HABER

Ve şok iddianın yanıtı ortaya çıktı

The Guardian Gazetesi İran Başkanı Ahmedinecad'un Yahudi olup olmadığı sorusunun yanıtını verdi.

Ve şok iddianın yanıtı ortaya çıktı

The Guardian gazetesi yazarı Meir Javedanfar İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın ailesinin Yahudilikten İslam dinine döndüğü yönündeki söylentilerinin doğru olmadığını, aksine Ahmedinecadların Şii olmaktan gurur duyan bir aile olduğu belirtti.

Javedanfar, Pazartesi günkü “Ahmadinejad has no Jewish roots” isimli makalesinde, İngiliz The Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan İran cumhurbaşkanının ailesinin Yahudi kökenli olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını yazdı.

İddianın ana argümanını Ahmedinecad’ın eski soyadının Farsça’da Musevilerin ibadet ederken kullandıkları atkı anlamına gelen “sabur” kelimesinden türeyen Saburciyan olması oluşturuyor.

Ancak “19'uncu Yüzyılda İran Yahudileri” adlı kitabın yazarı Prof. David Yeroshalmi, bu argümanın doğru olmadığını düşünüyor ve şöyle diyor:

“Fars Yahudi diyalektiklerinin hiçbirinde ‘sabur’ kelimesinin böyle bir anlamı yok. Bu kelime Farsça’da Musevilerin ibadet ederken kullandıkları atkı anlamına gelmiyor. Ayrıca Saburciyan iyi bilinen bir Yahudi ismi değildir.”

İranlı Yahudilerin ibadet sırasında giydikleri atkı için İbranice’den gelen "tzitzit" kelimesini kullandığını belirtildi.

Tel Aviv Üniversitesi’nde İran Çalışmaları Merkezinde ders veren Yeroshalmi, soyadlarının “ciyan” ile bitmesinin ailenin Yahudi olduğunu gösterdiğini yazan The Daily Telegraph haberinin bu iddiasının da tutarlı olmadığı düşüncesinde.

Yeroshalmi’ye göre, adının bu sonla bitmesi kişinin Yahudi geçmişe sahip olduğunu göstermez. İsmi bu sonla biten çok sayıda Müslüman da var.

Daha yakından incelendiğinde "Saburciyan" soyadının Farsçadaki “sabor” yani iplik boyacısı kelimesinden geldiği belirtilen makalede, halı dokumacılığı veya halı ipliği boyacılığının İran Yahudileriyle özdeşleşen bir meslek olmadığının da altı çiziliyor.

DİNDAR ANNE-BABA

Makalede ayrıca Ahmedinecad’ın babası Ahmed’in, ailesiyle birlikte Tahran’a taşınmadan önce ve sonra Kuran dersleri veren dindar bir Şii olduğu belirtildi.

Yazıda, Mahmud Ahmedinecad'ın annesinin de bir Seyyide olduğu bilgisine yer verildi. Bu unvan, ailesi Hz. Muhammed’in soyundan geldiğine inanılan kadınlara veriliyor.

Kişilerin bu unvanı alabilmeleri için Seyyid ailesinden doğmaları gerekiyor. Dönmelerin veya diğer Müslümanların bu unvanı almasına izin verilmiyor. Bu da Ahmedinecad’ın annesinin bir Yahudi olmasını imkansız kılıyor.

*****

Yazıda, Ahmedinecad'ın annesinin kökeninden dolayı çok gururlu olduğu ve doğduğu köy olan Aradan’da herkesin ona İslami unvanı olan Seyyide diye hitap ettiği ifade ediliyor.

Javedanfar, Ahmedinecad'ın babasının soyadını değiştirmesinin altında yatan nedenin de İran’daki sınıf mücadelesi olduğunu belirtiyor.
SEBEP AYRIMCILIK

Makalede birçok insanın soyadı kanunu çıktığında mesleğini temsil eden soyadları aldığı, ancak Tahran’a taşındıktan sonra bu isimlerini başkentte maruz kalabilecekleri ayrımcılık ve züppelikten kaçınmak için değiştirdikleri belirtiliyor.

Yazar Saburciyanlar'ın da bu ailelerden biri olduğunu, soyadlarının çalışma şartları kötü işyerlerinin imajını çağrıstıran halı dokumacılığı ile ilintili olduğunun altını çiziyor. Bu yüzden Tahran’daki hayata daha kolay ayak uydurmalarını sağlamak için soyadlarını değiştirdikleri biliniyor.

Ayrıca yeni ismin seçiminde Ahmed’in Hz. Muhammed'e verilen isimlerden biri olduğunun da altı çiziliyor.

Ahmadinecad'ın akrabalarına göre yeni isim ailenin Allah'a hürmetinin ve kendilerini dinlerine ve Hz. Muhammed’e adadığının da bir göstergesi.

Javedanfar makalesini şu sözlerle sonlandırıyor:

“Bu Ahmedinecad ile onun Tahran ve Aradan’daki akrabalarının günümüze kadar sürdürdüğü bir şey. Geçmişlerini inkar ettikleri için değil. Ondan gurur duydukları için.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler