YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vatandaşlara “kene” Uyarısı

Ordu Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu, vatandaşları kene konusunda uyararak, “Bir şeyden korkmak çözüm...

Vatandaşlara “kene” Uyarısı

Ordu Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu, vatandaşları kene konusunda uyararak, “Bir şeyden korkmak çözüm değildir. Tedbir alınmalıdır” dedi.

Dr. Çetin Gündoğdu, yaptığı açıklamada, ilk kene vakasının 2002 yılında çıktığını, o günden bugüne kene sayısında artış olduğunu hatırlattı. Kene vakası sebebiyle insanların endişe duymasının normal olduğunu belirten Dr. Çetin Gündoğdu, “Bir şeyden korkmak onun çözümü değildir. Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi, kenedeki mikrobun sebep olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık ölümle de sonuçlanabilir. Hastalık genellikle insanlara kene tutunması ve kenelerin çıplak elle toplanması veya ezilmesi ile bulaşır. Alınması gereken bazı basit tedbirler var. Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarına giderken açık renkli ve mümkün olduğunca kapalı giysiler giyinmeli ve oturulan yere açık renkli örtü örtülmelidir. Çünkü keneler uçamaz, zıplayamaz, yerden tırmanarak çıkarlar. Pantolon paçaları çorap içine sokulmalıdır, mümkünse çizme giyilmelidir” diye konuştu.

Dr. Çetin Gündoğdu, şöyle devam etti: “İnsanlar bahçeden geldikten sonra vücutlarını ve çocuklarının vücutlarında kene olup olmadığını kontrol etmelidirler. Geçtiğimiz yıllarda ‘kene görürseniz kesinlikle hiç dokunmadan en yakın sağlık kuruluşlarına götürün. Kafası içerde kalırsa virüs bulaşabilir’ deniliyordu. Fakat bunun böyle olmadığı ortaya çıktı. Kene vücutta ne kadar uzun süre kalırsa virüs bulaşma oranı artıyor. Bu nedenle kene vücutta görüldüğü anda kesinlikle çıplak elle dokunmadan eldiven gibi, bahçede ise yaprak gibi malzemeler kullanılarak vücuttan çıkarılmalıdır. Kırım- Kongo hastalığının en büyük belirtisi ateşlenmektir. Vatandaşlarımız bahçelerine giderken tenleri gözükmeyecek şekilde açık renkli giyinsinler.”

“ORDU’DA TEHLİKE YOK”

Ordu’da bu yıl içinde kene vakası ile hiç karşılaşmadıklarını kaydeden Halk Sağlığı Müdürü Gündoğdu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının hayvanlardan da bulaşabileceğini ifade ederek, “Bu virüs hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına temas etmekle de bulaşabilir. Hastalık hayvanlarda belirti göstermediğinden hayvanlarınız sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler