HABER

Van, kolza bitkisi ile tanıştı

VAN (İHA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Van Ziraat Odası işbirliği yapılan bir bilimsel çalışma sonucu üretilen ve yağ üretiminde kullanılan kolza bitkisi, basın mensuplarına tanıtıldı.

YYÜ Ziraat Fakültesi'nde biraraya gelen YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz ve Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, kolza bitkisini basına tanıttı.

Prof. Dr. Fırat Cengiz, kolza bitkisinin bölgedeki çiftçilere alternatif bir bitki olduğunu ifade etti. Avrupa illerinde üretimine ağırlık verilen ve Türkiye'de Trakya ve Ege bölgelerinde yetiştirilen kolza bitkisinin yetiştirilmesinin bölge için çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Cengiz, "Yetişmiş ve deneyimli öğretim üyesi sayısını artırmak ve daha kaliteli bir eğitimle bölgenin bu anlamdaki ihtiyaçlarına yanıt verebilmek başlıca hedeflerimiz arasındadır. Bölge ekonomisinin tarıma dayalı olduğu göz önünde bulundurularak gerek bölgedeki çiftçilere ve gerekse tarıma dayalı sanayiye yön verebilmek, fakültenin önem verdiği konulardır. Tarımsal üretim açısından oldukça zengin potansiyele sahip olan Van İli'nde fazla alternatif bitkisinin bulunmadığı, ilde sadece arpa, buğday, şekerpancarı, patates, yonca ve korunga üretimi yapıldığı gözlenmektedir. Bu durumda bitkisel yağ açığımızın kapatılmasından önemli rol oynayabilecek kolza bitkisinin ekim nöbeti sistemine dahil edilmesi çok yararlı olacaktır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından, kolza üretimi yapılan deneme alanında Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, basın mensuplarına bilgi verdi. Çiftçilere alternatif ürün geliştirmek için YYÜ Ziraat Fakültesi ile ortaklaşa kolza bitkisini deneme amacıyla ektiklerini, sonuçta bu bitkinin Van'da çok iyi yetişebileceğini gördüklerini anlatan Özgökçe, "Bundan dolayı, biz de çiftçilerimize bundan sonra alternatif bitki olarak kolza bitkisinin yetiştirilmesini isteyeceğiz. Yaptığımız bu uygulamayla birlikte çiftçiler için biz 'toprağa umut ektik' diyebiliriz. Kolza bitkisinin yaygınlaşması için Van Ziraat Odası'na kayıtlı olan tüm çiftçilerimize vereceğimiz eğitimle bitkiyi çok iyi tanıtacağız" diye konuştu.

YYÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Murat Tunçtürk ise, kolza bitkisinin yağ verimi bakımından çok önemli olduğunu ifade etti. Van'da arpa, buğday, yonca, şekerpancarı bitkilerine alternatif bir bitki yetiştirmek için 2001 yılından beri kolza bitkisi üzerinde büyük bir araştırma yaptıklarını, bu çalışmalar sonucunda kolza bitkisinin Van'da çok iyi yetiştirileceği kanısına vardıklarını anlatan Tunçtürk, "Bu ürünü çiftçilerimize ve basın mensuplarına tanıtmak istedik. Kolza bitkisi, hem yazlık hem kışlık olarak yetiştirilebildiği için tarımı çok kolay. Bitki tohumundan yüzde 40-50 civarında yağ elde edilmektedir. Bu nedenle kolza bitkisi çok iyi bir yağ bitkisidir. Kolza bitkisi karşımıza biyodizel olarak çıkabilir. Dünyada yağ üretiminin yüzde 17'si kolza bitkisinden karşılanıyor. Türkiye'de 2003 yılından sonra 2 bin ile 2 bin 500 hektarda tarımı yapılmaktadır. Kolza bitkisinin Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretimi yaygınlaştığı takdirde, çiftçilere büyük oranda ekonomik kalkındırmayı sağlar" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler