Sağlık ve estetik görünüm açısından sorun oluşturan varislerden kurtulmanın en etkili yollarından biri lazer tedavisidir.
Uygulama alanının güneşten korunması gerektiği için bu tedavinin yaz ayları gelmeden yaptırılması gerektiğini belirten Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Tuğba Türe, varis oluşumu ve tedavide dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Varis bacaklarda şişlik ve uyuşmaya sebep olabilir
Toplardamarlardaki yetmezlik sonucu bacaklarda ve yüzde ortaya çıkan, "varis" adı verilen kılcal damar genişlemeleri, hem sağlık hem de estetik görünüm açısından olumsuz tablolara neden olabilmektedir. Çoğu zaman bacaklarda şişlik, ağrı, karıncalanma, uyuşma, çabuk yorulma gibi giderek artan şikayetlere yol açan kılcal varisler, günümüzde lazer teknolojisi ile kolayca tedavi edilebilmektedir.
Toplardamar sistemi, cildin yüzeyinde ince damarlar vasıtasıyla hemen her alana dağılmaktadır. Yeterince iyi çalışamayan sistem zaman içerisinde bacaklardaki yüzeysel damarlarda morumsu bir renkle belirgin hale gelebilmektedir.
Fazla kilolar ve hareketsizlik varis nedeni
Varislerin oluşumunda en önemli faktör genetik yatkınlıktır. Kadınlarda erkeklerden fazla görülür. Hamilelik, aşırı kilo, hareketsizlik, sürekli oturmak, çok dar giysiler giymek venöz sistemin çalışmasını kötü yönde etkilemekte yani varise neden olmaktadır.
Lazerle varis tedavisini uzmanına yaptırın
Lazerle varis tedavisi, uzun yıllardır kullanılmakta olan ve giderek yaygınlaşan bir yöntemdir. Ayrıca, uzman hekimler tarafından uygulandığında oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır ve hasta memnuniyeti yüksektir. Varis tedavileri, genişlemenin görüldüğü damar tipine göre belirlenir. Ameliyat, skleroterapi (köpük tedavisi), lazer uygulamaları birbirlerinin yerine kullanılabilecek tedavi seçenekleri değildir. Öncelikle hangi tedavinin için uygun olduğunun doktorunuz tarafından belirlenmesi gerekmektedir.
Tedavi süresi uygulama alanının genişliğine bağlıdır
Lazer tedavisi çok geniş olamayan mor-kırmızı renkli yüzeyel damarların tedavisinde en uygun yöntemdir. Tedavi süresi uygulama alanını genişliğine bağlıdır. 1. seansın ardından en az 2 ay beklenilmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda bu bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilmektedir. 3. seans uygulanmasına genellikle ihtiyaç duyulmamaktadır.
Güneş o bölgede lekelenmelere neden olabilir
Uygulama için herhangi bir hazırlık sürecine ihtiyaç duyulmamaktadır. Yapıldıktan kısa süre sonra hasta işine dönebilir ve günlük aktivitelerine devam edebilir. Yaklaşık 2 hafta kadar kızarıklık ve morlukların devam etmesi normaldir. Güneş gören uygulama alanlarında leke oluşmaması için lazer yaz aylarında uygulanmamaktadır. Bronz cilt için de aynı durum geçerlidir. Güneş temasından 2 ay geçtikten sonra uygulanması önerilmektedir.
Bacaktaki varisler dışında yüzdeki damar belirginleşmelerinde, kılcal damarlarda da lazer uygulamaları yapılmaktadır. Akne rozasea (gül hastalığı) hastalarının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.