VAN (İHA) - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kedievi'nde koruma altına alınan kedilere, gelişim ve değişimleri gibi bütün özelliklerini takip etmek amacıyla çip takıldı.
Yaklaşık 2 yıldan beri belli aralıklarla bazı kedilere cip taktıklarını ifade eden Van Kedisi Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Zahit Ağaoğlu, sponsor buldukça da bu uygulamaya devam edeceklerini ifade etti. Vatandaşlara verilen T.C. kimlik numarası görevini gören ciplerin takıldığı her kediye bir de numara verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Ağaoğlu, bunu bilgisayara kayıt ettiklerini söyledi. Kedilerin dünyaya geldiği günden itibaren doğum tarihi, doğum esnasındaki kilosu, gelişimi, yapılan aşıları ve aşı programları, geçirmiş olduğu hastalıklar, boyutları, bacak uzunlukları ve kafa yapıları gibi bütün özelliklerin kaydedildiğini anlatan Prof. Dr. Ağaoğlu, gelişimi tamamladıktan sonra o kedi ile ilgili ne işlem yapıldıysa bilgisayara kaydedildiğini vurguladı. Prof. Dr. Ağaoğlu, "Ergenlik çağına geldiğin kediler çiftleştiriliyor. Kiminle eşleştirildiği, kaç doğum yaptığı, doğan yavrularının özellikleri, annenin ondan sonraki durumu bilgisayar ortamına kaydedildikten sonra cip yardımıyla takip ediyoruz. Kediye verdiğimiz numara okuyucuya okutulduğundan geçmişten günümüze yapılan tüm işlemler bilgisayar ekranına geliyor. Yani cip bizim kediyi takip etmemiz için bir araçtır. Bir kedi ile ilgili ne işlem yaptığımızı takip etmek amacıyla taktık. Bizim bir kedi ile ilgili nasıl bir işlem yaptığımızı ve sonucunda hangi bulgular elde ettiğimizi gösteriyor" dedi.
Üniversite bünyesinde kurulan Kedievi'nin ana hedeflerinden birinin de Van Kedisi'nin neslinin çoğaltmak olduğunu vurgulayan Van Kedisi Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Zahit Ağaoğlu, "Van Kedisi'nin neslinin sonraki kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarmak amacındayız. Bunun için mutlaka bir takım araştırma ve bilimsel metotlar uygulamak zorundaydık ve bunu yapıyoruz" diye konuştu.