Ekim ayı başlarında TBMM'ye sevk edileceği belirtilen vergi paketinin, bugüne dek yapılan uyarı ve eleştiriler dikkate alınmadan hazırlandığının görüldüğünü vurgulayan Yahya Arıkan, yatırım indiriminde kapsamın daraltılması ve yüzde 200'leri bulan yatırım indirimi oranının yüzde 30 ya da 40'a çekilmesi, Türkiye'de yatırımları durdurabilir. Yatırım indirimi tutarı üzerinden ödenen gelir vergisi stopajının kaldırılması ise olumludur" dedi.
İSMMMO olarak, bugüne kadar vergi iadesinin kaldırılmaması gerektiğini söylediklerini kaydeden Arıkan, "Çünkü, vergi iadesi, Türk Vergi Sistemi'ndeki son ve en iyi işleyen oto kontrol sistemidir. Vergi iadesinin kaldırılması halinde hiçbir oto kontrol mekanizması kalmayacaktır. IMF'in, kayıt dışının patlamasına neden olacak böyle bir kararda neden ısrar ettiğini anlayamıyoruz. Bizce, vergi iadesinin sürdürülmeli ve kapsamı genişletilmelidir" diye konuştu.
Serbest bölgelerdeki gelir ve kurumlar vergisi istisnalarının kaldırılması ve ücretlerden vergi alınmasının, serbest bölgelerin tüm avantajlarını kaybetmesine yol açabileceğine dikkat çeken Arıkan, "Bu kararlar yürürlüğe girecek olursa, zaten çok düşük miktarda olan yabancı sermaye girişi iyice azalır" dedi.
Enflasyon muhasebesine geçilmesinin çok olumlu bir karar olduğunu dile getiren Yahya Arıkan,ücretlilerin yüzde 15 üzerinden başlayan vergi oranı da yüzde 10'a indirilmesi gerektiğini savundu. Vergilerde değişiklik yaparken hassas dengelerin korunması gerektiğini söyleyen Arıkan, "Türkiye'nin, yatırım ve üretim artışını sağlayacak, yeni istihdam olanakları oluşturacak düzenlemelere ihtiyacı var. Örneğin, istihdamda kayıt dışına fırsat veren yüksek sigorta prim oranları aşağıya çekilmelidir. Vergi paketi, ekonominin temel taşları olan şirketlerin daha rahat hareket edebilmelerine imkan sağlamalıdır. Daha çok kazanan şirketlerin daha çok vergi verecektir. Bu vergi paketinde ekonomiyi daraltacak önlemler vardır ve bunlardan ivedilikle vazgeçilmelidir" diye konuştu.
İHA