Vergi borcu yapılandırma son gününde merak ediliyor. Vergi borcu yapılandırma başvurularının bugünde yapılması gerekiyor. 25 Kasım'dan sonra yapılandırma başvurusu yapılamayacağından işlemleri son güne kalan vatandaşlar bu konuyu araştırmaya devam ediyor. Sürenin artık uzatılmayacak olmasından ötürü bugün vergi borcu yapılandırma konusuna ilgi hayli yüksek. Şu ana kadar yapılandırılan borçların peşin yahut ilk iki taksit ödeme tarihlerinde bir değişiklik olmayacak. Bu durumdaki vatandaşların ödemelerini 30 Kasım 2016 tarihine kadar gerçekleştirmesi gerekiyor. Vergi borcu yapılandırma hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
VERGİ BORCU YAPILANDIRMA SAAT KAÇA KADAR YAPILABİLECEK?
Son gün olmasından dolayı vergi borcu yapılandırma yapmak isteyen vatandaşlar, vergi dairelerinin kaça kadar açık olacağını merak ediyor. Bugün tüm Türkiye genelinde vergi daireleri akşam saat 21.00'e kadar vatandaşlara hizmet vermeye devam edecek. Ancak yapılandırma için mutlaka vergi dairelerine gidilmesi de gerekmiyor. İnternette, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden (www.gib.gov.tr) de vergi borcu yapılandırma yapılabiliyor. İnternet üzerinden işlemlerini gerçekleştirecek vatandaşlar ise yapılandırma işlemini saat 23.59'a kadar gerçekleştirebilecekler.
VERGİ BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?
İnternetten vergi borcu sorgulaması yapmak istediğinizde Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ya da mobil uygulamasından yararlanabilirsiniz. GİB'in 'www.gib.gov.tr' adresine girdikten sonra sayfanın devamında yer alan kısımda kutucuklar göreceksiniz. Burada "Borç Sorgulama ve Ödeme" kutucuğuna tıklayın ve "Genel Borç" sorgulamayı seçin. Bunun ardından GİB İnternet Vergi Dairesi'ne yönlendirileceksiniz. Karşınıza çıkan alanda sizden; "T.C. Kimlik Numarası, Doğum Tarihiniz, Anne Kızlık Soyadı 1. ve 2. Harf ile Anne, Baba, Eş ya da Çocuğunuzun T.C. Kimlik Numarası" bilgileriniz isteniyor. Son olarak "Doğrulama Kodu" girip, "Giriş" tuşuna tıklayın. Ardından borç sorgulama işleminizi gerçekleştirebilir, varsa borcunuzu öğrenebilir, vergi borcu yapılandırma kapsamında başvuru yapabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var; son gün olmasından dolayı sayfanın yükleme hızı düşük olabiliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan duyuruda, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun 19/08/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır." denildi. Buna göre söz konusu kanun ile;
*30.06.2016 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,
*Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezalarında önemli indirim,
*Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim,
*Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,
*Varlık Barışı,
*Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim,
*İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,
*Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,
*Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet,
*İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma,
*Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,
*Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme,
*6552 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,
*Vadesi 31.12.2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçların silinmesi gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.
HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?
Vergi borcu yapılandırma düzenlemesi ile vergi borcunu, trafik cezasını, işçinin sigorta primini ödemeyen, satın aldığı konutu değerinden düşük gösteren kişi ve şirketlere büyük kolaylıklar getiriliyor ve maddi anlamda rahatlaması sağlanıyor.
Her türlü vergi borcu; yapılandırma kapsamında yer alıyor. Geride kalan son 5 yıl içerisinde Maliye'ye ödenmeyen borçlarınızı yapılandırmak için başvurabilirsiniz. Bu kapsamda, taşıt sahipleri için Motorlu Taşıtlar Vergisi, kira geliri olanlar için Gayrimenkul Sermaye İradı ile her türlü Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi borçları gibi borçlar yapılandırılabilecek. Yine vergi borcu olan spor kulüplerinden büyük holdinglere kadar tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri aftan yararlanacak. Af kapsamına Emlak Vergisi’nin de dahil edilmesi planlanıyor. Maliye Bakanı Ağbal, toplam vergi alacağının 90 milyar lira civarında olduğunu açıkladı.
SGK’ya işçi ve işveren sigorta primlerini yatırmayan işverenlere yönelik olarak sigorta prim borçları da af kapsamına alındı. Toplam 62 milyar lira civarında olan ödenmemiş prim borçları yeniden yapılandırılacak. Özellikle şirketlerle yine spor kulüplerine yeni bir fırsat doğacak.
Başta trafik cezaları olmak üzere devlete olan her türlü ödenmemiş para cezaları yeniden yapılandırılacak. Af kapsamına belediyelere olan su borçlarının da eklenmesi düşünülüyor.
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV mükelleflerine daha önce Maliye’ye olması gerekenin çok altında verdikleri beyannamelerini yükseltme fırsatı verilecek. Matrahlarını yükselten mükellefler Maliye’nin önümüzdeki dönemde yapacağı denetimlerden kurtulacak, artırılan kısım için vergi incelemesi yapılmayacak. Aynı şekilde işletmelerin kayıtları ile stoklarında bulunan farklar için de stok affı getirilecek.
Elde ettikleri kazançlarını devletten gizleyen mükelleflere de af geliyor. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV mükellefleri elde ettikleri gelirleri için devlete beyanname vermemişse, af kanunuyla sıfırdan beyanname verme hakkı tanınacak. Verilen beyannamelere ceza ve faiz uygulanmayacak, enflasyon artışı kadar ilave para istenecek.
BORCUNUZU KONTROL EDİN
Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk vatandaşlara çağrıda bulundu ve vergi borcu yapılandırması uyarısında bulundu. Ertürk, vatandaşların farkında olmadan vergi borçlusu olabileceğini belirtti ve "Haberiniz olmadığı trafik, askerlik parası, nüfus cüzdanı, seçim cezaları gibi borçlarınız olabilir. Vatandaşlar genellikle bu tür cezaların farkında olmuyor" dedi. Ertürk, vatandaşlara sık aralıklarla ceza sorgulaması yapmalarını önerdi.