VAN (İHA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği tarafından düzenlenen "Doğu Anadolu Jeoloji Çalıştayı 2002" programı, düzenlenen törenle başladı.
Çalıştaya 60'a yakın jeolog katılırken, ilk konuşmacı Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Doğu Anadolu Bölgesi'nin dünyada en çok biçim değişkliğine uğrayan bölgelerin başında geldiğini söyledi.
Kısa adı DAJEO olan 'Doğu Anadolu Jeoloji Çalıştayı-2002', Yüzüncü Yıl Üniversitesi kamüsündeki Hakkı Atun toplantı salonununda düzenlenen törenle başladı. Törene, Van Emniyet Müdürü Taacettin Kurt, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yücel Yılmaz, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Ceylan, çeşitli üniversitelerden 60'a yakın jeolog ile, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Açılış, saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını ise YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Ceylan yaparak destek sağlayanlara teşekkür etti.
Daha sonra bir konuşma yapan YYÜ Mimar Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Arif Ümit Tolluoğlu ise bölgenin depremselliği ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Tolluoğu, çalıştayın, daha önce yapılan ve yapılacak olan çalışmalara büyük bir ivme kazandıracağını söyledi. Bölüm olarak, bölgenin yeraltı zenginliklerine de büyük önem verdiklerini ve bu konuyla ilgili olarak tüm araştırmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekleyen Prof.Dr.Tolluoğlu, bunların çıkarılarak endüstri sektörünün hizmetine sunulması ile birlikte bölgeler arasındaki farklılığın büyük oranda giderileceğini vurguladı. Türkiye Mumar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisliği Odası Başkanı Altan Öztürk'te özellikle Van'ın zemin yapısının Alüvyon olmasından ortaya çıkan tehlikelerden bahsetti. Çalıştayda ilk konuşmayı ise Kadir Has Üniversitesi Röktörü Prof.Dr. Yücel Yılmaz yaptı. 'Doğu Anadolu'nun Morfotektonik Gelişimi' konusunda konferans veren Rektör Yılmaz, Doğu Anadolu bölgesinin dünyada en çok biçim değiştiren bölgelelerin başında geldiğini söyledi.
Bu arada, içerisinde 7 konferans ve 26 poster bildiri özetlerinin bulunduğu bir kitapçık davetlilere dağıtılırken çalıştayın 6 Eylül tarihine kadar süreceği bildirildi.