Van Merkez İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin meclis toplantısında, son bir yılda merkez köylere 11 milyon liralık yatırım yapıldığı açıklandı.
Vali Yardımcısı Atay Uslu başkanlığında yapılan toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
İl Mahalli İdareler Müdürü Miraç Kaya'nın gündemle ilgili bilgilendirmesinin ardından, birlik tarafından KÖYDES ve İl Özel İdaresi bütçesiyle son bir yıl içinde yapılan 11 milyon liraya mal olmuş 60'dan fazla proje hakkında açıklama yapıldı.
"Yeni Van Yeniden Van" kısa film gösteriminin ardından konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Uslu, kırsal kesime götürülen hizmetlerin büyük bir bölümünün KÖYDES aracılığıyla sağlandığını ifade etti.
Uslu, "2013 yılı için KÖYDES'ten gelecek kaynak miktarı belli oldu. İlçelerimiz dahil 15 milyon liralık kaynak Van için ayrıldı. Biz de 2013 KÖYDES çalışmalarına başladık" dedi.
Yeni çıkan "Büyükşehir Yasası" ile 11 ay sonra Köylere Hizmet Götürme Birlikleri'nin kapanacağını kaydeden Uslu, 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerden sonra, tüm köylerin mahalle olacağını bildirdi.
Bu yasayla İl Özel İdareleri'nin kapanarak tüm hizmet alanlarının Büyükşehir Belediyesi'ne ve ilçe belediyelerine devredileceğini kaydeden Uslu, bundan sonra altyapı, yol, su ve karla mücadele gibi hizmetlerin, büyükşehir ve alt ilçe belediyeleri tarafından yapılacağını hatırlattı.
23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde çok büyük iki deprem yaşamasına rağmen, kentin hiç kimsenin beklemediği kadar erken ayağa kalktığına işaret eden Uslu, şöyle konuştu:
"Özellikle 9 Kasım'daki ikinci depremden sonra Van sokaklarında gezdiğimizde akşamları tek bir ışığın dahi yanmadığını gördük. Gündüzleri açık olan kepenk sayısı ise 2 veya 3'tü. Yerel ve ulusal basında yapılan haberlerde 'Van boşaldı' diye başlıklar atılıyordu. Ancak depremin üzerinden 18 ay geçti ve Van'daki ekonomik hareket, deprem öncesine göre daha iyi oldu. Van'daki nüfus hareketi deprem öncesine göre daha fazla. Kısa sürede yapılan bu hizmetlerden sonra, bu ülkenin büyük bir ülke olduğunun bir kez daha farkına vardık."
Çözüm süreciyle birlikte kentte yakalanan olumlu havayı anlatan Uslu, sürecin olumlu devam etmesi halinde Türkiye'nin yatırım açısından en cazip ilinin Van olacağını bildirdi.
Uslu, "Ben Antalyalıyım. Van'ın Antalya'dan farkı yok. Van'da yaşayanlar şanslı olduklarını bilmeli ve fırsatları, imkanları, huzura, refaha çevirmek için çaba sarf etmelidir. İnşallah bu süreç başarıyla devam edecek. Bu işin sonunda kazanan biz olacağız. Kazanan Türkiye olacak" diye konuştu.
Deprem sonrası köylerde Evini Yapan Yardım (EYY) modeli ile yapılan inşaatlara bu yıl da devam edildiğini kaydeden Uslu, bu konuda muhtarların sağlam, başarısını kanıtlamış ve güvenilir müteahhitlerle irtibata geçerek inşaatlara başlamaları tavsiyesinde bulundu.
Ardından Van Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümeninde bir yıllığına görev yapacak yönetimin seçilmesine geçildi.
98 kişinin oy kullandığı seçimlerde, İl Genel Meclis Üyesi Bahattin Baştuğ 64, Ayla Tarhan ise 59 oy alırken, köy muhtarlarından İzzet Demir 38 ve Ferzende İpek de 36 oy aldı.
Muhabir: Sıtkı Yıldız
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz