Son dakika haberine göre BM Genel Kurulu'nun acil olarak toplanacağı duyuruldu. BM'de Şubat ayı dönem Başkanı'nın Rusya olduğu toplantı merakla bekleniyor.
BM Ukrayna Temsilci Sergey Kislistsa BMGK'da açıklamalarda bulundu.
Kislitsa açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"24 Şubat'tan beri gerçekleştirilen saldırılarda 26 Şubat'ta bir anaokulunda ağır yaralanan bir çocuk ve topçu atışları nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetmiştir. Düşmanın 27 Şubat itibariyle kayıpları 2 bin 300 ölü ve yüzlerce esirdir. Bunun detayları Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Rusya askerlerinin öldüğünü ve esir alındığını inkar etmektedir. Bu konuda Ukrayna her zaman şeffaf davranmıştır. Ukrayna Uluslararası Adalet Divanına Rusya konusunda başvurmuştur. Rusya dünya sahnesinde saldırılarının hesabını vermek zorundadır. Bu konuda soykırım suçuna karşı her türlü önlemin alınması için çalışmalarda bulunuyoruz. Rusya'nın Donbas Bölgesi'nde soykırım iddialarını Ukyrayna'nın işgaline karşı bahane olarak göstermiştir. Rusya'nın işgali derhal durdurulmalıdır. Rusya'nın yalanları ortaya çıkacaktır."
NTV muhabiri Hüseyin Günay toplantıyla ilgili olarak canlı yayında değerlendirmelerde bulundu.
Günay yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplandı. Pazartesi günü için Birleşmiş Milletleri toplantıya çağırmak için bir oylama gerçekleşecek. 1950 yılından sonra ilk defa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi böyle bir çağrı yapıyor. Tarihte 4 veya 5 defa gerçekleşti bu toplantı çağrısı.
Birleşmiş Milletler'in yapısı oldukça karmaşık. Şu an Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, karar alma organı ve en güçlü organı 15 üyeden oluşuyor. 5 daimi üye sürekli bu 15 ülke arasında oy kullanabiliyor. Şubat ayı dönem başkanı maalesef ironiktir Rusya.
Rusya'nın BMGK'da veto ettiği hiçbir karar geçerli sayılmıyor. Sonuca bağlanmıyor. Bu yüzden ABD ve Ukrayna, aynı zamanda Fransa ve İngiltere başka bir yöntemi harekete geçirdiler. O da Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nu değil, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nu toplamak. Bunu toplamak için 15 üyenin 9 üyesinden evet oyu almaları yeterli. Çok büyük ihtimalle 15 üyenin 10'u evet diyecek ve Pazartesi günü toplanacaklar. Orada ne olacak? Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplandığında 193 üyenin temsilcilerine iki şey sorucaklar? 'Rusya'yı kınıyor musunuz?, Rusya'nın ivedilikli bir şekilde Ukrayna'dan askerlerini çekmesini istiyor musunuz?' Çok büyük ihtimalle evet oyu verecekler. Birleşmiş Milletler ilk defa Ukrayna krizinde Rusya'yı kınamış olacak."
Sosyal medya hesabından oylama sonucunu da paylaşan Günay, "BM Güvenlik Konseyi Ukrayna’nın talebini kabul etti. Pazartesi günü BM Genel Kurulu Rusya’yı kınamak için toplanacak. Oylama Sonucu; 11 üye evet, 1 hayır Rusya, 3 çekimser Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri. Bu toplantıda Rusya’nın daimi üyelikten gelen veto hakkı bir işe yaramıyor. BM Genel Kurulu’nu toplamak için 15’üyeden 9’unun evet demesi yeterli." ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi Ukrayna’nın talebini kabul etti. Pazartesi günü BM Genel Kurulu Rusya’yı kınamak için toplanacak.
— Hüseyin Günay (@huseyingunayDC) February 27, 2022
Oylama Sonucu;
11 üye evet
1 hayır Rusya
3 çekimse Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), ABD ve Arnavutluk tarafından sunulan Ukrayna konusunda BM Genel Kurulu’nda olağanüstü oturum yapılması karar tasarısının onaylanması memnuniyetle karşılandı.
Oylamadan sonra söz alan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya’nın BM Şartı’nı ve saldırılardaki sorumluluğunu veto edemeyeceğini söyledi.
Thomas Greenfield, şunları kaydetti:
“Güvenlik Konseyi, on yıllardır ilk kez hesap verebilirlik yolunda önemli bir adım attı ve Genel Kurul’da olağanüstü toplantı yapılmasını kararlaştırdı. Bu kararı destekleyen konsey üyeleri, bunun sıradan bir an olmadığını kabul ediyor. Uluslararası sistemimize yönelik bu tehdidi karşılamak için olağanüstü adımlar atmalı ve Ukrayna'ya ve halkına yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.”
Ukrayna'da saldırılara katılan Rusya askerlerini savaş suçu konusunda uyaran ABD Daimi Temsilcisi, "Rus subay ve askerlerine sesleniyorum: Dünya sizi izliyor, fotoğraf ve video delilleri artıyor ve yaptıklarınızdan sorumlu tutulacaksınız." dedi.
Thomas Greenfield, ayrıca Rusya’nın nükleer silahlarla ilgili söylemini eleştirerek, bunun bütün üyeleri tehdit eden ve gereksiz şekilde gerginliği tırmandıran bir adım olduğunu belirtti.
İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da, Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamanın sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu konseyin üyeleri Rusya'nın diplomatik acizliğini gözler önüne serdi. Rusya bu karara karşı çıkmakta tecrit edildi. Rusya, Ukrayna işgalini kınamak isteyen dünyanın bir araya gelmesini engelleyemez.” diye konuştu.
Thomas-Greenfield, NBC televizyonunda yayımlanan "Meet the Press" programında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına ilişkin, "Rusları BM'den izole edebiliriz. BM'nin özel kuruluşlarından izole edebiliriz, onlar da bu izolasyonu hisseder." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Thomas-Greenfield, çarşamba gününe kadar Rusya'nın veto edemeyeceği bir BM Genel Kurulu'nun onaylanmasını beklediklerini de sözlerine eklemişti.
BMGK'nin 5 daimi üyesi olan Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin, onaylamadıkları herhangi bir kararın verilmesini önlemek için veto yetkisine sahip bulunuyor.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rus ordusunun Ukrayna’da sivilleri ve sivil altyapıları hedef almadığını savundu.
Nebezia, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Ukrayna konusunda BM Genel Kurulu’nda olağanüstü oturum yapılması kararının geçmesinin ardından konuştu.
ABD tarafının, Rus askerlerinin savaş suçu işleme ihtimaline yönelik izlendiği uyarısına cevap veren Nebenzia, “Rus ordusu sivilleri ve sivil altyapıyı hedef almıyor. Aksine, milliyetçiler Ukrayna halkını canlı kalkan olarak kullanıyor ve yerleşim bölgelerinde hava savunma sistemleri kullanıyorlar. Bu, yasaklanması gereken bir şey." dedi.
Nebenzia, konsey üyelerini sosyal medyada dolaşan uydurma haberler konusunda uyararak, Rusya askerine atfedilen eylemlerin Ukrayna milliyetçileri tarafından işlendiğini iddia etti.
Güvenlik Konseyi’ni de Ukrayna problemi konusunda yapıcı hiçbir çözüm üretmemekle eleştiren temsilci, "Bu kriz askeri operasyonla değil, 8 yıl önce Ukraynalı milliyetçilerin ülkenin doğusundaki Donbas'ta işledikleri suçlarla başladı ve kimse bundan bahsetmiyor." ifadesini kullandı.(AA)