Vatani görevini yapan evli mehmetçiklerin gözü arkada kalıyor
Vatani görevini yapmak üzere askere gidenlerin arkalarında bıraktıkları aileleri büyük mağduriyet yaşıyor. Evin geçimini sağlayan erkeğin askere alınmasıyla birlikte çocuklarıyla bir başına kalan kadınlar, eşleri tezkere alana kadar akraba ve komşularının eline bakıyor. Adanalı Pelin Aşantuğrul da bu mağduriyeti en çok yaşayanlardan biri. Henüz 1,5 yaşındaki kızı Nuray ile eşinin hasta anne babasına bakmak zorunda kalan genç kadın, "Hiçbir gelirimiz yok. Kirada oturuyoruz. Çocuğumun bezini ve sütünü alamıyorum. Üstelik eşim askere 3 ay geç gittiği için 350 TL ceza geldi. Bunu da ödemem gerek. Ne yapacağımı şaşırdım." diyor.
Asker eşi Aşantuğrul, Seyhan Belediyesi'nin kendisine 210 lira maaş bağladığını anlatırken, şunları söylüyor: "Bu bir nebze de olsa sıkıntımızı giderdi ama yetmiyor. Eşim Mardin'de vatani görevini yapıyor. En azından terhisine kadar geçimimizi sağlayacak miktarda maaş verilirse çocuğuma, kayınbaba ve kaynanama daha iyi bakabilirim."
Türkiye Harp Malulü, Dul ve Yetim Aileleri Derneği Adana Şube Başkanı M. Ersin Güluçar, askere giden vatandaşların arkada bıraktığı ailelerinin büyük sıkıntı yaşadığını ifade ediyor. Yetkililerin bir an önce harekete geçerek bu soruna bir çözüm bulması gerektiğini aktaran Güluçar, evin tek çalışanının askere gitmesinden sonra arkada kalanların perişan olduğunu dile getiriyor. Yoksul olduğunu belgeleyenlere en azından terhis tarihine kadar düzenli maaş ödenmesinin sorunu çözeceğini aktaran Güluçar, şöyle konuşuyor: "Yoksul asker aileleri askeri hastanelerde tedavi edilebiliyor. Ancak bunu kimse bilmiyor. Belediye veya sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla bu alilerin mağduriyeti giderilmeli. Ayrıca bu ailelerimizden ilaç ve hastane fark ücretlerinin alınmaması lazım. Asker ailesine şehit ve gazi olmadan önce de sahip çıkmak gerekir. Çünkü onlar kutsal bir görev yapıyor. Arkada bıraktıkları ailelerini kendi kaderlerine terk etmemeliyiz."
Adana'da 20 yılı aşkın ihtiyaç sahipleriyle yardımseverler arasında köprü olan Köprü Yardımlaşma Derneği Başkanı Bekir Fevzi Yıldırım da eşleri vatani görevini yapmaya giden kadınların son zamanlarda çok fazla müracaat ettiğini söylüyor. Muhtaç asker ailelerine düzenli maaş bağlanması gerektiğini savunan Yıldırım, "Eşi askere gidince çocuğuna süt bile almakta zorlanan Adanalı bir çocuk annesi Pelin Aşantuğrul bu ailelerden sadece biri. Yaşlı kayınbabası ve kaynanası ile birlikte kiralık bir evde oturan Aşantuğrul ailesi gibi yüzlercesi var. Yetkililer askere gidince ailesi mağdur olan sosyal güvencesi olmayanlara düzenli yardım yapmalı." diye konuştu.
Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, asker ailelerini mağdur etmeyecek şekilde bütçeleri ölçüsünde maddi yardımda bulunduklarını kaydetti: "Evlatlarımız mukaddes vatani görevlerine başladıktan tezkerelerini alıp ailelerine dönünceye kadar birinci derece yakınlarına düzenli olarak yardım yapıyoruz." Askere gidenlerin arkalarında bıraktığı ailelerine Seyhan Belediyesi'nin, ailenin nüfusuna göre 100 lira ile 300 lira arasında ücret verdiği belirtildi. Belediyenin kasasından her ay asker aileleri için yaklaşık 70 bin lira ödeme yapıldığı öğrenildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz