifade ederek, “Haziran ayı içerisinde sistem monta çalışması tamamlanarak kullanıma alınacaktır. Bu sistemin tesisi ile kış ve gece trafiklerini önemli ölçüde rahatlatmış olan RNP Yaklaşma Sistemi’ne ilave olarak standartları daha üst seviyelere çıkartılarak kış aylarında yaşanmakta olan sefer iptal ve rötarlarının asgariye indirilmesi mümkün olacaktır” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz