VAN (İHA) - Van Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü'nde balık avlama yasağı döneminin 15 Nisan 2005 tarihinde başlayacağını ve uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını kaydetti.
Doç. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü'nün sodalı sularında yaşayan endemik tek balık türü olan inci kefali balığının, tüm yaşamını gölde sürdürmesine rağmen göl sularının üremeye elverişli olmaması yüzünden, ilkbahar aylarından göl çevresindeki akarsulara yumurtlama göçü yaptığını ve yumurtasını göle bırakan balıkların tekrar geri döndüklerini söyledi.
Üreme göçü esnasında üreme stresine bağlı olarak balıkların hareketlerinin yavaşladığını ve avlanmasının kolaylaştığı anlatan Doç. Dr. Sarı, bu dönemde akarsu ve dere yataklarından bilinçsizce avlanma yapıldığını belirtti. Son yıllarda alınan tedbirlerle üreme döneminde yapılan bilinçsiz katliamın önemli ölçüde engellendiğini belirten Doç. Dr. Sarı, ancak avlanmanın tamamen önlenemediğini ifade etti.
Avlanma yasağının bu yıl 15 Nisan-30 Haziran 2005 tarihleri arasında uygulanacağını kaydeden Doç. Dr. Sarı şunları söyledi: "İnci kefali balığı, 1996 yılı rakamları ile toplam 15 bin ton civarında avlanıyordu. Bu avcılığın 12 bin tonu üreme döneminde, 3 bin tonu kış aylarında yapılıyordu. Bugün ise inci kefali 9-10 bin ton civarında avlanıyor. Bu avcılığın 5 bin tonu üreme zamanında kaçak olarak, geri kalan 4-5 bin tonu da kış aylarında avlanmaktadır. Yani üreme döneminde yapılan yanlış avcılık yüzde 60 oranında önlendiği halde halen 5 bin ton kaçak avcılık yapılmaktadır. Bu durumda yetersiz avcılıktan bahsetmek şöyle dursun, üreme dönemindeki bu kaçak avcılığın tamamen ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır. Diğer taraftan üreme dönemi balıkçılığının kontrol altına alınmadığı yıllarda inci kefalinden sağlanan gelir ile kaçak avcılığın belli ölçüde önlendiği günümüzde sağlanan gelir arasında inanılmaz farklar vardır. Örneğin 1996 yılında balıktan sağlanan gelir 3.5 milyon ABD doları iken, günümüzde bu gelir 7.5 milyon ABD dolarıdır. Yani kaçak avcılığın kontrol altına alınması ile birlikte gelir azalması değil yüzde 100'den fazla bir artışı olmuştur".
Balığın göçünün yoğun olarak gece olması kaçak avcılarının işini kolaylaştırdığını anlatan Doç. Dr. Sarı, kaçak avcılığının genelde gece yapıldığını ve gündüz yapılan denetimlerin kaçak avcılığı önlemede yetersiz kaldığını söyledi. Bu yüzden gece denetimlerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Sarı, geçen yıl kaçak avlanmanın 500 milyon lira olan cezasının bu yıl artırıldığını kaydetti. Doç. Dr. Sarı "Bu yüzden inci kefalinin üreme döneminde yapılan kaçak avcılığı hiç bir şekilde hoş görülmemelidir. Bunun için 15 Nisan 2005 günü başlayacak olan av yasağının etkin bir şekilde 30 Haziran 2005 tarihine kadar uygulanması hem balığın korunmasına, hem de bölge ekonomisinin sürdürülebilir artışına hizmet edecektir" dedi.