Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uz. Dr. Cihanser Erel, 81 il sağlık müdürlüğüne gönderdiği genelgede verem kontrolünde belirlenen hedeflere ulaşabilmek için yapılması gereken çalışmaları belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) hesaplamalarına göre, dünyada her yıl 8 milyon kişinin vereme yakalandığını ve 2 milyon kişinin bu nedenle hayatını kaybettiğini ifade eden Erel, bu rakamların hastalığın daha uzun yıllar dünya için tehdit oluşturacağına işaret ettiğini kaydetti.
Türkiye'de yıllık verem görülme sıklığının yüzbinde 25 civarında olduğunu, bu rakamın dünya genelindeki yüzbinde 130 civarında olan verem insidansının altında yer aldığını hatırlatan Erel, bu veriye göre Türkiye'nin bu hastalığın orta sıklıkta görüldüğü ülkeler içinde bulunduğunu bildirdi. Türkiye'de verem tedavi başarı oranının yüzde 78'den yüzde 83'e ulaşmasına rağmen bunun yeterli olmadığını ifade eden Erel, bu rakamın en az yüzde 85 seviyesine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Bakteriyolojik muayene yapılan veremli hasta oranının yüzde 35'den yüzde 67'ye yükseldiğini belirten Erel, bu oranın yüzde 85 - 90 gibi bir seviyeye ulaşması gerektiğini kaydetti. Erel, primer ilaç direncinin ise yüzde 3 civarında olduğunu hatırlatarak, uzun süreli bir mücadele ile bu oranın da düşürülmesinin gerekli olduğunu kaydetti.
VEREM SAVAŞ DİSPANSERLERİ GÜÇLENDİRİLECEK
Müsteşar Yardımcısı Erel, verem kontrolünde belirlenen hedeflere ulaşabilmek için yapılacak çalışmaları şöyle sıraladı:
-Her seviyede sağlık kuruluşunda veremle mücadele konusunda duyarlı olunacak, Tüberküloz Kontrol Programı'na katkıda bulunulacak ve toplumun bu konuda duyarlı hale getirilmesi sağlanacak.
-Sağlık ocakları ve diğer birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuranlar içinde semptomu olanlar değerlendirilerek tüberküloz olabileceği düşünülenler kesin tanı amacıyla Verem Savaşı Dispanserleri'ne veya Göğüs Hastalıkları Hastaneleri'ne gönderilecek. Bu birimlerden gelen sonuçlar dikkatle takip edilecek.
-Sağlık Ocakları, Verem Savaşı Dispanserleri ile koordineli bir şekilde hastaların takipleri ve ilaçlarını gözetim altında kullanmaları konusunda azami derecede yardımcı olacak.
-Hastaların ikamet ettikleri yerler bulunarak kendileri ve yakın çevresindeki temaslılar araştırılacak.
-Tüberküloz tanısı yapılan hastaların tedavileri yakın kontrol altında yapılacak. Aile bireylerinin periyodik kontrolleri gerçekleştirilecek.
-Tüberkülozlu hastaların tedavilerini aksatmalarının önlenmesi amacıyla gözetim altında tedavi planlaması yapılacak, sağlık ocakları ve hastaneler ile iş birliği içinde çalışılacak, hastalanma ihtimali yüksek olan kişilere koruyucu ilaç tedavisi uygulanacak.
-Her sağlık ünitesinde tespit edilen veremli hastaların bildirimi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 113.,114.,115., ve 116. maddelerine göre zorunlu olduğu için, bu bildirimlerin yapılmaması durumunda ilgililer uyarılarak gerektiğinde bildirim yapmayanlar hakkında yasal işlem uygulanacak.
-İllerde İl Sağlık Müdürü, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü, İl Tüberküloz Koordinatörü, varsa Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve üniversite temsilcilerinden oluşan bir kurul oluşturulacak. Kurul her 3 ayda bir toplanarak tüberküloz mücadelesi için yürütülen hizmetler değerlendirecek ve sonucu bir rapor ile Sağlık Bakanlığı'na bildirecek.
-Bölge Tüberküloz Laboratuvarı olan illerde bu laboratuvarların personel eksikliklerinin giderilerek çalışma kapasiteleri artırılacak.
Bu laboratuvarların olmadığı yerlerde illerdeki Hıfzıssıhha Laboratuvarları veya Halk Sağlığı Laboratuvarları tüberküloz kültürü yapabilecek duruma getirilecek.