Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, ilçeye bağlı Hacıbekir Mahallesi'nde eylem hazırlığında olan teröristlere yönelik operasyon düzenledi.
Güvenlik güçlerinin geçiş güzergahında yola el yapımı patlayıcı yerleştiren teröristler, el bombasıyla saldırı düzenlendi. Çıkan çatışmada terör örgütü mensuplarından biri ölü, diğeri yaralı ele geçirildi.
Bölgede arama yapan güvenlik güçleri, yola ve rögara yerleştirilmiş içerisinde el yapımı patlayıcı bulunan mutfak tüpü, antitank mayını, iki el bombası, silah ve bu silaha ait mühimmat buldu.
Uzaktan kumandalı düzeneğe sahip olduğu tespit edilen patlayıcılar etkisiz hale getirildi.
PKK şehir savaşı taktiklerini nasıl öğrendi?
Mardin'in Nusaybin İlçesinde süren operasyonlarda bir askeri timin girdiği ev, daha önce yerleştirilmiş patlayıcıların patlatılması sonucu çöktü. 1 asker şehit oldu, 5 asker yaralandı. Daha önce de benzer taktik uygulandı.
PKK bu taktikleri nasıl öğrendi?
Nusaybin'de 14 Mart'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ardından başlayan operasyonlar sürüyor. Pazar günü askeri timin arama için girdiği evde meydana gelen patlama sonucu bina çöktü. Enkaz altında kalan 1 yüzbaşı şehit olurken, 5 asker yaralandı. Benzer bir olay 19 Şubat 2016 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yürütülen operasyon sırasında da meydana geldi. Özel Kuvvetler Timinin girdiği bir binanın yıkılması sonucu, enkaz altında kalan 3 asker şehit oldu. Güvenlik kaynakları, binanın daha önce tuzaklanmış bir bombanın patlatılması sonucu çöktüğünü söyledi.
Her iki olay, 25 Haziran 2015'ta IŞİD'in Kobani'ye saldırısı sırasında yaşanan bir olayı hatırlattı. IŞİD militanlarının ele geçirdiği Mıştenur Hastanesi, YPG tarafından, içindekilerle birlikte, havaya uçuruldu. Peki Türkiye'nin Güneydoğu'sunda güvenlik güçleriyle çatışan PKK'nın gençlik örgütü YPS bu taktikleri nereden öğrendi?
Güneydoğu'da çatışma yaşanan yerlerden yansıyan görüntüler de, Kobani ile olan benzerlik dikkatlerden kaçmıyor. Sokakların tuzaklanması, keskin nişancılara karşı perdelerin çekilmesi, evlerden evlere geçiş için gedikler açılması, havadan keşfe karşı yatay perdelerin çekilmesi gibi. YPG'nin IŞİD'e karşı kullandığı bu taktikleri, şimdi YPS güvenlik güçlerine karşı kullanıyor. Yetkililerin söylediği gibi Türkiye'de çatışanlar YPG'li mi ya da YPG tarafından mı eğitildi?
El Ekrad grubu
İç savaş sırasında 2 yıl Suriye'de kalan Gazeteci İsmail Eskin, iki çatışma arasında bir çok benzer yön bulunduğu görüşünde. Savaş başlamadan Kobani'nin hem çevresinde hem içinde hendekler kazıldığını söyleyen Eskin, şehir savaşını bilen El Ekrad adlı grubun yardıma gelmesiyle savaşın seyrinin değiştiğini söyledi. Eskin, "El Ekrad grubu Türkmen, Arap, Kürtlerden oluşuyordu. Halep'te varlığını sürdürüyordu. O grup Kobani'ye geldikten sonra ilk yaptığı iş büyük perdeler asmak oldu. IŞİD oraya saldırırken belli şeyleri engellemek için perde astı, tuzaklamalar yaptı. Bunun çok etkisi oldu. Perdeyi keskin nişancıları engellemek, savaşçıların ve halkın dolaşmasını kolaylaştırmak, içeride ne olup bittiğini görünmemesini sağlamak için yaptılar. Sur'dakilerin daha büyüğü ama aynı mantıkla yapıldı. Perdenin önünde barikat vardı, barikatın içinde patlayıcı vardı. Balyozla evlerden evlere geçiş yaptılar. Duvarları delip geçiyorlardı” dedi.
Kobani savaşı sırasında YPG içinde savaşan bazı kişilerin şu anda Türkiye'de olduğunu belirten Eskin, bu sayede taktiklerin Türkiye'ye taşındığı görüşünde. Eskin, "YPG nereye patlayıcı koyacağını, nerede duracağını El Ekrad'tan öğrendi. Orada deneyim paylaşımı oldu onlardan öğrendi. Bire bir eğitim verilmedi çünkü koşullar yoktu. Rojava'da savaşmış kişileri Cizre'de Sur'da Silvan'da gördüm . Bunlar ne YPG'li, ne PKK'lıydı. Silvan'ın kendi halkıydı. YPG'nin çağrısı üzerine gidip savaşmış, Kobani kurtulduktan sonra geri gelmiş, hayatına devam etmiş kişiler. Şimdi YPS içindeler. Ayrıca kullandıkları taktikler arasında sadece YPG'nin değil IŞİD'in taktikleri de var. IŞİD'in YPG'ye karşı kullandığı taktikleri şimdi YPS kullanıyor. Bomba yapımları, özellikle hendeklere konulan patlayıcıların şekilleri, tuzaklama mantığı IŞİD mantığıdır” diye konuştu.
Çelik: "Halep'ten gelen grup savaşın seyrini değiştirdi"
Kobani'de yaşananları gözlemleyenlerden biri de Gazeteci Kerem Çelik. Belgesel çekimi için iki ayını Kobani'de geçiren Çelik de Halep'ten gelen grubun savaşın seyrini değiştirdiği görüşünde. Çelik, "İlk dönemlerde çok büyük tecrübesizlik vardı. 20 yıl çatışanlar dahi çok profesyonel değildi. İlk günlerde kentin çevresinde hendek kazıldı. Halep'te uzun süre kalan grup vardı. Bunlar uzun süre IŞİD'e karşı savaşan bir gruptu. Kobani‘de savaşın seyrini değiştiren bu grup oldu. Kent savaşını bilen gruptu. Rojava süreci başlar başlamaz Halep'in Şex Meksut Mahallesinde savaşmış bir gruptu. Halep grubu kent savaşına alışkındı, tecrübelerini önce bu yeni insanlara aktardı. 20 yıldır dağda savaşan ve gelen insanların buluştuğu noktaydı Kobani. 20 yıllık tecrübesi olan kişi 3 saatte ölüyordu. Halep grubunun gelmesinin ardından, seyrin değişmesinin ardında 2 temel nokta vardı. Birincisi Ortadoğu'da evler yan yanaydı. Evler ve bahçeler içinde kanal açıyorlardı, keskin nişancıların hedefi olmamak için. İkincisi ise sokak perdelemek. Yüksek binaların olmaması kent savaşında etkiliydi. Orada 4-5 katlı binalardan yüksek bina yok. Tepe yerleri yüksek mevzileri kim kaparsa, tankı topu olan keskin nişancıları güçlü olanlar avantajlıydı. Kent perdelemeleri ve hendekler geçişi engelliyordu. Ağır silahlar giremeyince militanlar giriyordu, onlar da vuruluyordu. Kendi deneyimlerini YPG'ye aktardılar. Halep grubu geldikten sonra, evlerden delikler açıp başka yerlere geçip pusu atabiliyorlardı. Bir battaniyenin üç yüz kişinin hayatını kurtarabildiğini söyleyebilirim. Keskin nişancılara karşı büyük avantajdı. IŞİD'in terk ettiği yerlerde tuzaklama yapıyorlardı. Buna karşı Halep'ten gelen gruplar bir evin nasıl tuzaklandığını öğretti” dedi.
Çelik, iki örgütün stratejilerinin hemen hemen aynı olduğuna dikkat çekerek, ”YPS Nusaybin, Cizre, Kızıltepe gibi Rojava sınırına komşu kasabalarda var, bu nedenle etkilenmemiş olması imkansız. Sadece YPG değil IŞİD'den öğrenilen taktiler de var. Bence kendini eğiten çocuklar var bunların içinde. O süreci görmüş, profesyonel anlamda izlemiş kişiler bunlar. Ancak mesela tuzaklamayı etkilenme ile öğrenmiş olamazlar, etkilenenler kadar eğitim alanlarda olmuş olabilir. Oraya gidip gelmiş insanlar olduğu aşikar. Kobani'den önce kimse perdelemeyi bilmiyordu. Eskiden sadece molotof atanlar vardı, şimdi bomba yapanlar var. Bunların oradan buraya yansıdı aşikar. Gidip gelenlerin payı çok” şeklinde konuştu.
(AJANSLAR)