YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Van Ses Şubesi’nden Açıklama

Kamu Emekçileri Sendikası’na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, sağlık...

Van Ses Şubesi’nden Açıklama

Kamu Emekçileri Sendikası’na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, sağlık çalışanına bir ay boyunca hiç çalışmasa bile 375 Sayılı Kanun'a göre ödenmesi gereken sabit ek ödemenin, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi tarafından ödenmediğini öne sürdü.

Üniversite Araştırma Hastanesi önünde sendika üyelerinin katımı ile yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu’nca 2 Haziran 2011 tarihinde 4/B’li personelin memur kadrolarına atanmasının kararlaştırıldığı hatırlatıldı. Bunun üzerinden 1 yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen üniversite hastanesinde çalışan sağlık personelinin halen 4/B’li sözleşmeli gibi işlem gördüğünü belirtilen açıklamada, “YYÜ Araştırma Hastanesi'nde maaşları döner sermaye bütçesinden ödenmekte olan 109 sağlık personeli, maaşlarını her ay gecikmeli olarak almaktadır. Bugün ayın 18'i olmasına rağmen maaşları halen ödenmemiştir. Bu gecikmenin sebebini soran çalışanlar muhatap bulmakta zorlanmakta, azarlanmakta ya da idarecilerin, 'Doktorların yaptığı performans ile maaşlarınızı almaktasınız' gibi ilginç söylemlerle karşılaşmaktadırlar. Oysa ki bizler sağlık alanının bir bütün olduğunu, sağlık çalışanlarının büyük bir özveri ile çalıştıklarını, halka sağlık hizmeti verdiklerini çok iyi biliyoruz. Bu söylemler performans sisteminin sağlık çalışanlarını nasıl parçaladığını, bizi ne hale getirdiğini net bir şekilde göstermektedir. Sağlık çalışanları birilerinin performansı ile değil, kendi emekleri karşılığında maaşlarını almaktadırlar. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararlarının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından üniversite hastanelerinde ek ödemelerin de maaşla birlikte ödenmesi gerekiyordu. Yapılan bu düzenleme ile birlikte 15 Haziran tarihinde maaşlarla birlikte ödenmesi gereken ek ödeme ve 45 günlük farklar da ödenmemiş. Hastanede çalışan 800 personel mağdur edilmiştir. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumlarda 45 günlük farklar ödenmiş olmasına rağmen YYÜ Araştırma Hastanesi farkları ödememekte ısrar etmektedir" denildi.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarının Resmi Gazete'de yayınlanan ilgili maddesi gereği, her ayın 15’inde maaş ve ek ödemelerinin 375 sayılı yasaya göre belirlenen kısmının ödenmesi gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Yine sağlık çalışanı bir ay boyunca hiç çalışmasa bile 375 Sayılı Kanun'a göre ödenmesi gereken sabit ek ödeme, YYÜ Araştırma Hastanesi tarafından ödenmemekte, halen eski sisteme göre hareket edilmektedir. Oysa ki 2012 yılın da çıkan yasaya göre bir sağlık personeli bir ay boyunca izinli olsa bile sabit ek ödemenin ödenmesi gerekiyor. Yine nöbet ücretleri uzun bir süreden bu yana ödenmemekte çalışanlar mağdur edilmektedir. Çalışanların maaşlarını zamanında ödememek ek ödemelerin maaşla birlikte ödenmemesi 45 günlük farkların yapılmaması, nöbet ücretlerinin ödenmemesi bu yasa tanımamazlıktır, aynı zamanda kanunsuzluktur. İdarecileri bir kez daha buradan uyarıyor, kanunlara uymaya davet ediyoruz. Çalışanların alın terinin karşılığı olan bu ödemeler bir iki kişinin keyfine bırakılamaz. Bu hukuksuzluğa bir an önce son verilmelidir. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak çalışanların hakları teslim edilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz sendika olarak bunun takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiyor, hastane yönetimini uyarıyoruz. Çalışanların maaşları ve diğer hakları bir an önce ödenmelidir. Bu konuda gerekli adımlar atılmadığı sürece eylem ve etkinliklerimiz sürecektir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler