HABER

Veliler özel okullardan şikayetçi

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı'dan özel okul açıklaması.

Avcı, özel okul ve vakıf üniversitelerinde bir öğrencinin maliyetinin 20 bin YTL ile 60 bin TL arasında değiştiğini ve bu oranın Amerika ve Avrupa ülkelerindeki 6-8 bin dolar düzeyinde olan kolej ücretlerinden bile yüksek olduğunu belirterek, “Veliler özel okulların ücretlerinden şikayetçidir” dedi.

Özel okul ve kolej ücretlerinin mevzuat gereği, okulun bulunduğu ildeki enflasyon rakamlarının dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini ancak, yapılan zamların enflasyonun çok üstünde gerçekleştiğini söyleyen Gürkan Avcı, “Özel üniversite ve kolej zamlarının reel enflasyon oranının üzerinde olduğunu görüyoruz. Okul ücretlerine öğrencinin diğer zorunlu giderlerini de eklediğimiz zaman velilerin bu yükün altından kalkması iyice zorlaşıyor. Öte yandan öğrenci bulamamaktan ve yarı kapasiteyle çalışmaktan yakınan özel okul sahiplerinin bu fahiş zamlarla kendi kuyusunu kazıyor” dedi.

Eğitimle ilgili ciddi sıkıntıları olan Türkiye’de eğitimin rant sektörü olarak görülmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, “Amerika ve Kanada'da 2 yıllık eğitim sonrası en iyi üniversitelere 3. sınıftan başlayabilme imkanı sunan Community College'lerin yıllık eğitim ücreti 5 bin 500 dolar iken, Türkiye'de benzer bir eğitim kurumunun yıllık ücreti 25-30 bin TL'yi buluyor. Türkiye'de bir vakıf üniversitesinde yıllık eğitim ücreti en az 15-20 bin dolar iken Amerika ve Kanada’da 6 bin dolardan başlıyor. Bu yetmiyormuş gibi birçok eğitim kuruluşunun, ücretlere enflasyon oranlarının üzerinde zam yapması, ailelerin bütçelerini alt üst edeceği gibi, enflasyon hedeflerini de zora sokuyor. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan ve Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ömer Dinçer’den ülkemiz gerçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun bir özel okul politikası oluşturmalarını bekliyoruz” dedi.

Avcı, “Öğretmenlerin özel okullarda çok düşük ücretlere çalıştırılmasına karşı olduklarını söyleyerek, “Özel Okullarla ilgili yasal mevzuata göre özel okul öğretmenlerine devlet okullarındaki öğretmenlerden düşük ücret verilemez. Fakat birçok öğretmenimiz özel okullarda, kolej ve dershanelerde asgari ücretle çalıştırılıyor. Kendilerine örgütlenme ve sendika hakkı da tanınmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu duruma el koymasını bekliyoruz. Diğer yandan devlet okullarında kayıt paraları ve çeşitli adlar altında toplanan paralar yüzünden ve SBS, LYS gibi sınav sonuçları neticesinde özel okulların başarılı olması nedeniyle son yıllarda özel okullara rağbetin arttığını görüyoruz’ dedi.

Türkiye’de yüzde 2 oranlarında seyreden özel okulculuğun desteklenmesi gerektiğini ve yüzde 10 düzeyine çıkarılması gerektiğini söyleyen Avcı, “Devlet, özel okullardan alınan vergileri sıfırlayarak yahut çok aşağılara çekerek ve özel okul yapmak isteyen müteşebbise okul arsasını bedava vererek özel okulculuğu desteklemelidir. Devletin, özel okulların elektrik, su yakacak giderlerini karşılanması yahut özel okula gidecek öğrenci ailesinin gelir durumuna göre öğrenciye burs vermesi gibi destekler hem atanamayan öğretmen adaylarının istihdam edilmesini hem de birçok velinin özel okulları tercih etmesini sağlayacak ve özel okulculuk ülkemizde de gelişmiş ülkeler ortalamasına doğru yaklaşacaktır” görüşünü savundu.

ANKA

En Çok Aranan Haberler