Varikosel , erkek kısırlığının en sık sebebidir. İlk varikosel ameliyatı 1955 yılında yapılmıştır. Türkiye’de çiftlerin çocuklarının olmaması durumunda ilk doktora başvuran her zaman kadın olmaktadır. Kısırlık değerlendirmelerinde ilk yapılması gereken işlem erkek hastanın sperm tahlilinin yapılmasıdır ve erkek hastanın üroloji doktoru tarafından muayene edilerek değerlendirilmesidir.
Fakat Türkiye’de genellikle önce kadınla ilgili tüm tetkikler yapılıp hiçbir şey bulunmadığında erkek hastadan tahlil istenip üroloji doktoruna gitmesi önerilir. Hastada yapılan tetkikler sonucunda bir problem tespit edilirse ona yönelik tedavi uygulanır. Çocuk olmaması sebebiyle başvuran erkeklerin yaklaşık % 40’ında varikosel hastalığı tespit edilir.
Varikosel, testis çevresinde bulunan pleksus pampiniformis adı verilen toplardamar ağındaki anormal genişlemeye verilen isimdir. Varikosel sıklık olarak genel olarak erkeklerin % 15’inde görülmektedir.
Varikosel, testislerde ağrı, sarkma, bacağa yayılan ağrı, testiste küçülme gibi rahatsızlıklara yolaçtığı için hastalar bu şikayetlerle de üroloji doktoruna başvurabilmektedirler. Günümüzde internetten şikayetlerin araştırılması, televizyonlardaki sağlık programları sayesinde bir çok hasta doktora bende varikosel var mı diye başvurmaktadırlar. İnternetteki arama motorlarına kişiler şikayetlerini yazdıklarında olabilecek hastalıklar karşılarına çıkmakta ve doktora gitmeden bazı bilgilere ulaşabilmektedirler.
Varikosel hastalığım var mı diye gelen hasta , ameliyat olmam gerekir mi? Ameliyatsız bir tedavisi var mı? gibi kafasına takılan sorularına cevap aramak için doktora başvurur. Her varikosel hastasının ameliyat olması gerekmemektedir. Öncelikle hasta geldiğinde şikayetleri öğrenilir , muayenesi yapılır ve genellikle muayenede varikosel olup olmadığı net olarak belirlenir. Fakat tanının radyolojik olarak kesinleştirlmesi için skrotal doppler ultrason testi yapılır. Skrotal doppler ultrason testinde, testislerin yapısı, büyüklüğü kan akımı ölçülerek kalınlaşmış damar çapları ve reflü durumu ortaya konur.
Muayene ve radyoloji tetkikler sonucunda varikosel tanısı konulan hastadan 20 gün içinde 2 adet sperm analizi yaptırıp getirmesi istenir. Sperm tahlili öncesi en az 2 gün en fazla 5 günlük cinsel perhiz gereklidir. Hasta laboratuvarda mastürbasyon yaparak verilen kaba spermini boşaltır. Laboratuvarda sperm sayımı sayılarak rapor hastaya verilir. Hastanın 2 adet sperm tahliline bakarak üroloji doktoru ameliyat gerekip gerekmediğine karar verir.
Sperm tahlilinde sperm sayı ve/ veya ileri sperm hareketi düşükse ameliyat yapılması gerekir fakat yapılan tetkikte değerler normal ise ameliyat gerekliliği yoktur.
Varikosel, erişkin yaşlarda olduğu gibi çocuk ve ergen yaşlarda da görülebilmektedir fakat 10 yaşın altında daha az görülmektedir. Varikosel sol tarafta sağa oranla daha sık görülmektedir. Tek taraflı varikosel solda oldukça sık görülürken, sağda tek taraflı varikosele pek rastlanmaz.
Varikosel tedavisi için günümüzde en ideal tedavi seçeneği, mikrocerrahi varikosel ameliyatıdır. Bu teknik sayesinde atardamarlar korunabilir, tüm küçük toplardamarlar bağlanabilir ve lenf damarlarının korunması sağlanabilir. Mikrocerrahi teknik kullanılarak yapılan varikosel ameliyatları sonrası testiste küçülme, hidrosel oluşumu ve varikoselin tekrarlama oranları çok daha düşüktür.
Op.Dr.Murad ÇELTİK
Doktorlar merkezi
Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :4 Nişantaşı İstanbul
Tel: 0 212 234 58 55
Cep: 0 536 886 12 96
Web: www.muradceltik.com
facebook:
www.facebook.com/opdrmuratceltik