MANİSA (İHA) - Vestel Şirketler Gurubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ve Ar-Ge Genel Koordinatörü İhsan Alkım, Vestel'in hedeflerini açıkladı. Avrupa'da birinci olduklarını kaydeden Ömer Yüngül, "Bu yıl ulaşacağımız 12 milyon TV üretimi ile Dünya'da birinci olmak istiyoruz. İhracatımız ise 2 milyar doları aşacak. Hedefimiz, özellikle dijital ve yazılım programları alanında önde olmaktır. Dünyanın önde gelen firmaları müşterilerimiz, bazıları ile de ortak projelerimiz var" dedi.
Vestel Cıty bünyesinde bulunan Ar-Ge labaratuvarının tanıtım toplantısında, Microsoft ile uzun süredir birlikte çalışma yaptıklarını açıklayan Vestel Şirketler Gurubu İcra Kurulu Başkanı Yüngül, "Bu firma ile önemli projemiz var. E-Devlet ve milli eğitim bakanlığı ile yazılım programları konusunda görüşmelerimiz var. Açılacak devlet ihalelerine de birlikte hazırlanıyoruz. Önemli bir projemiz de dünyada bir ilki oluşturarak savunma sanayi ile ilgili. Dünyanın ünlü devletleri Almanya, Kanada, Amerika ve İngiltere'ye de savunma sanayi ile ilgili ürünümüzü ihraç edeceğiz. 6-7 ay önce başladığımız projemiz sayesinde elektronik dalında çok yakında Türkiye'de ve dünyada ilkleri duyacaksınız" diye konuştu.
"14 MİLYONUN 12 MİLYONUNU İHRAÇ ETTİK" Televizyon üretimi ile ilgili bilgiler veren İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül, "2003 yılında 14 milyonun üzerinde cihaz üreten Vestel, bu üretimin 12 milyon adedini ihraç etti. Vestel'de bu yıl hedef 23 milyonun üzerinde cihaz üretimi gerçekleştirerek dünya çapında tanınan çeşitli ev elektroniği ve beyaz eşya markaları için 2, milyar dolar'ın üzerinde ihracat yapmak. 2005 yılında ise 30 milyon cihaz üretimi hedefleniyor. 2003 yılında dünyanın en büyük üçüncü televizyon üreticisi olan Vestel, Vestel City'nin üretim gücü ve teknolojisi sayesinde 2004 yılında üreteceği 12 milyon TV ile dünyada ilk sıraya yerleşmeyi hedefliyor. Vestel'in bu başarısının ardında ürün çeşitliliğine olanak sunan esnek üretim yapısı ve konusunda uzman mühendislerden oluşan araştırma geliştirme ekibi bulunuyor" dedi.
Vestel'in ev elektroniği alanında yüzde 35 pazar payı ile Avrupa'nın en büyük üreticisi olduğunu belirten Yüngül, dünya elektronik pazarının önde gelen markalarına üretim yaptıklarını vurgulayarak, "Vestel'in bu başarısının ardında AR-GE faaliyetlerine verdiğimiz önem ve Vestel City'de kullanılan üstün üretim teknolojileri bulunmaktadır. Vestel'in gücü sadece cihaz üretiminden kaynaklanmıyor. Dijital cihazlar için geliştirilen yazılımların da bu başarıda önemli bir payı bulunmaktadır" diye konuştu.
Ömer Yüngül, 750 bin metrekare açık, 400 bin metrekare kapalı alana sahip olan Vestel City'nin, inşası sürmekte olan fırın fabrikasının da tamamlanmasının ardından Manisada toplam 100 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Vestel City gibi bir komplekse sahip olmanın sadece Vestel markası için değil, Türkiye için de bir gurur kaynağı olduğunu söyleyen Yüngül, dünya devi Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer'ın, Türkiye'de bulunduğu süre içerisinde Vestel City'yi ziyaret etmek istemesinin de bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.
"TEKNOLOJİ MARKALARINA ÜRÜN GELİŞTİRİYORUZ" Vestel'in araştırma geliştirme faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Vestel AR-GE Koordinatörü İhsan Alkım ise İzmir'de kurulacak olan Cabot Türk ile birlikte ABD, San Diego'da yer alan Vestel USA, İngiltere Bristol'de yer alan Cabot Communications, İzmir'de yer alan Vestel Komünikasyon, Manisa'da yer alan Vestel Elektronik ve Vestel Tayvan'ın dahil olduğu dünyanın altı noktasındaki AR-GE merkezleri ile sadece Vestel markası için değil, dünyanın önde gelen teknoloji markaları için de ürün geliştirdiklerinin altını çizdi. Alkım ayrıca; Vestel City'deki High End TV fabrikasında üretilen ve plazma ile TFT teknolojisinin kullanıldığı ürünleri de dünya pazarlarına sunduklarını vurguladı.
Vestel'in dünyadaki müşterileri için 2 binin üzerinde farklı televizyon modeli üretebildiğinin altını çizen Alkım, dünyada hiç bir üreticinin bu kadar yüksek sayıda model tasarımına sahip olmadığını söylerken, bunun ancak AR-GE'ye verilen önem ile başarılabileceğinin altını çizdi.
Bu arada, Vestel Şirketler Grubu bünyesinde bulunan televizyon ve diğer dijital cihazlar için yazılım geliştiren Cabot Communications Ltd, 2002 yılında Vestel bünyesine katılmıştı. Cabot Communications, cirosunun yüzde 80'ini Vestel dışındaki firmalara yaptığı satışlardan sağlıyor. Merkezi İngiltere'de bulunan Cabot Communications'ın Türkiye ayağının kurulması çalışmaları ise tamamlanma aşamasında bulunuyor.
DVD Player, DIVX Player, DVD Recorder, dijital uydu alıcıları, tüplü televizyonlar, yüksek teknolojili plazma ve TFT televizyonlar ve bu ürünlerin farklı kombinasyonları Vestel AR-GE Merkezi'nde tasarlanıp üretilerek, dünya pazarlarındaki yerini alıyor.
MİCROSOFT CEOSU YARIN VESTEL'DE Bu arada Türkiye'nin teknoloji merkezi olan Vestel City, Mikrosoft Ceosu Steve Ballmer"i konuk edecek. Yarın Türkiye'deki ziyaretine başlayacak Ceo'nun Vestel City tesislerini gezeceği, özellikle Vestel'in iddialı olduğu Vestel Cıty'de üretimine başlanan bilgisayar ve yazılım programları konusundaki çalışmalarını yerinde inceleyeceği öğrenildi.
Manisa Vestel City'de Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül tarafından karşılanacak olan Ballmer, Vestel'in ileri teknoloji ürünlerinin tasarladığı ve geliştirdiği üretim tesislerinde incelemelerde bulunacak. Kendisine brifing verilecek olan ünlü konuğa Türkiye'nin coğrafi açıdan teknolojik liderliğinin altının çizileceği belirtildi. Ayrıca, Ahmet Zorlu, Ömer Yüngül, Çağlayan Arkan, Emre Berkin ile birlikte Steve Ballmer'in basın mensupları ile sohbet toplantısı yapacağı açıklandı.