HABER

'Verilecek tavizimiz yok'

'Verilecek tavizimiz yok'

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayip Erdoğan, AB'nin, komisyonun tavsiye kararı üzerinde ısrar etmesi halinde müzakerelerin biraz yavaşlayacağını ifade ederek, "Öyle askıya almak, durmak diye bir şey söz konusu değil" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin yeni bir taviz koparma yaklaşımı karşısında vereceği herhangi bir tavizi olmadığını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, NATO Zirvesi'nin gerçekleştirildiği Letonya'dan bu akşam Ankara'ya döndü. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün eşlik ettiği Erdoğan'ı taşıyan ANA Uçağı, saat 19.30'da Esenboğa Havaalanı'na indi. Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından karışlandı. Esenboğa Havalimanı'nda Riga'daki temaslarıyla ilgili bir toplantı düzenleyen Erdoğan, zirvede 2004 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nden bu yana katedilen mesafeyi değerlendirdiklerini, Afganistan, Irak, Ortadoğu ve Balkanlar'daki gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Zirvede ittifakın genişlemesi konusunun da bütün ayrıntılarıyla değerlendirildiğini kaydeden Erdoğan, NATO'ya aday ülkelerin durumu ile ilgili genelde olumlu mesajlar verildiğini belirtti. Başbakan Erdoğan, zirve sırasında birçok liderle NATO ve AB süreci konusunda ikili görüşme fırsatı bulduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, AB Komisyonu'nun Türkiye ile yürütülen müzakerelerde 8 başlığın askıya alınması yönündeki tavsiye kararının hatırlatılması üzerine, bu kararın askıya almak şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Müzakere fasıllarından birinin 'Aç-kapasının' yapıldığını hatırlatan Erdoğan, 8 tanesi için bu aç-kapanın yapılamayacağına dikkat çekti. Erdoğan, 24 başlık için de kapama yapılamayacağının söylendiğini belirterek, "Bu, tavsiye kararı. Bu, kesin karar değildir. Bu tavsiye kararı 11 Aralık'ta Dışişleri Bakanları toplantısında, 15'inde ise Liderler Zirvesi'nde ele alınacak. 24'ünde de nihai kararı açıklayacaklar. Bu, yine bu dönemde bitecek diye bir şey yok. Her 6 ayda bir dönem başkanı değişiyor. Bundan sonraki dönemde de yine bu değerlendirmeler yapılacak. Bu, uzun soluklu bir yolculuk. Daha önce de telaffuz edilen tarih 2014'tü. Bu süreç içerisinde diğer fasıllarla ilgili müzakerelerimizi yapacağız. Yolumuza yanı şekilde istikrarla devam edeceğiz. Nedir, çok hızlı gidebilirdi de, şimdi AB bu tavsiye kararı üzerinde ısrar ederse bu biraz yavaşlamış olur. Öyle askıya almak, durmak gibi bir şey söz konusu değil. Yol aynen aynı yoldur. AB yoludur. Bizler de çalışmalarımıza gerek Dışişleri Bakanımız gerek Başmüzakerecimiz ve tüm ekipleriyle beraber aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Böyle askıya alma, dondurma, bitme bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterleri noktasında atması gereken bütün adımları attığını belirten Erdoğan, bu noktada herhangi bir sıkıntı olması halinde bunun adını Ankara Kriterleri koyup yollarına devam edeceklerini, Maastricht Kriterleri'nin adını İstanbul Kriterleri koyup yollarına devam edeceklerini ifade etti. Erdoğan şöyle konuştu:

"Ama durmak yok. Bütün derdimiz nedir bizim? Derdimiz, insanımızın yaşam standardını daha iyi bir noktaya getirmek ve ülkemizi de süratle dünyadaki ülkeler arası rekabette çok daha iyi bir konuma taşımaktır. Bunda da en önemli hedefimiz özgürlükler noktasıdır, milletimizin refah seviyesini yükseltmektir."
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin 'AB, Türkiye'nin sabrını mı sınamaya çalışıyor?' sorusu üzerine, AB yetkililerine Türkiye'nin bu konudaki düşüncelerini daha önce söylediklerini hatırlattı. Erdoğan, "Farklı bir öneri onlar tarafından bize gelecekse, bu farklı önerilerin bu çerçeve içerisinde yorumlanabilecek bir yanı varsa değerlendiririz. Ama yoksa zaten biz çerçeveyi çizdik. 'Acaba yeni bir taviz koparabilir miyiz, böyle bir durum olur mu' mantığıyla yaklaşacaklarsa, bu noktada verilecek herhangi bir tavizimiz yok" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, Letonya'da liderlerle yaptığı görüşmelerde bu konuyu ele alıp almadıklarının sorulması üzerine, liderlerle bu konuyu görüştüğünü belirtti. Erdoğan, AB liderlerinin kalan 15 günlük süre içerisinde kendi aralarında görüşmeler yapmak suretiyle bu konuyu değerlendireceklerini söylediklerini anlatarak, "Biz de kendileriyle irtibat halinde olacağız. Varılmış bir netice henüz yok" dedi.

Başbakan Erdoğan, İran'a yapacağı ziyarette dini lider Hamaney ile görüşeceğinin hatırlatılması ve ABD Başkanı Bush'tan Hamaney'e bir mesaj götürüp götürmeyeceğinin sorulması üzerine, İran ziyareti sırasında dini lider Ayetullah Hamaney, Cumhurbaşkanı Ahmedi Nejad ve Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Davudi ile görüşeceğini ifade ederek, bu görüşmelerde özellikle nükleer enerji ile ilgili çalışmaların ve ikili ilişkilerin ele alınacağını kaydetti.

'Papa, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı açıklamalarıyla biliniyordu. Sizce neden bu konudaki tavrını değiştirdi?' sorusuna ise Erdoğan, "Ben bunun nedenini bilemem. Bu, kendi verebileceği bir cevaptır. Biz, Papa'nın AB konusundaki yardım talebimize verdiği cevabı aktardık" diye yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan, açıklamalarının ardından Esenboğa Havalimanı'ndan ayrıldı.

En Çok Aranan Haberler