ESKİŞEHİR (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarıncaya kadar özelleştirmelere devam edeceklerini belirterek, "Özelleştirdiğimiz PETKİM'i kimse sırtına alıp götürüyor mu? Vatan bir yere gitmiyor, Türkiye'ye para geliyor. Kafalarını çalıştırsınlar. Kimse bir kaşık suda fırtına koparmasın. Vatandaşa doğrular söylensin" dedi.
İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Bakan Unakıtan, devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarıncaya kadar özelleştirmeye devam edeceklerini ifade etti. Unakıtan, "Ama Eskişehir'de bor işletmesi var, o hariç. O bizim stratejik ürünümüz. Ekonomik faaliyetlerde devletin hantal yapısıyla maalesef siyasilerin eline kalıyor bu işler. Onlarda eskiden oraları çiftlik haline getirmişler. Biz oraları güzelleştirdik. Mesela, Ziraat, Vakıflar, Halk Bankası artık kar ediyor. Eskiden oralar öyle bir hortumlanmış ki,
'tanıdığa kredi ver'. Ama ödeme yok. 'Teminat mektubu ver'. Çıplak köyünden yüz dönüm arazi. Köyün adı zaten çıplak. Bunların hepsini artık biz özelleştiriyoruz. PETKİM'i özelleştirdik. Bazıları, 'vatanı satıyorsunuz' diyorlar. Satmıyoruz, vatan burada, vatan bir yere gitmiyor, Türkiye'ye para geliyor. Kafalarını çalıştırsınlar. Şimdi PETKİM'i kimse sırtına alıp götürüyor mu? PETKİM burada, adam parasını getiriyor. Kimse bir kaşık suda fırtına koparmasın. Millete de doğrular söylensin" diye konuştu.
Ekonomide en önemli hususun kamu maliyesi olduğunu kaydeden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, şunları söyledi:
"Kamu maliyesi, yani devletin bütçesi açık verdiğinde, o ülkede enflasyon, faizler artar, büyüme sağlanamaz. Ekonomik düzenlemelerin başında ülkenin bütçesini düzenlemek gelir. 1990'lı yıllardaki ekonomistler, yüksek enflasyonun sebebini bütçe açıklarına bağlarlar. Ben ilk defa maliye bakanı olduğum zaman AK Parti hükümeti olarak göreve geldiğimizde, Türkiye'nin bütçe açığını gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 14.6 'idi. Bunun dünya standartları yüzde 3'ten fazla olamaz. Afrika ülkelerinde bile olmayan bir bütçe açığıyla karşı karşıyaydık. Ekonomi de ona göre. Yani borç almasalar memurun işçinin maaşını ödeyemeyeceklerdi. Biz o halde devraldık. Dünya ekonomistlerinin görüşü bu, 'Türkiye eğer iyi bir disiplin, mali politika uygulanırsa, 2015'te ancak düzelir, yüzde 3'lerin altına ancak iner' diyorlardı. Biz 2006 yılında bu açığı yüzde birin altına indirdik, 0.7. farkımız bu. Milletin parasına sahip çıktık, bütçenin iki yakasını bir araya getirdik ve bunun neticesinde Türkiye'de enflasyon, faizler düştü, kamu borcu daha iyi hale geldi. Kamunun net borç stokunun gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 90.5'ti 2001'de. Biz bunu yarı yarıya yüzde 44.8'e indirdik. Bunlar iyi olunca Türkiye'ye yatırım, yabancı sermaye geliyor. Türkiye bolluk ülkesi oldu. Bunun yanında Türkiye'deki bir milyar doların altındaki yabancı sermaye girişi, şimdi 20 milyar doların üstüne çıktı. Bu Türkiye'ye güvenden kaynaklandı, Türkiye'ye istikrar kazandırdı. Türkiye'nin parası pul olmuştu. Nereye baksan bir düzelme, iyileşme."
Unakıtan, Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde de çok büyük gelişme olduğunu anlatarak, "40 sene AB kapısından içeriye sokmadılar, kapıyı bile çalamadık. Şimdi çatır çatır, tam üyelik için müzakere yapıyoruz. Hedefimiz, daha iyiye gitmek. 2013 yılındaki hedefimiz, kişi başına milli gelirin 10 bin dolar olmasıdır. Gayri safi milli hasılamız 800 milyar dolar olacak. Dünyanın 16-17., Avrupa' nın 6. büyük ekonomisine sahip oluyoruz. O bakımdan o zaman geldiğinde Türk milletinin yürüyüşü bile değişecek"
ifadesini kullandı.
