HABER

Vekiller istedi, böyle oldu

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı'nın, "eleman temininde güçlük çekilen il"ler için alacağı sözleşmeli sağlık personeli uygulamasına 'siyaset' bulaştı. Daha önce 26 olarak açıklanan 'eleman temininde güçlük çekilen il' sayısı vekillerin devreye girmesiyle 81'e yükseldi. Kanuna göre hazırlandığı ilk gün 26 il ile sınırlandırılan uygulama, kendi seçim bölgelerini de bu kapsama aldırmak isteyen vekillerin müdahale etmesiyle bir anda 'ulusal' bir projeye dönüştü.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Doğu ve Güneydoğu'da 'zorunlu' doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmada ciddi sıkıntılar yaşayan Sağlık Bakanlığı, 'gönüllü hizmet' adı altında sözleşmeli sağlık personeli projesini hayata geçirdi. Bakanlık, bu amaçla yıllırdır sağlık personeli temininde güçlük çekilen 26 ili tespit etti. Bakanlık böylece personel sıkıntısı yaşayan hastane, sağlık ocağı ve diğer sağlık kuruluşlarının listesini çıkardı. Projedeki amaç, 'eleman temininde güçlük çekilen' 26 ilde yaklaşık 15 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdamı sağlamaktı. Ancak aradan geçen günler bu 'lokal' uygulamanın bir anda 'ulusal' hale gelmesine neden oldu. Milletvekilleri, kendi illerini de proje kapsamına aldırmak için baskı yapınca, sözleşmeli sağlık personeli kanunun görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu il sayısını 26'dan 81'e çıkardı.

TTB: "HÜKÜMET SAMİMİ DEĞİL" "Eleman temininde güçlük çekilen il' sayısının 26'dan 81'e yükseltilmesi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'la yıldızı bir türlü barışmayan Türk Tabipleri Birliği'ni (TTB) ayağı kaldırdı. İHA muhabirine konuşan TTB 2. Başkanı Metin Bakkalcı, hükümeti ve Sağlık Bakanlığı'nı 'samimiyetsiz' davranmakla suçladı. Projenin özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki sağlık personeli ihtiyacını karşılamak için gerekçelendirildiğini belirten Bakkalcı, il sayısının 26'dan 81'e çıkarılmasını, "Çok akılcı değil" sözleriyle eleştirdi. Temmuz 2003'de çıkarılan yasayla uygulamanın tüm yurda yayıldığını ifade eden Bakkalcı, "Elinizdeki parametrelere bakıp bu iki bölge için 'özel şeyler yapalım' diyorsunuz. Sonra yaptığınız iş temel gerekçenin ötesine geçiyor. Bu durumda temel gerekçe ortadan kalkıyor. Hükümet ne yazık ki Doğu ve Güneydoğu'yu kullandı" diye konuştu. Bakkalcı, gerçekten illerin sağlık personeli ihtiyacı varsa imtihan açılması gerektiğini savunarak, şunları söyledi:

"Üzülüyorum. Pek çok masum gerekçeler kullanılıyor. Kamun istihdamının azaltılmasını son derece zarar verici buluyoruz. Bunun yerine sözleşmeli gibi güvencesi olmayan uygulamalar bence çok mantıksız ve çözümcülükten uzak. Türkiye'de bu denli eşitsizlikler artıyor. Doğu ve Güneydoğu'da aşılama oranları, bebek ölümleri, ortalama ömür ve kişi başına düşen milli gelir çok farklıdır. Meseleler bilimsel düzeyde ve içten siyasi kararlarla düzeltilmelidir. Hükümeti samimi bulmuyorum. Ne yapmaya çalıştığı konusunda kaygı duyuyorum. Ne yazık ki eşitsizlikleri artıran, sağlığı hak olmaktan çıkaran uygulamalar sürüyor".

Diğer taraftan, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere tüm illerde sağlık personeli ihtiyacı bulunduğunu söyledi. "Eleman temininde güçlük çekilen il sayısının' 81'e yükseltilmesine yönelik eleştirileri cevaplayan Ünüvar, yasaya göre il merkezlerinin yüzde 5'le sınırlandırılığını, yüzde 95'lik kısmın ilçe, belde ve köylerde görev yapacağını kaydetti. Ünüvar, özellikle 112 servislerinde sağlık çalışanına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Ankara'nın bile bazı bölgelerinde bu sıkıntı yaşanıyor" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler