HABER

Van'da 2 bin 700 yıllık pitoslar

VAN (İHA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Avrasya Arkeoloji Enstitüsü tarafından Van'ın Yukarı Anzaf Kalesi'nde 1999 yılından beri sürdürülen kazılarda, 2700 yıl öncesine ait 1.70 santimetre boyunda içerisine susam yağı ve şarabın konulduğu 38 adet 'Pitos' küp bulundu.

Van'a 12 kilometre uzaklıkta bulunan Dereüstü (Anzaf) Köyü'nde, Urartu Krallığı demine ait Kral İşbuni'nin oğlu Menüa tarafından kurulmuş Yukarı Anzaf Kalesi'nde, arkeolojik kazı çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. İÜ Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli başkanlığında 1999 yılında başlatılan kazı çalışmaları, bu yıl da devam ediyor. Şimdiye kadar Urartular dönemine ait birçok eser gün yüzüne çıkarılırken, son olarak, her biri 1.70 santimetre boyunda, içerisine 800 ile bin litre susam yağı ve şarap alan 38 adet küplerin bulunması kazı ekipleri tarafından büyük sevince neden oldu.

Kazı çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi veren İÜ Avrasya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli, Yukarı Anzaf Kalesi'nde, bu yılki çalışmalarında depo amaçlı kullanılan kalenin 14 Nolu Payeli Salonu'nda susam yağı ve şarapların konulduğu 38 adet küp bulduklarını söyledi. Belli, buldukları küplerin güneşe dayanıklı olmamasından dolayı her birisinin ölçülerini alıp resimledikten sonra tekrar kapattıklarını kaydetti. Küplerin, bir insanın içerisine sığacak kadar büyük olduğunu ifade eden Belli, 2700 yıl önce kullanılan küplerin içlerine susam yağı ve şarap konularak kullanıldığı üzerlerinde yazılan çivi yazısı, Urartuca ve resimli ölçeklerden anlaşılıyor. Küpler güneşe fazla dayanıklı olmadıkları için yaptığımız incelemeden sonra tekrar üzerlerini toprakla kapatarak muhafaza altına aldık. Anzaf Kalesi'nde bu yıl ki çalışmalarımız 15 gün daha devam edecektir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler