YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Veteriner Hekimlerden Kurban Bayramı Uyarısı

Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, "Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların özellikle Kurban Bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 artmaktadır"

Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, "Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların özellikle Kurban Bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 artmaktadır" dedi.

Muammer Saygılı, düzenlediği basın toplantısında, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan hayvanların bulaşıcı ve salgın hastalıkların yayılma riskini artırdığını, kesilen hayvanlardan elde edilen etlerin ise insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğunu ifade etti.

Kurban Bayramı'nda insan ve hayvan sağlığını korumanın yanı sıra hayvanların refahı ve hijyenini sağlama, çevre kirliliğini önlemenin de veteriner hekimlerin öncelikli amacı olduğuna dikkati çeken Saygılı, "Kasaplık hayvanlar birçok hastalığın kaynağı olabilir ve bu hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların özellikle Kurban Bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 artmaktadır" dedi.

-"Hayvanlar yorgun olmamalı"-

Saygılı, kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması, kesimden önce yaklaşık 12 saat boyunca yem verilmemesinin et kalitesini olumlu etkileyeceğini vurgulayarak, bu sürede hayvanlara su verilebileceğini bildirdi. Yorgun hayvanların hemen kesilmesiyle kanın tamamen akıtılamayacağını ve etin de dayanıksız olacağını belirten Saygılı, bu etlerin normale göre daha hızlı bozulacağını anlattı.

Muammer Saygılı, kurbanlık hayvanları kesim öncesinde strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

-"Etler kesim sıcaklığıyla buzdolabına konmamalı"-

Kurban etlerinin parçalar halinde temiz kaplara konulması ve önce güneş görmeyen bir yerde hava alması sağlanarak sıcaklığının oda ısısına düşmesinin beklenmesinin önemine işaret eden Saygılı, şöyle konuştu:

"Bu süre 5-6 saati geçmemeli, daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, atılmalıdır."

Et ve et ürünlerinin bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun ortamlar olduğuna değinen Muammer Saygılı, uygun koşullarda bir bakterinin 12 saatte 16 milyara ulaşabildiğinin altını çizdi. Bu durumun insan sağlığı açısından tehlikesine dikkati çeken Saygılı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İyi muhafaza edilerek buzdolabına kaldırılmış etler, kesimden 12-24 saat sonra tüketilmelidir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa, etler derin dondurucuda, 18 derecede muhafaza edilmelidir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler