HABER

Veterinerlikte istihdam sorunu

KARS (İHA) - Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Özaydın, devlet sektöründe iş bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini ve klinisyenliğin, fazla yatırım gerektirmeyerek, fiziksel ve tıbbi altyapısız da yapılabilir olmasından dolayı, klinik sayısında artış yaşandığını belirterek, "Klinik açabilme, şarta bağlanmalıdır" dedi.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Özaydın, veterinerlik fakültelerinin ve buna bağlı olarak veteriner hekimlerin sayıca çokluğunun, ciddi bir istihdam sorunu meydana getirdiğini söyledi. Özaydın, devlet sektöründe iş bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini ve klinisyenliğin, fazla yatırım gerektirmeyen, küçük bir mekan kiralamaktan öteye gitmeden fiziksel ve tıbbi altyapısız da yapılabilir olmasından dolayı, klinik sayısında artış yaşandığını belirtti.

Veteriner hekimlerin ilaç satma yetkisini almasından sonra, 'Hiçbir şey yapamazsam ilaç satarım' anlayışının yaygınlaştığını da ifade eden Özaydın, "Hayvan sahiplerinin, 'daha çok verim' anlayışına bağlı olarak, veteriner hekime her zamankinden fazla gereksinim duyması, büyük hayvan yetiştiriciliği yapan bölgemiz için geçerlidir" dedi.

1983 yılından sonra birkaç kez açıktan veteriner hekim istihdamı yoluna gidildiğini, böylelikle veteriner hekimlerin devlet sektöründeki istihdam olanaklarının azaldığını da vurgulayan Özaydın, şimdilerde veterinerlik fakültelerinin bile, veteriner hekimler için bakanlıktan daha önemli bir istihdam sahası olarak görüldüğünü savundu. Belediyeler, tıp fakülteleri, Çevre Bakanlığı, askeri kuruluşlar, polis teşkilatı gibi bazı devlet kuruluşları ile ilaç sektöründe de sınırlı sayıda veteriner hekimin iş imkanı bulabildiğini, bu durumun veteriner hekimleri ister istemez serbest klinik işletmeye zorladığını kaydetti.

"Mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerin çoğunda, 'Hiçbir şey yapamazsam klinik açarım' düşüncesi hakimdir" diyen Prof. Dr. İsa Özaydın, bu düşüncenin oluşturduğu olumsuz etkilerle ilgili olarak şunları söyledi:

"Bu durum, kaliteli bir klinisyenlikten çok, işsiz kalmaya yönelik bir tercihtir ve bu mantıkla hareket edildiği için sorunlar dağ gibi büyümektedir. Serbest klinik, şayet mesleğimiz adına önemli bir istihdam yaratıyorsa, 'hiçbir şey yapamazsam' mantığından uzaklaşılarak, bu alandaki sorumluluklar en alt seviyede de olsa yerine getirilme bilinciyle yürütülmelidir. Günümüzde hayvan sahipleri, her zamankinden daha çok veteriner hekime gereksinim duymaktadırlar. Çünkü yaptıkları iş, 'ölen ölsün, kalan sağlar bizimdir' mantığından çıkmış, başlı başına bir meslek olarak algılanmaya başlanmış, buna bağlı olarak da bireysel veya toplu hayvan tedavisine olan talep artmıştır."

Sektörde hak edenlerin söz sahibi olabilmeleri ve mesleklerini icra edebilmeleri için yeni yasal düzenlemelerin şart olduğunu da kaydeden Prof. Dr. İsa Özaydın, "Bu aşamada, özel kliniklerin, serbest klinik sertifikası verme yetkisi kazanması, tartışılmaya bile uzak bir konudur. Çünkü standart yakalanamamıştır. O nedenle klinik açabilme koşullara bağlanmalıdır" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler