KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vejetaryen Bebek Olur mu?

Bebeğiniz ihtiyacı olan besinleri hangi besinlerden alıyor?

Vejetaryen Bebek Olur mu?

Bebeğiniz 7,8 nveya 9 aylık olduğunda diyetine etleri eklemeniz gerekecektir. Çoğu pediatris etin bebek beslenmesindeki önemini vurgulamakta. Ancak bu konuda kafanızda hala sorular olabilir.

Örneğin;
Acaba bebeklerin erken yaşlarda et ile tanıştırılması gerekiyor mu ?
Bebeklerin ihtiyaçları olan proteini etten almaları gerekli midir ?
Bebeklik döneminde et yemesi çocukta sindirim sorunlarına ve ileri yaşlarda oluşabilecek sağlık sorunlarına sebep olur mu ?
Çocuğunuzu vejetaryen olarak yetiştirmek konusunda kararlısınız ancak et yememesinin büyüme ve gelişmesinde sorun yaratıp yaratmayacağını merak mı ediyorsunuz ?

İşte kafanızdaki soruların cevapları;

Bebeğinizi et ile neden tanıştırmanız gerekir ?
Bebeklere et yedirmeye başlamanın birincil sebeplerinden biri protein ve demir takviyesi sağlamasıdır. Et tam protein içeren bir besindir. Eti takiben protein içeren besinler; yumurta, ceviz ve süt ürünleridir.
Bebeğe et yedirmemek tehlikeli midir ? Etteki proteini alamamak bebeğin gelişimini olumsuz etkiler mi ?
Çoğu aile bebeğine et yedirmediğinde onun gelişiminde sorun olabileceğinden endişe duyar. Bu doğru değildir, bir çok sağlıklı ancak vejetaryen bebek mevcut. Önemli olan nokta bebeğin, ihtiyacı olan protein ve demir alternatiflerini dengeli bir şekilde almasını sağlamak.Şöyle düşünün; ilk dönemlerde bebeğin beslenmesi anne sütü, anne sütüne yakın biberon maması veya her ikisinide tüketmek olarak düzenlenmektedir. Bu besinler bebeğin ihtiyacı olan proteini içermektedir. 12 aylık olmasına rağmen henüz et yememiş ve gelimeye devam etmektedir. Ancak elbette bebeğiniz büyüdükçe besin ihtiyaçları artacak ve beslenmesindeki protein ve demir miktarı ona yetmeyecektir. Yaşı ilerledikçe diyetinde düzenlemeler yapmaya devame tmelisiniz.

Ne tür proteinler ekleyebilirsiniz ?

Vücudumuzun alması gereken 20 temel Amino Asit bulunmaktadır. Protein bu Amino Asit'in alınmasına yrdımcı oluyor. Vücudumuz bunun 11 tanesini kendi üretebilmekte ancak kalan 9 tamamen beslenmemiz ile orantılı gelişmekte. Direkt protein içeren besinler olan et, süt, yumurta, kabuklu yemişler ve ceviz gibi besinler Amino Asit artımını hızla sağlamakta. Ancak birincil olarak değil ancak içeriğinde proteininde bulunduğu meyve, bakliyat ve buğday gibi besinler ancak iyi bir beslenme planı ile dengeli tüketildiğinde Amino Asit alınımın sağlayabiliyor. Bebeğinizin et yemesini istemiyorsanız, direkt olmayan protein içeren besinleri düzenli olarak yemesini sağlamalısınız.

vejetaryen-2_220Çocuğumu kaç yaşında et ile tanıştırmalıyım ?

Çocuğu et ile tanıştırma fikri ülkeden ülkeye ve kültürden kültüre farklılık göstermektedir. Bir çok ülke etin bebeğin beslenmesindeki önemini savunduğundan erken çocukluk döneminde tanıştırma taraftarı. Buna bağlı olarak genel ortalama 7-9 aylık olduğunda bebeği et ile tanıştırma yolunda. Ancak pediatristiniz ile görüşüp, sizin bebeğiniz en doğru zamanı için belirlemek daha sağlıklıdır.

Bebeğiniz vejetaryen olsun yada olmasın 12 aylık olduğunda protein içeren besinlerin dengeli dağılımının yapıldığı bir diyet ile besleniyor olması gerekiyor. Bu şu anlama geliyor; et gereklidirden ziyade protein gereklidir ilkesini benimseyip, protein alınımını en uygun düzeyde tutmanız gerekmektedir.

İşte size bir örnek;
*Fıstık ezmeli ekmek
*Meksika fasulyesi ve pilav
*Peynir ve avokado
*Tam yağlı süt

Bebeğinizi vejetaryen yetiştirmeye karar vermeden önce mutlaka bir çocuk doktoru veya beslenme uzmanı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

En Çok Aranan Haberler