Bakan Kemal Unakıtan, emeklileri hiç bir zaman mağdur ve mahzun etmeyeceklerini vurgulayarak, "Emeklilere yüzde 100'leri aşan çok büyük oranlarda zamlar yaptık. 2002 yılında aldıkları paralar ile şimdiki aldıkları paraları karşılaştırdığınızda, yüzde 110, 130, 90 zamlar var. O arada 4 senelik enflasyonu toplasan, yüzde 59 ediyor. Dolayısıyla biz enflasyonun çok üzerinde verdik. Ama artık Türkiye büyüyor. Herkes biraz daha fazla geliri olsun istiyor. Onun için önce biz emekliyi, işçiyi, dul ve yetimi, sabit, dar gelirli vatandaşlarımızı düşünürüz. Onların durumlarını önümüzdeki dönem çok daha iyileştireceğiz" şeklinde konuştu.
AK Parti Eskişehir 1. sıra milletvekili adayı olmasının ardından Eskişehirliler'in kafalarındaki tereddütleri kentin yıllardan beri çözülemeyen problemlerine el atarak giderdiğini anlatan Bakan Kemal Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskişehir'e ilk geldiğim zaman herkeste, 'Acaba Kemal bey kimdir, ne olacak? Eskişehirli değil, bizim için iyi mi, kötü mü olacak?' diye tereddütler gördüm. Her geçen gün sivil toplum örgütleri, halkla, sanayi odası, ticaret odası, belediye başkanları, rektörlerle hepsinle oturup konuştuk. Eskişehir'in yıllardan beri pek çözülememiş problemleri vardı. Onlara da el attım. Bütün bunlar Eskişehirli ile beni daha çok yakınlaştırdı. Bu hafta ben bakıyorum aramızda artık bütünleşme sağlandı. Eskişehirli'nin
kalbi, benim kalbimle aynı atıyor. O bakımdan bundan son derece memnunum, çok büyük teveccüh var. Kimisi, 'seninle gurur duyuyoruz", kimisi 'Arkandayız, ne olur bizi bırakma' diyor. Eskişehir'de çok iyi bir durumdayız. Eşimle beraber bundan çok mutluyuz. Bütün niyetimiz bundan sonra Eskişehir'e güzel hizmetler getirmek. Eskişehir'e gelmeden önce de meseleleri dinledim. Eskişehir teşkilatı, gelmemi çok istedi. Eskişehir konumu itibariyle stratejik bir yerde. Türkiye'de bütün yollar Eskişehir'e çıkıyor, buluşma noktası. Yol bağlantılarını hükümetimiz çok daha önemli hale getirdi. Artık, Ankara'dan Eskişehir'e çok kolay gelebiliyorsunuz. Bursa, Afyonkarahisar, Kütahya'ya çok kolay gidebiliyorsunuz. 1-2 sene içerisinde Mekece yolu da dahil, bu yolların hepsi bitecek. Bittiği zaman İstanbul'a karayolu bağlantısı çok güzel olacak. 2008-2009'da hızlı tren de bitmiş olacak. Bir de hızlı tren Eskişehir'de yol altından gidecek. Ödenek problemi vardı, onu hallettik. YPK kararını da çıkardık. Dolayısıyla hızlı tren ilk defa Türkiye'de Eskişehir'den geçecek. Eskişehir'de haftada 3 gün olan uçak seferlerini de her güne çıkaracağız. Bu arada havaalanı pistini uzatacağız, genişleteceğiz. Havaalanını uluslararası bir konumuna getireceğiz. O zaman da Eskişehir'in Avrupa bağlantısını yapmak istiyoruz. Eskişehir'i dünya markası yapmak, cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Tabii, bunu da Eskişehirliler ile el birliği içerisinde yapacağız."
Unakıtan, Eskişehir'e ilk geldiğinde hizmet etmeye, çene çalmaya ve kavga etmeye gelmediğini söylediğini hatırlatarak, "Şimdi halen bakıyorum, bazı milletvekili adayları çamur atıyor. Başka işleri yok. İlanla başladılar. Çamur atma ilanı veriyorlar. Bu, projesi, hizmeti olmayan, fikir üretemeyen insanların işi. Fikir üretemezsen ona, buna çamur atmaya kalkarsın. Bunlar çok çirkin şeyler. Eskişehirlimiz, bunları gayet güzel ayırıyor" dedi.
Eski milli futbolcu Sergen'i de transfer eden Eskişehirspor'un güçlü bir ekip olduğunu dile getiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "İdaresi de güçlü. Ben iyi bir netice bekliyorum. İyi transferler de yaptılar. Eskişehir'e yakışan bir netice bekliyoruz. Onu da göreceğimize inanıyorum. Futbolu severim. İyi maç seyredeceğimi ümit ettiğim maçlara giderim. Bundan sonra daha fazla Eskişehir'de olacağım için Eskişehir'in maçlarını da izleyeceğim. Kırmızı şimşeklerle beraber olacağız" diye konuştu.