AKSARAY-ROTTERDAM (İHA) - Hollanda'nın 15 Mart 2006 tarihinde uygulamaya koyduğu vatandaşlık testi, ilk meyvesini vererek bir Türk ailesini böldü. Rotterdam'da yaşayan mağdur aile fertleri, yeni uygulamaya ateş püskürdü.
Hollanda'da doğup büyüyen Züleyha Akpınar (22), 4 yıl önce Aksaray'da yaşayan Murat Ersin Akpınar isimli gençle evlendi. Şu anda 9 aylık hamile olan Züleyha Akpınar, eşi ve doğacak çocuğuyla birlikte Hollanda'da yaşama planları yaparken, Murat Ersin Akpınar, Hollanda'da yabancıların ülkeye girmesini zorlaştıran ve yeni yürürlüğü giren 'vatandaşlık testi'ne takıldı.
Anne olmaya hazırlanan Züleyha Akpınar, bu uygulamanın aileleri bölmeye yönelik olduğunu ifade ederek, "Ben Hollanda'da doğup büyümeme rağmen, test sorularının bir çoğunu cevaplamakta zorluk çektim. İnsan haklarının beşiği Hollanda'nın, günün birinde böyle olacağını aklımıza getirmemiştik. Çocuğum babasız doğup büyüyecek. Doğan çocuğumu internet web kameralarından babasına göstermeye mahkum edildim. Burası resmen asri bir hapishaneye dönüştü. Hem de görüş günü olmayan bir hapishaneye" dedi.
Genç kadının annesi Dönüş Köse de gözyaşları içinde, "Çocuklar perişan, biz perişanız. Damat Türkiye'de internetin başında gözyaşı dolu selam gönderiyor. Kızım Hollanda'da internetin başında gözyaşı döküyor. İkinci kızım da Türkiye'den nişanlı olduğu için yarın aynı şeylerin suçlu adayı. Suçu ne? Türkiye'den nişanlanmak mı? Hollanda'ya göre, 'Hollanda'da damat mı yok?' Ailece depresyona girdik. Maxima iki çocuğuyla aile bütünlüğünün keyfini çıkarırken, bizler onların kanunlarıyla perişanız" diye konuştu.
Türkiye'de bulunan 22 yaşındaki baba adayı Murat Akpınar ise eşiyle internet aracılığıyla yaptığı görüşmede sabır tavsiyesinde bulundu. Akpınar, doğumda eşinin yanında bulunmak için 1 aylık giriş-çıkış iznine bile razı oldu. Yapılacak sınav hakkında bilgiler toplayan genç, yeni yasa nedeniyle 29 Nisan'da doğum yapması beklenen eşine kavuşmanın neredeyse imkansız olduğunu düşünüyor. Aksaray'ın Ortaköy İlçesi'nde bulunan baba evinde kavuşma gününü bekleyen Ersin Murat Akpınar, hamile eşi Züleyha Akpınar ile internet ortamında sürekli olarak görüşerek, doğacak çocuğu hakkında bilgiler alıyor. Eşine kavuşamamanın ve sorunların dengesini bozduğunu vurgulayan Murat Akpınar, "Kesinlikle aileme kavuşmam lazım. Dengem bozuldu artık. 4 senedir mücadele ediyorum. En sonunda bu sınavı çıkardılar. 'Yaş 21 olacak' dediler. Bu engeli bekledim. 'Çalışması gerekiyor' dediler. Onu bekledim. Eşimin okulunun bitmesini bekledik. Bir de tuttular sınav engelini koydular. Bu sınavı geçmemin imkanı yok. Ne yapacağımı bilemiyorum" şeklinde konuştu.
"Sınavda Hollanda'ca 500 kelime istiyorlarmış. 'Bu soru mu, bu kelime mi çıkacak?' diye tüm sözlüğü ezberlemeye çalışıyorum" diyen Akpınar, "Gecem gündüzüm sözlükle geçmeye başladı. Onlar 500 kelime demişler, ben 2 bin kelime öğrendim. Anlamadığım, bana Hollanda'ya gittikten sonra sınav yapsınlar. 1-2 yıl kaldıktan sonra uyum sağlamış mı sağlayamamış mı, bu çevreye ayak uydurabilmiş mi diye araştırsınlar. Burada bu sınavın yapılması mantıksız. Hollanda insan haklarını savunuyor ama bu uygulamayı yapıyor. Şimdiye kadar AB ülkelerinin hiçbiri böyle bir yasa çıkarmamış" dedi.
Baba Şaban Akpınar ise Hollanda Hükümeti'nin Türk vatandaşlarına karşı zorluk çıkardığını ifade etti. Sevenlerin kavuşamamasına çok üzüldüğünü söyleyen anne Fatma Akpınar, "Onlar birbirlerini çok seviyor ve istiyor. Evlendiler ama yasadan dolayı kavuşamıyorlar. Gelinim hamile, doğum yapacak. Oğlum onun yanına gitmek istiyor ama gidemiyor" diye konuştu.
İnternet ortamında eşiyle konuşurken duygusal anlar yaşayan Ersin Murat Akpınar, eşinin "Nasıl kavuşacağız? Böyle ne olacak?" sorusuna, "Ferhat nasıl dağları delip geldiyse ben de Hollanda seddini deleceğim. Gerekirse; Hollanda'nın dilini, kültürünü ezberlerim. Seni ve doğacak kızımızı kucaklamak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Hollanda'da yeni uygulamaya geçirilen vatandaşlık testiyle, yurt dışından evlenmek isteyenlerde yüklü miktarda harç ödeme mecburiyeti ve Hollanda'ya geleceklerin Hollandaca konuşur olması gibi şartlar aranıyor. Bunun yanında uygulanan vatandaşlık testinin de müslüman inançlarına ve kültür değerlerine ters düşmesi tepki görüyor.