HABER

Vatikan engizisyon arşivlerini açıyor

VATİKAN (İHA) - Vatikan, engizisiyon döneminin aydınlatılması için, arşivlerinin bir bölümünü daha açmaya karar verdi.
Engizisyon mahkemeleri, Avrupa'da 13'üncü yüzyılda, dini inançları kontrol altında tutabilmek için kurulmuştu. Katolik kilisenin öncülüğünde kurulan bu mahkemelerde; yüzlerce yıl boyunca insanlar yargılanmış, işkenceye maruz kalmış, infaz edilmişlerdi.

Şimdi, Vatikan Avrupa'nın ve Katolik Kilisesi'nin bu karanlık dönemine ayna tutmak için harekete geçti. Arşivlerin bir bölümünün daha daha açılmasına karar verildi.
Vatikan için, kilise tarihine gölge düşürecek çalışmalarda yer almak pek alışılmadık bir durum. Bu, kilise tarihindeki en tartışmalı dönemlerden biri; engiziyon asırları hakkında akademisyenlerin bilgilerini artırmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bir akademik çalışma.

İtalya ve İspanya'da kurulan mahkemeler, inanç dışı davrandıkları ya da büyü yaptıkları iddia edilen yaklaşık 50 bin kişiyi suçlu bulmuş ve diri diri yakılmalarına karar vermişti.

Engizisyon, ilk kez 13'üncü yüzyılda bir papa tarafından kurulmuştu. Protestan Reformu sırasında doruğuna ulaşmış, 20'inci yüzyılın başlarına kadar Vatikan'ın bir bölümü olarak ayakta kalmıştı.

Vatikan'ın bir sözcüsü, yeni çalışmanın, hem ortaçağ hem de modern zamanların Avrupa'sındaki dini inanışların nasıl kontrol edildiğine ışık tutacağını söyledi.
İtalya, İspanya ve Vatikan'da devlet ve özel kuruluşlara ait arşivler tasnif edilecek ve akademisyenlerin hizmetine sunulacak. Vatikan'ın eskiden engizisyon olarak bilinen departmanı, şimdi İnanç Doktrini için Örgüt olarak adlandırılıyor ve hala inanç dışı davranışları soruşturuyor. Birimin başında, Papa'nın en yakın danışmanlarından Alman Kardinal Josef Ratzinger bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler