Türkiye'de havaların ısınmasıyla birlikte piknik sezonunun da açıldığını belirten Amasya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Özgür Pehlivan, kenelerin Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığını bulaştırma döneminin nisanda başlayıp eylüle kadar devam ettiğini hatırlattı.
İlkbaharla birlikte ortaya çıkan kenelerle ilgili açıklamalar yapan Pehlivan, insan vücuduna yapıştığında hemen korkulmaması gerektiğini ifade ederek, “Her kenede hastalık etkeni yoktur. Ne kadar çabuk çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azdır. Keneyi çıkarmak için herhangi bir uzmana gerek yoktur.” dedi.
KKKA'nın görüldüğü bölgelerde hastalık ve kene konusunda bilgi kirliliği yaşandığını ve dolayısıyla toplumun yanlış bilgilendirildiğini söyleyen Oda Başkanı Pehlivan, “Keneler, yaklaşık 200 kadar hastalık bulaştırabilmektedir. Toplumda, kenenin kendisinin hastalık etkeni olduğu gibi bir yanlış kanı ile birlikte panik havası oluşmuş durumda. Oysa keneler, bir hastalık etkeni barındırmadığı sürece çok tehlikeli değildir, ender olarak alerji ve felce neden olabilirler. Taşıdıkları hastalık etkenlerini, vücuda tutunur tutunmaz vermezler. Bunun için biraz süreye ihtiyacı vardır. Bu süre bakteriyel hastalıklarda 48 saat kadar uzun olabileceği gibi bazı viral hastalıklarda 6 saate kadar düşebilir. Bu süreleri gözönüne aldığımızda, kene ne kadar çabuk çıkarılırsa hastalık riskinin o kadar düşük olacağı anlaşılmaktadır.” diye konuştu. Normalde keneye çıplak elle dokunmanın hiçbir zararı olmayacağını ifade eden Özgür Pehlivan, şunları kaydetti: “Ancak elle ezilmesi ve kenede hastalık etkeni bulunması durumunda, eldeki küçük çizik veya çatlaklardan kana karışma riski vardır. Bu nedenle keneyi çıplak elle tutmak tehlikelidir. Vücudumuza kene tuttuğunda korkmamak gerekir. Her kenede hastalık etkeni olması söz konusu değildir. Keneyi çıkarmak için herhangi bir uzmana gerek yoktur. Herkes vücuduna tutunan keneyi çıkarabilir. Zaten kırsal alanda yaşayan insanlarımız bunu çok iyi yapabilmektedir. Keneyi parmaklarımızın yardımı ile çıkarmak en kolay yoldur ancak dikkat edilmesi gereken, parmaklarımız ile kene arasında ağaç yaprağı, eldiven, naylon torba, peçete gibi doğrudan teması engelleyecek bir koruyucu kullanmaktır. Keneyi, sabit ve yavaş bir kuvvetle çektiğimizde çıkacaktır. Çıkarırken bazen ağız organları (başı) deri içinde kalabilir, bunun hastalık riski yoktur. Bu, deriye batmış ağaç kıymığından farksızdır. Hastalanan insanların, keneyi kendi imkanları ile çıkaranlar olduğu konusundaki haberler yanıltıcıdır. Hastalığın oluşumu, keneyi nasıl çıkardığımızla değil, ne kadar uzun süre vücuda tutunduğu ve kan emdiğiyle ilgilidir.”
'KEKLİK, KARINCA VEYA ÇEKİRGE GİBİ HAYVANLAR KENEYİ YOK ETMEZ'
Amasya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı, henüz dünyada kenelere karşı kullanılabilecek bir biyolojik mücadele yöntemi olmadığını söyledi: “Keklik, karınca veya çekirge gibi hayvanların keneyi tüketeceğine ilişkin haberler de ne yazık ki yanıltıcıdır. Bu hayvanların hiçbiri, kene popülasyonunu kontrol edemez; hattâ keklikler, kene sayısının artışına bile neden olabilir. Keklik, tavşan, kaplumbağa, tavuk gibi hayvanlar, kenenin yaşamsal döngüsünde ilk tutunacağı konakçılardır. Biyolojik mücadele konusunda bu gibi haberler, toplumda gereksiz beklentilerin oluşumuna yol açmakta ve bu da insanların, asıl hedef olan kişisel korunmaya odaklanmasına engel olmaktadır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz