Günümüzde kullanılan birçok farklı modem türü mevcuttur. Bu modem türlerinin kimisi tek bir cihaza bağlı olarak çalışan dâhili modemler olarak tanımlanırken bazıları ise birden fazla cihazı internete bağlayarak hizmet veren harici modem olarak adlandırılır. Günlük hayatta ise yaygın olarak tercih edilen modem çeşidi harici modem olarak öne çıkmaktadır. Bu modemler de VDSL, ADSL ve kablosuz olmak üzere 3 farklı gruba ayrılmaktadır. Bu noktada VDSL modem ne demek konusu gündeme gelebilmektedir.
Günlük yaşamda en sık kullanılan modem çeşitlerinden biri kısaca VDSL olarak bilinen teknolojiyi kullanan modem türüdür. İngilizcesi Very High Speed Digital Subscriber Line olarak karşımıza çıkan bu modem çeşidinin Türkçe karşılığı ise çok yüksek hıza sahip dijital abone hattı olarak bilinmektedir. Diğer modem türlerine nazaran internet kullanıcılarına daha hızlı ve daha kaliteli bir internet hizmeti vermektedir. Bu VDSL teknolojisini kullanan modem türü kullanıcılara bakır kablolar yardımıyla internet bağlantısını sunmaktadır. Kısaca VDSL modem, internet kullanıcılarına yüksek hızlı internet bağlantısı sağlamaktadır.
Bu noktada VDSL modem nasıl çalışır konusu internet kullanıcılarının aklına gelebilir. VDSL modemler, aynı adı taşıyan VDSL internet bağlantısını kullanarak hizmet verir. İnternet bağlantısı sunulan santrala yakın bir konumda bulunan kullanıcılar, bu yakınlıktan kaynaklı daha yüksek seviyede internet hızına sahip olurlar. Kullanıcılar yüksek bant genişliğinden faydalanma şansını elde ederler ve veri akışı daha hızlı sağlanır.
VDSL teknolojisini kullanarak internet kullanıcılarına internet hizmeti sunan bu modem türünün sağladığı birçok farklı özellik bulunmaktadır. Bu özelliklerin başında yüksek kalitede internet bağlantısı sunması gelmektedir. Bu sayede kullanıcılar herhangi bir veriyi indirirken daha hızlı bir şekilde indirebilir. Ayrıca diğer modem çeşitlerine nazaran internet kesintisi riski daha az seviyededir.
Bir modemin VDSL olup olmadığını anlamanın en etkili yolu internet hızı testi yapılmasıdır. VDSL modemler diğer modemlere göre daha hızlı internet bağlantısı sunmaktadır. Ayrıca buna ek olarak satın alınan modemin üstünde VDSL etiketi veya logosu olmalıdır. Modem sorgulatma işlemi yapılarak da modemin VDSL olup olmadığı anlaşılabilmektedir.
ADSL ile VDSL modem türleri birbirine benzer nitelikleriyle öne çıkmaktadır. Her 2 modem tipinde de bakır kablolar aracılığıyla internet bağlantısı sunulmaktadır. Ancak VDSL, ADSL modem türüne göre internet kullanıcılarına daha hızlı bir internet hizmeti vermektedir. Bu bağlamda ADSL, VDSL modem farkı nedir konusu karşımıza çıkabilir.
VDSL modemlerde internet bağlantısının çok hızlı sunulmasının ana sebebi internetin santrale kadar fiber kablolar aracılığıyla gelmesidir. Bu özelliğinden kaynaklı internet bağlantısında kesintiler daha az yaşanmaktadır. ADSL modemlerde ise fiber kablolar kullanılmadığı için internet hızında yavaşlama veya bağlantı kopması gibi durumlar daha fazla olabilmektedir.
VDSL modem almadan önce internet servis sağlayıcınızla görüşerek altyapı durumunuzu kontrol etmeniz önemlidir.