Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, kuru tarımın yapıldığı alanlarda yüzde 50-60 oranında verim kaybının yaşandığını söyledi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Lütfü Özgökçe, Vanlı çiftçilerin ikinci sefer kuraklık afetine yakalandığını söyledi. Van’a bir ziyaret gerçekleştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Van milletvekilleri ve bakanlığın üst düzey bürokratları ile yaşanan kuraklık ve diğer tarım ve hayvancılık sorunlarını yerinden tespit etmek amacıyla bir dizi toplantılar yaptıklarını ifade eden Özgökçe, “Bu toplantılara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Van Ziraat Odası, Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Ticaret Borsası, koyun keçi yetiştiricileri birlikleri, bal ve su ürünleri üreticileri ile geniş tabanlı toplantılar yapılarak, ilimizin tarım ve hayvancılık sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. İlimizde yaşanan depremlerden sonra bir depremde yaşanan kuraklıktan gelmiştir. İlimizde iklim koşullarından kaynaklı olarak ürün çeşitliliği de zaten azdır. İlimizde yetişen ürünlerin başından arpa, buğday ve yem bitkileri gelmektedir. Bölgemizde mart, nisan ve mayıs aylarında beklenen yağışlar gelmemiştir. İhtiyaç duyulan yağışlar gelmediğinden ilimizde kuraklık yaşanmıştır. Yaşanan kuraklık tespitini yapmak için İl Hasar Tespit Komisyonu oluşturuldu. Komisyon ilçeler dahil olmak üzere hasar tespit raporunu hazırladı. Rapor sonucuna göre, ilimiz genelinde kuraklık belirleme çalışmaları sonucunda verim düşüklerine ve kalite kayıplarına bakıldığından, kuru tarımın yapıldığı alanlarda yüzde 50-60 oranında verim kaybının olduğu tespit edilmiştir. Yaşanan kuraklıkla birlikte hayvancılığımız ciddi manada zarar görmüştür. İlimizde hayvancılık yayla ve mera besiciliği şeklinde yapılmaktadır. Yaylalarımızda ve meralarımızda otlar kurumuş durumdadır" dedi.
Yaşanan kuraklık sonucundan yem, saman ve kaba yem fiyatları geçen yıllara göre aşırı şekilde yükseldiğini belirten Özgökçe "İlimizde şimdiden samanın kilogram fiyatı 700-800 kuruşa kadar çıkmıştır. Yem, saman ve diğer kaba yemlerin fiyatlarının şimdiden bu kadar yükselmesi çiftçilerimizi hayvanlarını elden çıkarmaya sevk etmiştir. Çiftçilerimiz geçen yıl 4-5 bin TL’ye sattıkları bir ineği bu yıl 2 bin TL’ye ancak satabilmektedirler. Buna rağmen alıcı bulamamaktadırlar. İlimize canlı hayvan tüccarları da gelmemektedirler. İl dışına canlı hayvan satışları durmuş durumdadır. Et ve Balık Kurumu depremde hasar gördüğünden hala alım yapmamaktadır. Alım yaptığında ise fiyatları düşük olduğundan üreticinin bu durum karşısında yüzde 40-50 oranında maddi kaybı olmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü kayıtlarında bulunan hayvanlara özel bir kesim tarifesinin uygulanarak ilimiz üreticisine pozitif bir ayrıcalığın tanınması gerekir. Meydana gelen kuraklık sonucundan meyvecilik ve sebzecilikte de aynı oranda verim kaybı görülmektedir. Yaşanan depremlere rağmen havyacılık bir yükselme trendi yakalamıştı. Hayvan sayısında ciddi artışlar olmuşken, tekrar gerileme olması hayvancılığımıza bir darbe gibi gelecektir. İlimiz ve ilçelerinin kuraklık durumu göz önüne alınarak tarım ve hayvancılığımızın mevcut durumun korunması için acilen gerekli desteklerin yapılarak üreticimize destek olunmalıdır. Çünkü köylülerimizin tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır” diye belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz