HABER

Veli ve öğretmenlere okul fobisi uyarısı

Türk Psikologlar Derneği Trabzon Temsilcisi Uzman Psikolog Faruk Bozkır, okula yeni başlayan çocuklarda görülen okul fobisinin aşılmasında veli ve öğretmenlere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Veli ve öğretmenlere okul fobisi uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kararı doğrultusunda okula yeni başlayacak çocukların okul korkusunu yenmeleri ve okula alışmaları için 1. sınıflar bugün derslere başlarken, uzmanlar yeni okula başlayan öğrencilerde görülen okul fobisi konusunda veli ve öğretmenleri uyardı. Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Uzman Psikolog Faruk Bozkır, okul fobisinin aile ve öğretmenleri zorlayabileceğine dikkat çekti.

Okul fobisine kapılmış çocuğun baş ve mide ağrısı, mide bulantısı ve kusma gibi bedensel şikayetleri gerekçe göstererek okula gitmeyi reddedebileceğini kaydeden Bozkır, bu durumdan korkan ebeveynlerin çocuğu okula göndermemesi ve çocuğun da okula gönderilmeyeceğini hissettiği anda hastalık tablosunun ortadan kalkacağını söyledi. Okul reddini yaşayan çocuklarda okula karşı yoğun bir isteksizlik olduğunu belirten Bozkır, çocuğun 'Okulu sevmiyorum, öğretmenim bana sert davranıyor, okulda benimle kimse oynamıyor' gibi nedenleri öne sürebileceğini, okula gitmeye zorlanması halinde ise hırçınlaşarak ağlayacağı ve depresif bir duygu durumuna girebileceğine işaret etti. Psikolog Faruk Bozkır, yapılan araştırmalarda okul reddini yaşayan çocukların problemli ailelerden gelen, çocukluğunda anne yoksunluğu yaşayan, bağımlı, pasif ve aşırı korunmuş çocuklar olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Okul fobisi olan bir çocuğa sert davranılarak hiçbir çözüm elde edilemeyeceğini söyleyen Bozkır, "Bu durumda anne-babalar çocuğa sert davranmamalı ve onu anlamaya çalışmalıdır. Unutmamak gerekir ki bu durum çocuk için de zordur. Böyle bir durumda uzmanlarla ve öğretmenlerle işbirliğine gidilerek çocuğun kısa sürede okula döndürülmesi sağlanmalıdır. Bu arada çocuğa okula gidilmesinin zorunluluğu kesin olarak hissettirilmelidir" dedi.

Ailenin kararlı tavrının çocuk için çok önemli olduğunu ve çocuğun numara yaptığı ya da dikkat çekmek için böyle bir davranış içine girdiği şeklindeki düşüncenin veli ve öğretmenleri yanıltacağını kaydeden Bozkır, "Öğretmenlerimiz de bu süreçte destekleyici bir yaklaşımda olmalı, çocuğa karşı hoşgörülü, kararlı ve tutarlı davranmalı, sınıfta ve okulda sorumluluk vererek okuldan uzak kalmamasına dikkat etmeli ve özdenetiminin gelişmesine yardımcı olmalıdır" diye konuştu.

Öğretmenlerin çocuğu bırakmaya gelen kişinin sınıfta bulunmasına izin vermesini de isteyen Bozkır, daha sonra velinin sınıfta kalma sürelerinin giderek azaltılması gerektiğini söyleyerek, öğretmenlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Çocuk, ebeveyninin kısa bir süre sınıfta kalmasına alıştıktan sonra anne babasının çantasını, şemsiyesini ya da başka bir eşyasını sınıfta çocuğun yanında bırakıp sınıf dışında beklemesini sağlayın. Teneffüslerde çocuğun sınıf dışında ama okul içinde bekleyen velisiyle görüşmesini sağlayın. Bu duruma alışan çocuğu yavaş yavaş okul çıkışlarında aile tarafından gelip almaları konusunda destekleyici olun."

Okula yeni başlayan çocukların zor bir dönem geçirdiğini vurgulayan Bozkır, bu dönemde çocuklara aile ve öğretmenlerin ortaklaşa destek ve hoşgörü içinde yaklaşması gerektiğini, çünkü çocukların buna her zamankinden fazla ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bozkır, sorunun yine de aşılamaması durumunda mutlaka ruh sağlığı uzmanlarından yardım alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler