Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Vatanseverliğin İki Farklı Biçimi: Kaptan Amerika ve Iron Man

6 Mayıs 2016 tarihinde vizyona girecek olan Captain America: Civil War filmi Kaptan Amerika ve Demir Adam'ı karşı karşıya getirecek. Peki ikisi de Avengers takımının üyesi olan bu iki süper kahraman neden düşmana dönüyor?

Vatanseverliğin İki Farklı Biçimi: Kaptan Amerika ve Iron Man

Marvel'in dilimize de tercüme edilen ve en popüler hikayelerinden birisi Civil War 6 Mayıs'ta beyaz perde uyarlamasıyla görücüye çıkacak. Filmle ilgili yayınlanan her yeni görüntü, her fragman, her haber daha bizi fazlasıyla heyecanlandırıyor. Nasıl heyecanlandırmasın? Iron Man ve Captain America karşı karşıya gelecek, üstelik yalnız olmayacaklar. Marvel çizgi roman evreninin siyahi süper kahramanı Black Panther ilk defa bu filmle Marvel sinema evrenine giriş yapacak; dahası mahallemizin dost canlısı süper kahramanı Spider-Man de ilk defa bir Marvel Cinematic Universe filminde görülecek. Kadroda Vision'dan Scarlet Witch'e, Black Widow'dan Hawkeye'a, Ant-Man'den Falcon'a daha önceki filmlerde gördüğümüz kahramanlar yer alacak ve ikinci Kaptan Amerika filminde karizmasıyla yeri göğü inleten Winter Soldier da önemli bir rol üstlenecek.

Süper kahramanlar neden birbirine düştü?

Film, bu türü seven bizler için tam anlamıyla bir şölen olacak orası kesin peki ama neden Kaptan Amerika ve Tony Stark birbirine düştü. Peki, her ikisi de Avengers üyesi ve yakın dost olan bu süper kahramanları ne böyle karşı karşıya getirmiş olabilir? Amaçları ortak ve iyiler takımında yer alan kahramanlar neden bir iç savaşa sürükleniyor? Çünkü; en basit şekliyle bu insanların vatanseverlik ve kahramanlık anlayışları birbirine uymuyor.

Tabii ki işin iç yüzü sadece basit bir fikir ayrılığından ibaret değil. Çizgi romanlarda birbiri ardına gelen Secret War, Avengers Disassembeled ve House of M hikayelerinde Scarlet Witch'in gerçekliği bükebilme yetisinin de etkisiyle Avengers takımının tamamen dağılması, yeni bir Avengers takımı kurulması ve mutant ırkının neredeyse yok olması gibi sonuçlar doğuruyor. Bütün bunlar olurken de şehirlerin yerle bir olması, sıradan halkın büyük tehlike içine girmesi gibi problemler haliyle insanların süper kahramanlara karşı ön yargılı olması sonucunu doğuruyor. ABD hükümeti ise bunun gibi büyük olayları denetim altında tutabilmek adına "Süperinsan Kayıt Yasası" isimli bir yasa çıkarmak istiyor.

ABD hükümetinin, süper insanları kayıt altına alarak onlar üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için hazırladığı bu yasa tasarısı, ilk olarak hükümetle yakın ilişkileri olan Tony Stark’ın kulağına gidiyor. Stark, bu projeyi engellemek için Washington'a doğru yol alsa da New Warriors takımı ve süper kötü Nitro arasında canlı yayında gerçekleşen çatışma, bu çatışma sırasında Nitro'nun bir okulu havaya uçurması ve çoğunluğu çocuk yüzlerce kişinin ölümüne sebep olması yasanın çıkmasına sebep oluyor. Anlayış farklılığı da bu noktadan sonra ortaya çıkıyor. Iron Man, hükümetin yanında yer alarak yasayı destekleme kararı alıyor, Captain America ise her ne kadar ABD hükümetinin ve devletinin bir sembolü olsa da hükümetin karşısında yer alıyor ve olaylar gelişiyor.

Olaylar bu şekilde gelişirken her zaman bir Amerikan propagandası olduğu düşünülen Captain America gibi bir karakterin hükümeti karşısına alması garip gelebilir. Captain America gerçekten de yaratıldığı 1940'lı yıllarda bir Amerikan propaganda aracıydı. Amerika bayrağı gibi giyinen, Amerika bayrağından yapılma bir kalkan kullanan dahası adi bile Amerika olan bir karakterden söz ediyoruz, doğal olarak propaganda amacı güdüyordu. Çizgi roman dünyasına aşina olmayan pek çoğumuz için Amerikan bayrağı kıyafetli bu adam hala en itici karakter gibi gelebilir ancak Captain America artık o 1940'larda Hitler yumruklayan karakter değil. Temsil ettiği değerler Amerika'nın kuruluş değerleri, yani gerçek bir özgürlük ve bağımsızlık savaşçısı ve bunun için Amerikan hükümetini karşısına almaktan da asla çekinmiyor. Eh, yani bu da bir yerde bir propaganda ama örneğin Irak işgalini haklı gösteren bir propaganda değil.

Iron Man ise Kaptan'a göre daha propagandist bir karakter olabilir. Sonuçta o da bir karakter olarak yaratıldığı yıllarda zırhını kuşanıp Vietnam savaşına koşan bir kahramandı. Bir silah tüccarı olarak istemeyerek de olsa çok canların yanmasına sebep oldu, gerçi bunun farkına varıp bu işten tamamen vazgeçti ve kendisini bilime ve teknolojiye adadı. Ancak anlayışı her zaman daha otorite yanlısıydı. İç savaşta da makul sebeplerle de olsa hükümetin yanında yer almayı tercih etti.

Filmde bu iç savaşı başlatacak olaylar nasıl gelişecek bilmiyoruz ancak fragmanda da anladığımız kadarıyla Iron Man yine hükümetin yanında ve Captain America onun karşısında yer alacak. Peki sizin tarafınız hangisi? Devletin çıkarları için hükümete destek veren tarafta mı olacaksınız yoksa hükümeti karşınıza almak pahasına da olsa değerlerini savunan tarafta mı yer alacaksınız?

En Çok Aranan Haberler