KADIN

Vejetaryen Olmak İle Kalp Hastalığı Riskini Azaltır Mı?

Bir vejeteryana dönüşmek kalp hastalığına yakalanma riskimi azaltır mı?

Vejetaryen Olmak İle Kalp Hastalığı Riskini Azaltır Mı?

Soru: Merhaba Sue,
Kızım ve ben genetik faktörlerden ötürü kalp hastalıklarına yatkın olduğumuz için yakın geçmişte ovo-lacto-vejeteryan olduk. Kızımın hala ihtiyacı olan besinleri aldığından emin olmak için protein ve B vitamini dışında düşünmem gereken birşey var mı? Kızım şu an dört yaşında ve herşeyi denemeye hevesli bir obur.

Bunun dışında ailemi kızımın et yemese de ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığına ikna edebilmek için söyleyebileceğim şeyler önerir misiniz? Annem kısa zaman önce dörtlü bypass oldu ve kardiyoloğu riski azaltmak için benim de vejeteryan olmamı önerdi. Annem doktorun sadece beni kastettiğine inanıyor, kızımı değil!! Kadriye
Ceva**p:** Sevgili Kadriye, çocukları vejeteryan olarak büyütmek ve beslenme endişeleriyle ilgili yazdığım makaleme göz atmak isteyebilirsiniz.

Bu makaleye ek olarak ben sizin kalp hastalığını engellemek adına vejeteryan olmanız ve eti beslenme alışkanlıklarınızdan çıkarmanızla ilgili bir yorum yapmak istiyorum. Kalp hastalığı zorunlu olarak etten kaynaklanmaz, daha çok beslenmenize kattığı yağdan kaynaklanabilir. Gıdalardaki yağ, özellikle de doymuş yağ, kalp hastalığının temel suçlusudur. Kolesterol ise bazı genetik yatkınlık taşıyan bireyler dışında o denli büyük kaygı değildir.
Süt ürünleri ve yumurta büyük çlçüde kolesterol ve doymuş yağ içerirler. Lacto-ovo vejeteryanların et yiyen bir kimseye oranla kalp hastalığı riski fazladır; eğer bu kişi çokça tam yağlı peynir, birkaç yumurta ve kaymaklı süt tüketiyorsa ve eğer et yiyen kimse sadece yağsız kırmızı et veya tavuk yiyor ve omega 3 yağ asitlerince zengin balıkları beslenmesine dahil ediyorsa...

Diğer bir deyişle, yalnızca lacto-ovo vejeteryan olmak riskinizi azaltmıyor. Sizin nasıl bir lacto-ovo vejeteryan olduğunuz azaltıyor. Aynı zamanda şunu da önermeliyim ki eğer istemiyorsanız eti beslenmenizden tamamen çıkarmak durumunda değilsiniz. Kendinizi ince, sığır etine alıştırır; yağı pişirmeden ayırır; sadece beyaz et, derisiz kümes hayvanı ve haftada bir ya da iki balık yemeği yerseniz, beslenmenize çok olumlu bir katkıda bulunmuş olacaksınız.

Yağ ve kolesterolu en düşük bazı etler: derisi alınmış ızgara diyet hindi eti, derisi alınmış diyet tavuk eti, ızgara gevrek domuz filetosu ve şişman sığırın gözü.

Ancak vejeteryan olmakta kararlıysanız, yağsız veya az yağlı süt, yağsız yoğurt ve az yağlı peynirler gibi düşük yağlı ya da yağsız süt ürünlerini tercih etmeli ve beslenmenizdeki yumurta sarısının sayısını sınırlandırmalısınız. Yemeklerinizde tam tahıllar,baklagiller, meyve ve sebzelerin miktarını arttırın ve tükettiğiniz kalorilerin %30’dan fazlasının yağdan olmamasına ve bunun da sadece %10’unun doymuş yağdan olmasına dikkat edin.

Seçilen yağ, yediğiniz takdirde, doymamış yağ olmalıdır (monounsaturated). Doymamış yağlar doymuş yağların yerini aldığında kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve bunu yaparken iyi kolesterole etki etmez. Doymamış yağ yerfıstığında ve zeytinyağında bulunur. Yerfıstığı ezmesi ve diğer fındık ezmeleri de beslenmenize sınırlı bir ölçüde katılmalıdır çünkü taşıdıkları yağ çoğunlukla doymamıştır.

Sue Gilbert, Beslenme Uzmanı

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler