ANKARA (ANKA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün soru önergesine verdiği yanıt TOKİ’nin toplu konut uygulamaları kapsamında, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalayarak konut satın alan ancak taksidini ödeyemediği için hakkında yasal işlem başlatılan konut alıcısı sayısının Türkiye genelinde 255 kişi olduğunu ortaya koydu. Bakan Çiçek’in verdiği bilgiye göre, haklarında tahliye davası açılan ve halen davaları süren konut alıcısı sayısı ise 163.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün soru önergesini TOKİ’nin bilgi notuyla yanıtladı. TOKİ’nin Ocak 2003-Şubat 2010 tarihleri arasında 81 il, 745 ilçe, bin 595 şantiyede toplam 411 bin 287 adet konutun üretimini başlattığını belirten Bakan Çiçek, bu rakamın 100 bini aşkın nüfuslu 15 şehir demek olduğunu kaydetti.
-36 KÜTÜPHANE 289 CAMİ YAPTI-
Çiçek’in verdiği bilgiye göre, TOKİ konutun yanısıra yine aynı dönemde 584 okul, 592 spor salonu, 363 ticaret merkezi, 289 cami, 81 sağlık ocağı, 63 hastane, 48 yurt ve pansiyon, 36 kütüphane, 18 sevgi evi ve 14 engelsiz yaşam merkezinin inşaatını başlattı ve bunların büyük bölümünü tamamladı. Çiçek toplam 354 bin 779 adet konutun ‘sosyal konut’ niteliğinde olduğunu belirterek, bunların üretilen konutların yaklaşık yüzde 85’ini oluşturduğunu ifade etti. Kaynak geliştirme uygulaması kapsamındaki konut sayısının 56 bin 508 olduğunu belirten Çiçek, “TOKİ tarafından hayata geçirilen projelerin yaklaşık yüzde 30’u alt gelir ve yoksul grubu projeleridir. Emlak Konut GDO tarafından gerçekleştirilen projeler dahil edilmezse bu oran daha da yükselmektedir” dedi.
Yerel yönetim ile işbirliği içinde başlatılan büyük kapsamlı Kentsel Yenileme Programı doğrultusunda 148 belediye ile toplam 162 bin 886 konutluk gecekondu dönüşün çalışmalarının yapıldığını, 86 bölgede 46 bin 678 konutluk uygulama başlatıldığını bildiren Çiçek, TOKİ’nin yürüttüğü konut uygulamaları ile sayısı 400’ü aşan yerel ve ulusal ölçekli pek çok yüklenici firmaya sektörde iş imkanı yarattığını ve bu uygulamalarda 800 bin kişilik istihdam sağladığını kaydetti.
-“YOKSULA PEŞİNATSIZ KONUT”-
İdarenin yoksul grubu kapsamında yer alan projelerinde peşinat alınmadığını belirten Çiçek, yine yoksul ve alt gelir grubuna yönelik projelerde, hedef grubun ödeme gücü göz önüne alınarak taksit ödemelerinin, konutların anahtar teslim tarihinden sonra başlatıldığını söyledi. Çiçek, “TOKİ uygulamaları içerisinde sosyal devlet anlayışı çerçevesinde yoksul ve alt gelir gruplarına yönelik sübvansiyonlu uygulamalar yapılmaktadır. Ancak takdir edileceği gibi kamu kaynağı kullanıldığı hususu da dikkate alındığında alıcı grubunun gelir düzeyinin yoksul ve alt gelir olarak nitelendirilen grubun gelir düzeyinin üzerinde olan daha üst gelir dilimleri için sübvansiyon doğuran bir uygulama, sosyal devlet mantığı ile örtüşmediği için yapılmamaktadır.TOKİ konut satış hasılatları ve kredi geri dönüşleri ile genel bütçeden aldığı kısıtlı paylarla faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.
-255 KONUT ALICISI BORCUNU ÖDEYEMEDİ-
Bakan Çiçek, TOKİ’nin toplu konut uygulamaları kapsamında Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalayarak, konut satın alan ancak taksidini ödeyemeyenlerin sayısı hakkında da bilgi verdi. Buna göre 2 Şubat 2010 tarihi itibariyle Türkiye genelinde 255 kişi konut taksitlerini ödeyemedi. Haklarında tahliye davası açılan ve davaları halen devam edenlerin sayısı ise 163 oldu. Çiçek, “Taksitlerini ödemede temerrüde düştükleri için haklarında yasal takip başlatılan ve hatta idare lehine sonuçlanan sözleşmenin feshi ve tahliye davalarında bile konut alıcılarının istemeleri ve ödenmemiş taksit borçlarını ödemeleri halinde dava süreci durdurulmakta ve konut sahipliğinin devam sağlanmaktadır” dedi.(ANKA)