YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Van’da Prp Uygulaması Başladı

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Trombositten Zengin Plazma (PRP) uygulamasının başladığı belirtildi.Güzellik merkezlerinde kök...

Van’da Prp Uygulaması Başladı

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Trombositten Zengin Plazma (PRP) uygulamasının başladığı belirtildi.

Güzellik merkezlerinde kök hücrelerinin canlandırması, bölgesel kan dolaşımının arttırılması amacıyla cilde uygulanan hastanın kendi kanını alıp belli aşamalardan geçtikten sonra pıhtılaşma hücrelerine ayırarak hastaya yeniden verilmesi yöntemi olan PRP uygulamasına başladığı belirtildi. Konu ile ilgili bilgiler veren Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Spor Hekimliği Uzmanı Dr. Uğur Diliçıkık, uygulamanın bölgede bir ilk olduğunu söyledi. PRP uygulamasını kireçlenme problemi yaşayan hastalar üzerinde araştırdıklarını, kanında pıhtılaşma bozukluklarının olup olmadığını incelediklerini anlatan Diliçıkık, “Yapılan testler olumlu çıktığında, hastanın kolundan özel iki tüpe kan alıyoruz. Tüplerdeki kanı vakit kaybetmeden özel cihazla ayrıştırıyoruz. Yüksek hızda 10 dakika süren ayrıştırma ile hastanın kendi kanındaki beyaz hücreler, kırmızı kan hücreleri ve pıhtılaşma hücreleri ayrılıyor. Pıhtılaşma hücrelerinden bir miktar alıp, kireçlenme olan bölgeye enjekte ediyoruz´´ dedi.

Uygulamayı birer hafta ara ile iki aşamada gerçekleştirdiklerini söyleyen Diliçıkık, özellikle ikinci aşamanın ardından hastanın ağrılarında ciddi oranda azalma olduğunu ve yaşam kalitesinin düzeldiğini söyledi. Hastalara daha önce kendilerinde alınan kanı verdikleri için herhangi bir alerji riskinin bulunmadığına da dikkat çeken Diliçıkık, “Daha önce hastalar yaklaşık 100 dolar vererek bu tüpleri alıyordu. Ancak bölge insanının durumunu bildiğimiz için bu uygulamayı biz hastanemizde kendilerine ücretsiz sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Dünyada her yıl 100 milyondan fazla kas, iskelet sistemine (tendon/kas/kemik) ait yaralanma meydana geldiğini dile getiren Diliçıkık, bu yaralanmaların gerek sporcu gerekse sedanter popülasyonda oldukça sık görüldüğünü belirtti. Yumuşak doku yaralanmalarının tamirinde, kök hücre ile ilgili çalışmalar devam ederken büyüme faktörlerinin iyileşme sürecindeki etkisinin incelenmesi, daha kolay ve anlaşılabilir bir yöntem olarak tercih edildiğini belirten Diliçıkık, “Konservatif tedavide uzun tedavi süreci, etkilenmiş bölgede zayıflık, rekürren yaralanma ve kısmı fonksiyon kaybı, cerrahi tedavide ise fonksiyonun her zaman tam olarak yerine konamaması, rehabilitasyonun pahalı ve yoğun olması nedeni ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Şu an için çeşitli PRP hazırlama sistemleri mevcuttur ve ortopedistler ile spor hekimliği doktorlarının bunların arasındaki farklılıkları bilmesi gereklidir. Mükemmel güvenirlilik profili ve kolay hazırlanması göz önüne alındığında spor hekimliğinde PRP kullanımı gün geçtikçe artacak gibi görünmektedir” şeklinde konuştu.

Öte yandan PRP uygulaması ile dizindeki ağrıların eskiye nazaran azaldığını ifade eden Eyüp Baran isimli hasta ise, uygulamanın Van için çok önemli olduğunu söyledi.

Van’da Prp Uygulaması Başladı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler