Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas başkanlığında oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu toplandı.
İl Müftülüğü’nde yapılan toplantıda, vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kesmeleri ve kesilecek yerler gibi konular ele alındı. Toplantıya, Van Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı’ndan birer temsilci katıldı. Basına açık yapılan toplantı öncesi bir konuşma yapan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, alınacak tedbirlerle ilgili bilgi verdi. Arvas, “Biz burada kurban kesim yerlerinde ve kurban satış yerlerinde alınacak tedbirler, hijyenik ortamların sağlanması, çevre kirliliği ve atıkların önlenmesi, kesim sırasında yaralanmalara karşı alınacak önlemler ve halkı bilinçlendirilmesi konularını görüşeceğiz. Buradaki kurumlar kendi alanlarıyla ilgili Kurban Bayramı’nda önlemler alacaktır” dedi.
“HANEFİLER ŞAFİİLERDEN DAHA ÇOK KURBAN KESİYOR”
Şafii mezhebinin yaygın olduğu yerlerde daha az kurban kesildiğini ifade eden Arvas, “Bilindiği gibi kurban kesmek bir ibadettir. Kurban, et yemek için yapılan bir çalışma değildir. Allah’a karşı teslimiyetin bir ifadesidir. İlimizde genellikle vatandaşlarımız Şafii mezhebindedir. Yıllardan beri ‘Şafiiler kurban kesmez’ deniliyor ve sanki öyle bir intiba uyanmış. Oysa ki kurban Şafii ya da Hanefi fark etmez. Kaldı ki Peygamber Efendimizin (SAV) kendisinin de kurban kestiğini biliyoruz. Nedense bu Şafii mezhepleri olan yerler Hanefi mezhebinin olan yerlere nazaran daha az kurban kesiyor. İşte bu nedenle biz burada hizmetlerimizi sürdürüyoruz, ama başka illere oranla daha az yoğunluk yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
KURBAN ALIRKEN VE KESİLİRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Kurbanlık alımında veya kesilmesinde uyulması gereken kurallarla ilgili de bilgi veren Arvas, “Bilindiği üzere Kurban kesmek Allah’a bir yalvarış ve yakarıştır. Hali vakti yerinde olan kişilerin kurban kesmesi lazım. Ancak kurban alınırken veya kesilirken uyulması gereken kurallar var. Önce kurbanlık olarak alınacak hayvanın fiziki olarak ayıplardan, kusur ve eksikliklerden arınmış olması lazım. Hasta olmaması lazım. Şafii mezhebine göre kurbanlık alınacak olan koyun veya keçinin 1, sığırın ise 2 yılını doldurmuş olması lazım. Sığıra en fazla 7 ortak, ama koyun ve keçiye ise 1 hissedar olması lazım. Kurbanın temiz bir yerde kesilmesine dikkat edilmeli. Kesim esnasında eziyet edilmesi, gözlerin kapatılması, kesim esnasında keskin bıçak kullanılması ve kesim sırasında tekbir getirilmesi konusunda dikkat edilmesi gerekir. Kesilen kurban eti 3 paya ayrılması lazım. Beri pay kendi aile fertlerine, diğer pay akraba, dost ve meslektaşlarına ve son pay ise maddi durumu olmayan, ama en yakınındaki komşudan başlamak üzere fakire dağıtması lazım” ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz