YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Van’da “23 Ekim'den 23 Ekim'e Birlikte Başardık”' Paneli

Van’da depreminin birinci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, “23 Ekim'den 23 Ekim'e Birlikte Başardık” konulu uluslararası bir...

Van’da “23 Ekim'den 23 Ekim'e Birlikte Başardık”' Paneli

Van’da depreminin birinci yıldönümü etkinlikleri kapsamında, “23 Ekim'den 23 Ekim'e Birlikte Başardık” konulu uluslararası bir deprem paneli düzenlendi. Panelde konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, "Türkiye artık krizi değil, riski yönetme noktasına gelmiştir“ dedi.

Bir otelde düzenlenen panele Genelkurmay Başkanlığı, Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Panelde bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, deprem sonrası yaptıkları başarıların yanı sıra karşılaştıkları zorlukları ve eksik kalan yönleri dile getirmek istediğini söyledi. Türkiye'nin her deprem sonrası değerlendirme yaptığını ve afet yönetimindeki eksiklerin bir kısmını tamamlayarak yola devam ettiğini belirten Karaloğlu, ''Muhakkak ki Van depreminden de çıkaracağımız dersler var. Van depreminden sonrada şahıslar, kurumlar, devlet, millet olarak alacağımız dersler var. Çözmemiz gereken sorunlarımız var. Biz ülke ve millet olarak riski yönetmiyor, daha çok krizi yönetmeye çalışıyorduk. Ama Van depremi bence Türkiye için bir nimet oldu. Van depreminden hemen kısa bir süre sonra sayın Başbakanımızın 'Siyasi hayatıma mal olsa da artık Türkiye'de risk altındaki bölgeler ve konutlar dönüşmesi gerekir' ifadesinden sonra başlayan süreçte artık Türkiye'nin krizi değil, riski yönetme konusunda karar aldığını görüyorum. En son çıkartmış olduğumuz afet riski altındaki bölgelerin dönüştürülmesi ile ilgili yasada bence bunun en önemli işaretidir” dedi.

“ARAMA KURTARMADA ÇOK CİDDİ BİR NOKTAYA GELDİK”

Karloğlu, Van depreminde arama kurtarma, ilk yardım ve sağlıkta çok ciddi bir sorun yaşamadıklarını ifade ederek, “Van depremi aslında büyük bir depremdi. Yaklaşık 700 bin insanı etkileyen, 130 kilometre çapında bir bölgede etkili olmuş, mevsim olarak da ağır kış koşulları altında yönetilmiş bir deprem olmasına rağmen, arama kurtarma, ilk yardım ve sağlıkta gerçekten Türkiye 1999 Marmara depreminden almış olduğu derslerle hem kamu kurum kuruluşları, hem sivil toplumu, hem yerel yönetimleriyle arama kurtarmada çok ciddi bir noktaya geldiğimizi Van depreminde gördük. Aynı şekilde sağlıkta Sağlık Bakanlığımızın oluşturmuş olduğu Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile beraber hem Acil Tıp Teknisyenleri (ATT), hem de sonrasındaki sağlık hizmetlerinde ciddi bir problemle karşılaşmadık. Bu sağlıkta ATT'de geldiğimiz noktayı gösterir ki, bence bu da Marmara depreminden çıkarmış olduğumuz dersle bu noktaya geldi” şeklinde konuştu.

“MÜHENDİS VE TEKNİKERLERİN EĞİTİLMESİ GEREKİYOR”

Depremde zorlandıkları konulardan birinin hasar tespit çalışmaları olduğunu bildiren Karaloğlu, ''Van depreminde her mühendis, her teknikerin hasar tespiti yapabileceğini biliyorduk. Ama hasar tespiti yapmak için mutlaka uzmanlaşmaya ihtiyaç var. Mutlaka mühendisimizi, teknikerimizi eğitip aynen Sağlık Bakanlığı'ndaki UMKE'de yaptığımız gibi afetlerde hazır hale getirmemiz lazım. Afet olduğu zaman çağrıyı beklemeden çantasını, alet ve edevatını alıp yola çıkacak ekiplerin olması gerektiğini Van depremi bize gösterdi. Belki tartışma yaratır. Ama ben yine de söylüyorum. Depremden sonra bu hasar tespit çalışmalarını ve diğer afet koordinasyonunu sağlayacak bir yazılımımızın olmadığını gördük. Bu çok büyük bir ayıptı. Ekiplerimiz sahaya çıkıyor, kalem kağıtla not alıyor, akşam geliyor ve iki kişi tarafından bilgisayara aktarılıyordu. Bu çok büyük zahmet, bunu kolaylaştıralım dedik. Anketler aldık, üzerilerinde çalışsınlar diye. Onu da başaramadık. Biz klasik metotla 160 bin konutu, ahırı, iş yerini sokak sokak, ev ev gezerek notlar aldık sonra akşam gelip bunları bilgisayarlara çektik. Bunu çözmemiz gerekir'' ifadelerini kullandı.

“TEK TİP ÇADIRLAR ÜLKENİN GERÇEKLERİYLE UYUŞMUYOR”

Karaloğlu, Türkiye'nin elindeki çadır stokunun tek tip çadır olmasının ülkenin gerçekleriyle pek uyuşmadığını ifade etti. AFAD Başkanlığı ve Kızılay'ın her bölgenin rakımına ve mevsimine uygun çadırlar üretmesiyle bu sorunun kalktığını söyledi.

Vali Karaloğlu'nun konuşmasının ardından depremle ilgili fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Verilen ara sonrası panel devam etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler