EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Var olan nasıl yazılır? Var olan ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İkinci sözcüğü olmak yardımcı fiilini içeren birleşik kelimelerin nasıl yazıldığı sıklıkla araştırılır. Çünkü bu birleşik sözcüklerin ayrı mı bitişik mi yazılması gerektiği konusunda karışıklık yaşanabilir. Ancak var olan kelimesinin Türkçe yazım kurallarına göre nasıl kullanılması gerektiği TDK sayesinde kolaylıkla öğrenilebilir. Bununla beraber var olan sözcüğüyle oluşturulan cümlelere göz atılarak bu ifadenin doğru yazılışı ezberlenebilir.

Var olan nasıl yazılır? Var olan ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bitişik veya ayrı olarak yazılması gereken birleşik sözcükler hakkında doğru bilgi edinilmesi amacıyla TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'na başvurulur. Dolayısıyla var olan sözcüğünün nasıl yazılması gerektiği konusunda araştırma yapan kişilere bu kaynaktaki kurallara göre açıklama yapılmalıdır. Ayrıca var olan sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımı belirtildikten sonra bu ifadenin yer aldığı cümle örnekleri de oluşturulabilir.

Var olan nasıl yazılır?

Türkçeye ait olan birleşik sözcüklerin iki ayrı yazım şekli mevcuttur. Yani birleşik sözcüklerin ayrı veya bitişik şekilde yazılması mümkündür. Bu bağlamda var olan doğru yazılışı da TDK kapsamındaki birleşik kelimelere yönelik olan kurallara göre açıklanmalıdır. Çünkü var olan sözcük öbeğinin var olmak birleşik kelimesinden türetildiği söylenebilir.

Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu kaynak alındığında ise olmak yardımcı fiilini içeren birleşik kelimelerin belirli durumlarda ayrı olarak yazılması gerektiği öğrenilir. Dolayısıyla olmak yardımcı fiilini ikinci sözcük olarak içeren birleşik kelimelerin nasıl yazılması gerektiğine karar verilirken ilk sözcüğe bakılır. İlk sözcükte ses türemesi veya düşmesi gibi herhangi bir ses değişikliği olmadığı takdirde ise bu birleşik kelimenin ayrı yazılması beklenir. Bu bağlamda "Var olan bitişik mi yazılır?" sorusunun doğru yanıtı "hayır" olarak belirtilmelidir. Var olan TDK'ye göre doğru ve hatalı kullanımları aşağıdaki gibidir:

  • Var olan (doğru yazılışı)
  • Varolan (yanlış yazılışı)

Var olan ayrı mı yazılır?

Türkçede yaygın olarak kullanılan var olmak ifadesinden türetilen var olan sözcük öbeğinin ayrı olarak yazılması gerekir. Çünkü bu birleşik kelimenin ilk sözcüğünde herhangi bir ses değişikliğine rastlanmaz. Dolayısıyla var olan yazımının TDK tarafından belirlenen kurallara uygun olması için bu sözcük öbeğini oluşturan kelimeler arasında mutlaka boşluk bırakılmalıdır. Doğru yazılışı Türkçe yazım kurallarına göre açıklanan bu ifadenin yer aldığı cümle örnekleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayatımızda var olan sorunları çözümleriyle buluşturmak için daha objektif bir bakış açısına sahip olmalıyız.
  • Pek çok kişinin ülkede var olan fırsat eşitsizliklerinden şikayetçi olduğu görülüyor.
  • Var olan pürüzleri gidermek amacıyla son derece yetkin kişilerden oluşan bir ekip kurduk.

En Çok Aranan Haberler