Türkçe yalnızca sözcük olarak değil, aynı zamanda ek olarak kullanılan dil öğeleriyle de çeşitli bir yapıya sahiptir. Bu durumun olumlu ve olumsuz tarafları mevcuttur. Olumlu tarafları, bu çeşitlilik geniş ve kapsamlı bir iletişim olanağı sağlar. Olumsuz tarafı ise bu çeşitli yapılar Türkçe dil bilgisi kurallarını öğrenmeyi zorlaştırabilir. Bu noktada ana dili Türkçe olan bireyler bile konuşurken ve yazarken dil hataları yapabilmektedir. Türkçede en fazla hata yapılan dil yapılarından biri de soru ekleridir. Bu yapıyla kurulan kelimelerden biri de ‘vaz mı geçtin’ sözcüğüdür.
Vaz mı geçtin sözcüğü “vazgeçmek” fiilinden türeyen bir soru biçimidir. Bu sözcükteki soru ekinin nasıl kullanılacağı merak konusudur. Bunun sebepleri arasında ‘vazgeçmek’ birleşik kelimesinin bitişik olarak yazılması da vardır. Türkçe imla kılavuzlarında soru eklerinin nasıl yazılması gerektiği belirtilmiştir. Vaz mı geçtin TDK tarafından birleşik fiiller sınıfında değerlendirilir. TDK kurallarına göre Birleşik fiillerde mi soru eki 2 kelimenin arasına da gelebilir. Bu durum düşünüldüğünde vaz mı geçtin yazımı ‘vaz mı geçtin’ biçiminde olmalıdır.
Türkçeyi dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde kullanmak oldukça önemli bir konudur. Doğru dil kullanımı, anlaşılır ve etkili bir iletişim kurmakla birlikte Türkçenin korunması bakımından da vatandaşlık görevi sayılır. Bu kapsamda vaz mı geçtin kalıbı yazılışı merak edilen kalıplar arasında yer alır. Bu kalıbı kullanmak isteyen kişiler vaz mı geçtin ayrı mı yazılır sorusunun cevabını araştırır. Vaz mı geçtin doğru yazılışı ‘vaz mı geçtin’ biçiminde olmalıdır.
Ayrı yazılması gereken kelimelerin bitişik, bitişik yazılması gereken kelimelerin ayrı yazılması anlam bozulmalarına neden olabilir. Bununla birlikte hatalı yazım biçimleri oluşturulan metinlerin okunmasını zorlaştırabilir ve kötü bir görüntüye sebep olabilir. Bu noktada yazımı merak edilen kelimelerin doğru yazım şekilleri TDK resmî internet sitesinden kolaylıkla sorgulanabilmektedir. Vaz mı geçtin doğru ve hatalı yazım biçimleri aşağıdaki gibidir: