İSTANBUL (İHA) - "Serbest eczane" uygulamasının hayata geçirilmesine rağmen vatandaşların sıkıntısı sürerken, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Özgür Yiğit, "Geçiş döneminde sıkıntılar yaşanabilir" dedi.
İlaçlarını tüm eczanelerden alabileceklerine dair yeni uygulamanın yürürlüğe girmesine rağmen SSK'lı hastaların ilaç çilesi sürüyor. Gerekli evraklarını tamamlayan vatandaşlar, ilaç alabilmek için anlaşmalı eczaneler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, yeni uygulamaya rağmen mağduriyetlerinin sürdüğünü söyledi.
Eczacılar ise "Biz evrakları tam olanlara her türlü ilacı veriyoruz, ancak bazılarının belgelerinde eksiklikler oluyor. Onları geri gönderiyoruz. Çok sayıda evrak geliyor. Biz bunları kontrol ederken kuyruklar oluşuyor. Vatandaşlar sıra beklemek zorunda kalıyor. Bilgisayardan giriyoruz, bazılarının reçeteleri yüklenmemiş oluyor. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Eskiden gelen reçeteler üç eczacı tarafından kontrol edilirdi, şimdi sayı arttı. Yine üç eczacı tarafından kontrol ediliyor. İşlemler uzuyor. Böyle bir ortamda 45 gün içinde paramızı alabileceğimizi sanmıyoruz. Aksama yaşanacaktır" dedi.
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Özgür Yiğit de, geçiş döneminde aksaklıklar yaşanabileceğini söyledi. Yiğit, "Bu bir geçiş dönemidir. Geçiş döneminde sıkıntılar yaşanabilir. Geçiş dönemi iki ay kadar sürebilir. Aslında bu sistem daha iyi oldu. Hastaneleri eczacılık yapmaktan kurtardı. Yatan hastalar için biz yine ilaç veriyoruz ama ayaktaki hastalar için şimdi istedikleri eczanelerden ilaç alma şansı doğdu. Sistemin oturması ve anlaşmalı eczane sayısının artması gerekiyor. Ayrıca, SSK'nın eczanelere paralarını zamanında ödemesi de gerekli. Sıkıntılar SSK'nın altyapısının oluşturulmadan sisteme geçişten kaynaklanıyor. Yeni kanunla beraber, eskiden bütün bütçemiz Sağlık Bakanlığı'ndan karşılanıyordu ama şimdi döner sermayeli kuruluşlar olduk. Bu da geçiş dönemidir, bunu da atlatacaklar" diye konuştu.
2005 bütçe uygulama talimatının 12. maddesindeki "tüm reçetelere mutlaka teşhis yazılacaktır. Ayaktan hastalar için yazılan reçetelerde reçeteyi yazan hekimin imzası ve kaşesi bulunacaktır. Ayrıca kurum başhekiminin onayı ve mührü aranmayacaktır" yazılı ifadenin henüz eczanelerce tam olarak bilinmediğine dikkat çekerek, reçetelerde başhekim onayı ve mührünün gerekmediğinin de altını çizdi.