Varisin neden oluştuğu hala bilinmese de tedavi sürecinde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Varis tedavisinde son olarak ameliyatsız bir yöntem olan buhar tedavisi yöntemi uygulanıyor. Haberimizde buhar tedavisi ile varis tedavisinin ameliyattan farklılıklarını, buharla varis tedavisindeki ilkeleri, buharla tedavi işleminin nasıl yapıldığını görebilirsiniz.
Varis genç yaştan itibaren hem kadınları hem de erkekleri tehdit eden ciddi bir hastalık. Tedavi edilmezse damar içi iltihaplara, akıntılı kötü kokulu yaralara hatta akciğere pıhtı atması sonucu ani ölümlere dahi neden olabiliyor. Erken evrede ve genç yaşlarda pek çok tedavi seçeneği mümkünken, yaş ilerledikçe eklenen ilave risk faktörlerinden dolayı tedaviler de mümkün olamıyor. Ancak Avrupa'da geliştirilen ve 2 yıldır Türkiye'de de uygulanan buhar tedavisi yöntemi ileri yaştaki ameliyat riski bulunan hastalarda da uygulanabiliyor.
Buhar tedavisi ile ileri yaştaki varis hastalarında da başarılı sonuçlar aldıklarını ifade eden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, "Bu yöntem Avrupa'da ilk olarak kanser tedavilerinde kullanılıyordu. Daha sonra varisler için uygulanmaya başlandı. Damarın içine steril sıcak su buharı püskürtülerek uygulanan yöntem klasik tekniklerin yan etkilerinden de koruyor. İsteğe göre lokal, spinal ya da genel anestezi altında steril ortamda yapılan bir operasyon. Kişi aynı gün taburcu olabiliyor. Özellikle ince çaplı ve eğrilikler olan damarlarla beraber tüm varis sorunlarında da uygulanabilir olması büyük avantaj sağlıyor. Buharı Tedavisi lazere göre yan etkileri çok daha az bir yöntem" dedi.
Uygulama sonrası dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Prof. Dr. Yusuf Kalko, "Hastaların uygulamadan sonra yaklaşık 1 ay süre ile varis çorabı kullanmaları gerekiyor. Varislerin tekrarlamasından kaçınmak için de öncelikli olarak hareketli yaşamı tercih etmek, bol su tüketmek, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak, güneşten korunmak, topuklu ya da dümdüz ayakkabıların yerine hafif topuklu ayakkabıları tercih etmek, düzenli olarak bacaklara soğuk su ile masaj yapmak ve uyurken bacakların en az 10 santimetre yüksekte olmasına dikkat edilmeli" dedi.
Varis tedavisinde ameliyatı ortadan kaldıran lazer tedavisi son 15 yılın en önemli yeniliğidir. Lazer tedavisinden sonra RF yöntemi bulunmuş ve ardından buhar yöntemi kullanıma girmiştir. Buhar tedavisi de görünen varislere değil onu oluşturan büyük damara (çoğunlukla safen toplardamarı) yapılır. Kalan büyük varisler ya kendiliğinden kaybolur ya da kaybolmalarını hızlandırma için ek köpük tedavisi uygulanır. Buharla varis tedavisi, lazer ya da RF yöntemleriyle varis tedavisi temel olarak birbirine çok benzer. Tedavi etkinliği ve riskleri benzerdir. Tüm tedavi basamaklar hemen hemen aynıdır. Sadece damarı içten kapatmak ya da iptal etmek için biri lazer enerjisini diğeri buhar ısısını kullanır. Bu yöntemlerin hepsi damar iç duvarında ısı oluşturarak kapatır ya da iptal eder.
Buhar yöntemi ile varis tedavisinin ameliyattan farklılıkları
Buhar yöntemi ile varis tedavi süresi
Lazer ve radyofrekans yöntemleri ile aynıdır. Tedavi edilecek damar sayısına göre değişir. Bir bacakta tedavi edilebilecek iki ana damar vardır. Bunların biri ya da ikisi etkilenmiş olabilir. Toplam tedavi süresi 30 ile 50 dakika arasındadır. Aynı seansta var olan diğer kılcal damar ya da orta bot varisler (retüküler varisler) de tedavi edilebilir.
Buharla varis tedavi işlemi
Bacak hazırlığı yapıldıktan sonra hedef toplardamara (safen toplardamarı) ultrason eşliğinde ince bir iğne ile girilir. Bu girim yolundan damar içine çokince bir buhar fiberi yerleştirilir.
Damara girim işlemi her zamanki gibi ultrason kılavuzluğuyladır. Amelyat işlemi yoktur. Buhar cihazına ait plastik hortym (fiber) damar boyunca yerleştirilir. Bu seviye genellikle diz altından başlayarak kasığa kadardır ancak bu değişebilir. Damar çevresi özel bir yöntem işe steril su ile yalıtılır. Daha sonra damarın sorunlu olan tüm kısmı içine buhar verilerek tedavi edilir.
Tedavi amacı o damarın kapatılması yani iptal edilmesidir. Bu tedavide narkoz ya da hastane yatışı gerekmez. Kişi tedaviye yürüyerek gelir ve tedaviden hemen sonra yürüyerek evine dönebilir.
Buhar ve diğer yöntemler ısı oluşturmasına rağmen tedavi yöntemi iyi yapıldığında hiç ağrı hissedilmez.
Varis neden olur?
Bu sorunun cevabı hala kesin olarak verilemiyor. Varis oluşumu için üzerinde durulan en önemli konu toplardamarlardaki kapakların iyi çalışmamasıdır. Yani toplardamar kapak yetersizliğidir. Toplardamarlardaki kapaklar kalp kapakları ile karıştırılmamalıdır. Varisin kalp hastalıkları ile hiç bir ilgisi yoktur. Ama toplardamarlarda da kalpte olduğu gibi kapaklar ya da kapakçıklar vardır.