YEMEK

Vejetaryenler ne yemez? Et ve balık tüketilmiyor ama...

Vejetaryenler ne yemez? Bir vejeteryansanız en azından et, kümes hayvanları ve balıkları yemeyeceğinizi bilirsiniz. Bununla birlikte veganlar da süt ve yumurta yemekten kaçınırlar. Bu durum oldukça net. Peki ya vejetaryen gibi görünen ama aslında olmayan yiyecekler neler? Üzgünüz ama aklınıza gelmemiş birçok şeyde hayvan ürünleri var. O halde vejetaryenler neleri yemiyor? İşte size ışık tutacak olan makalemiz.

Vejetaryenler ne yemez? Et ve balık tüketilmiyor ama...

Vejeterjansınız ancak yediğiniz gıdalara hayvansal ürünler karışmış olabilir. Vejeterjan besin olduğunu düşündüğünüz gıdalara giren çeşitli hayvansal ürünler giderek daha da şok edici hale geliyor. Vejeterjan olmak sadece pastırma ve sucuk gibi hayvanlardan yapılan ürünlerden değil, aynı zamanda hayvanlardan yapılan ürünlerden de kaçınmaktadır. Sebze-merkezli insanlar; şekerden soslara, suşiye kadar hayvan ürünlerini çeşitli şekillerde kazara tüketebilirler. Bal bile tüketmeyen veganlar ve vejeteryanlar neleri yemiyorlar?

TEKRAR KIZARTILMIŞ FASULYE

Geleneksel kızartılmış fasulyeler genellikle hayvan yağı ile yapılır. Her zaman etiketleri okuduğunuzdan emin olun (Çoğu zaman yağ içermeyen çeşitleri vejetaryenlere uygun olur) veya garsona fasulyenin nasıl pişirildiğini sorun.

OMEGA AÇISINDAN ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ MEYVE SULARI

13_d

Zenginleştirilmiş portakal suyu aslında biraz balık bulaşmış bir içecek oluyor. Eklenen yağlı asitleri içeren maddeler genellikle balık yağı türevlerine sahiptir. Bu durum, içeceğin tadında fark edilmiyor olsa da, vejetaryenleri bu ürünlerin etiketlerini dikkatle okumak zorunda bırakır.

BAZI ŞEKERLEME, JELİBON VE MARŞMELLOVLAR

Vejetaryen olduğunuzda, etin sessiz sedasız içine girdiği yiyecekleri fark etmek şaşırtıcıdır. Bu gıdaların birçoğu, sakızlı şekerlemelerde ve marşmellovlarda kıvam artırıcı olarak kullanılan jelatin ve hayvan kemik iliği içerir.

BAZI PEYNİRLER

beyaz-peynir_1198613

Çoğu vejetaryen yemeğinin temeli olan peynir etten arındırılmış bir beslenme için uygun olmayan bileşenler içerebilir. Memelilerin karnından gelen bir enzim kompleksi olan 'rennet', birçok peyniri işlemek için kullanılır. Birçok marka kalıp peynir, artık alışveriş yapanların rennet içermeyen ürünleri bulmalarına yardımcı olmak için etiketlerinde "vejetaryen" olarak açıkça belirtiyorlar.

SOYA PEYNİRİ

soya-peyniri-cildi-gerginlestirir

Birçok acemi veganın yaptığı bir hata: Markette gördükleri ilk laktoz içermeyen paket soya peynirinin vegan dostu olduğunu varsaymak. Laktoz intoleransı olan insanlar için yapılan bu ürünlerin çoğunda dilimlerin daha kolay eriyebilmesi için kazein (bir süt türevi) bulunur. Sadece, "vegan" şeklinde etiketlenmiş ürünleri seçmek en doğrusu.

PESTO SOS

pesto-sos-tarifi-7128

Yeşil renkte olması nedeniyle otomatik vegan dostu olmalı, değil mi? Hayır! Çoğu pestoya, ister taze ister kavanozda olsun, bir miktar peynir eklenmiştir. En iyisi, evde kendiniz hazırlayın (tek yapmanız gereken mutfak robotuna taze otları, yağı, sarımsağı ve biraz fıstık atmak) veya İtalyan restoranlarında yemek yerken domatesli sosları tercih edin.

YAĞSIZ YOĞURT

Güvende olduğunuzu düşünmüştünüz değil mi? İçinde yağ yok, et yok, size tamamen uygun! Fakat birçok yağsız yoğurtta, birleştirici bir madde olan emülgatör olarak, yağ içermemesi sebebiyle jelatin kullanılabilir.

DOLGU MALZEMELİ ZEYTİN EZMESİ

Tapas seven vejetaryenler, korkarım size kötü haberlerim var. Bu zeytin ezmesi çeşidi, genelde daha tuzlu bir tat vermesi için ançüez içerir. Bazı kavanozlu çeşitleri vejetaryen olsa da, söylediğimiz sebepten dolayı ürünün içindekiler listesini okuduğunuza emin olun. Veya daha da iyisi, kendi ezmenizi kendiniz yapın.

SEBZE SUSHİ

Vejetaryen suşi bulmak genellikle çok kolaydır. Çoğu suşi restoranında, menüde en azından avokado veya salatalık ezmeli sushi bulunur ya da sizin için istediğiniz özellikte bir sushi hazırlamayı kabul ederler. Üzerine çoğu sushi restoranında kullanılan palamut (kurutulmuş balık parçaları) koymadıklarından emin olun yeter.

En Çok Aranan Haberler