ADANA (İHA) - Psikolog Ceyda Subaşı, velilerin karne döneminde yapacağı hatalı bir davranışın çocuklarda kişilik bozukluğuna, depresyona ve hatta intihara neden olabileceğini belirterek, "Çocuklarınıza karne aldığı zaman sevgiyle yaklaşın. Karne, çocuğunuzla kopuk olan iletişimi düzeltmek için bir bahane olsun" dedi.
Ceyda Subaşı, yaptığı açıklamada, öğrencilerin karnedeki kırık notlarından dolayı veliler tarafından hor görülmemesi gerektiğini belirterek, karnenin tek başına başarının sebebi olamayacağını söyledi. Karnedeki kırık notları bulunan öğrencilerin, kendilerini arkadaşlarına karşı ezik hissedeceğini ve aşağılık duygusuna kapılabileceğini belirten Subaşı, "Bir kısmı o gün okula gitmek istemez; karın ağrısı, baş ağrısı tutar. Bazısı notlarını değiştirir, kimisi karnesini yırtar, kimi o gün eve gitmez. Anne-babalarından büyük tepki alacağını düşünür. Zaten sıkıntılı olan bazı çocuklar ve gençler intihara kalkışabilir. Burada temel problem, bazı anne-babaların çocuklarına yaklaşımlarındaki yanlışlıktır" dedi.
Çocuğun başarısının ölçüsünün karne olamayacağını vurgulayan Subaşı, "Karne kötüyse, bu her zaman çocuğun başarısız olduğu anlamına gelmez. Anne-babalar çocuğunun başarısızlığında şu soruları kendilerine sormalılar. Çocuğun işitme ve görme problemi var mı? Dikkatini toparlayabiliyor mu? Algılaması, zeka seviyesi ne? Hangi yönleri daha iyi (matematik mi sözel mi, pratik zekası mı ön planda)? Çocukla yıl boyu ne kadar ilgilendik?" diye konuştu.
Subaşı, karne döneminde velilere de şu tavsiyelerde bulundu:
"Karne sonucunun önemli olmadığını, 'onun' önemli olduğunu vurgulayın. Başarısız olursa bunu telafi edebileceği ve sizin de ona destek olacağınız mesajını verin. Sonucun niçin böyle olduğunu, onu suçlamadan tartışın ve hataları düzeltin. Çocuklara 'Sınıfı geçmezsen sana hiçbir şey yok' şeklinde tehditler savurmayın, cezalandırmayın. Hiçbir şey olmamış gibi de aşırı abartılı bir yaklaşım sergilemeyin. Unutmayın ki, hatalar gelecekteki başarıların alt yapısını oluşturur. Velilerin bugün yapacağı hatalı bir davranış çocuklarda kişilik bozukluğuna, depresyona ve hatta intihara neden olabilir. Bu nedenle çocuklarınıza karne aldığı zaman sevgiyle yaklaşın. Karne, çocuğunuzla kopuk olan iletişimi düzeltmek için bir bahane olsun."