Yahya Arıkan yaptığı açıklamada, hayat standardının, modern vergi sisteminde yerinin olmadığını, bu nedenle uygulamadan kaldırıldığını belirterek, "Vergicilikte en temel ilke, kazanca göre vergi alınması ve verginin tabana yayılmasıdır. Hayat standardı ise henüz kazanılmayan paradan vergi almak anlamına gelmektedir. Bu yüzden birkaç yıl önce kaldırılmıştır. Kaldırılan vergilerin bu biçimde yeniden yürürlüğe konulması, vergi verenle devlet arasında güvensizlik oluşturur. Türkiye'de şu anda 607 milyar TL faiz gelirinden hiç vergi alınmazken, ekonomik olumsuzluklardan kötü etkilenmiş esnaftan peşin vergi almak adaletsizliktir" diye konuştu.
Türkiye'de, öncelikle, kayıt dışı ekonominin önlenmesine yönelik ciddi bir vergi reformuna ihtiyaç bulunduğunu hatırlatan Arıkan, "Vergiyle ilgili tüm kesimlerin bir araya geleceği büyük bir toplantıda yeni vergi sisteminin ana hatları ortaya konulmalıdır" dedi.
Yahya Arıkan vergi konusunda dikkat edilmesi gereken konuları şöyle açıkladı: "Nereden buldun kalkmamalıdır. Çağdaş toplumlarda, Devlet, yapılacak harcama ve tasarrufların kaynağını bilmelidir. Yoksa kayıt dışı ekonominin önüne geçilemez. Devletin bir kontrol sistemi olmalıdır. Yapılan harcamaların matrahtan indirilmesi sağlanmalıdır. Belli bir miktarın, örneğin 500 milyon TL'nin üstündeki tüm harcamalar, banka üzerinden veya kredi kartı ile yapılmalıdır. Enflasyon muhasebesi hemen uygulanmalıdır. Reşit olan herkes yıllık beyanname vermelidir. Ekonomide kullanılan belgeler nama yazılı hale getirilmelidir. Vergi kimlik numarası vatandaşlık numarasına dönüştürülmelidir."
İHA