HABER

Vetolu bütçe yasası TBMM'den geçti

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle veto ettiği bütçe çerçeve yasası, TBMM Genel Kurulu'nda Sezer'in değerlendirmesi çerçevesinde Plan Bütçe Komsiyonu'nda değiştirildiği şekliyle yasalaştırıldı.

Yasanın oylamasına 254 milletvekili katılırken, 248 milletvekili 'kabul', 5 milletvekili 'red' ve 1 milletvekili de 'çekimser' oy kullandı. Tasarının yasalaşmasının ardından TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, cumartesi günü(yarın) saat 11.00'da TBMM'nin açılacağı duyurusunu yaparak Genel Kurul çalışmalarını sona erdirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği ve 16 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 5229 sayılı 'Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Yükseköğretim Kanunu'na dair düzenlemesine ilişkin yasanın 2. maddesi görüşüldü.

Bilindiği gibi, Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde AK Parti ve CHP'li milletvekillerinin aynı yöndeki önergesiyle, milletvekili ya da bakan olarak geçirilen sürenin akademik unvanların kazanılması için gerekli süre olarak değerlendirilmesine dair düzenleme yasadan çıkarılarak, Anayasa'ya aykırılık dayanağı ortadan kaldırılmıştı.

Cumhurbaşkanı Sezer, veto gerekçesinde, yasa ile doçent unvanını taşıyanların profesör olabilmeleri için gerekli beş yıllık yasal sürenin hesabında bakan ya da milletvekili olarak geçen sürelerinin sayılmasına dair düzenlemenin Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğununu kaydetmişti.

YASA NE GETİRİYOR

Cumhurbaşkanı Sezer'in uyarısı doğrultusunda yeniden düzenlenen yasa ile bütçede yer alması Anayasa'ya aykırı bulunan maddeler kendi kanunları içinde düzenleniyor

ve bu amaçla 24 kanun ve dört kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılıyordu.

Yasaya göre, mali disiplinin sağlanabilmesi ve gelirlerin kontrol altına alınması amacıyla katma bütçeli idarelerin bütün kaynakların, Merkez Bankası veya Ziraat Bankası nezdinde toplanması öngörülürken, kamu bankaları, özel kanunla kurulan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile kefalet ve yardımlaşma sandıkları, bu uygulamanın dışında bırakılıyor.

Yine aynı yasaya göre kamu kaynaklarının getirilen bu düzenlemeye aykırı şekilde değerlendirilmesinden elde edilen nemalar genel bütçeye gelir kaydedilecek. Bu kurum ve kuruluşların yetkilileri ve saymanlar, bu kanun hükümlerinin yerine getirilmesinden 'şahsen ve müteselsilen' sorumlu tutulacaklar.

İşsizlik sigortası kapsamında sigortalılar tarafından yüzde 2, işveren tarafından yüzde 3 ve devlet tarafından yüzde 2 olarak ödenen işsizlik sigortası primleri, 2001 krizi sonrasında 2002 yılında 1'er puan düşürülmüş ve düşük oran uygulaması 2003 ve 2004 yılı bütçelerinde de yer almıştı. Yasa ile getirilen yeni düzenlemeyle bu uygulama kalıcı hale getiriliyor.

ÖZLÜK HAKLARI ÖZELLEŞTİRME FONUNDAN KARŞILANACAK

Bir başka düzenlemeyle, özelleştirme programında yer alan kuruluşta çalışırken, iş akitleri feshedildiği için kamu kurum ve kuruluşlarında geçici personel statüsünde istihdam edilen kişilere ödenecek özlük hakları 31 Aralık 2004 tarihine kadar Özelleştirme Fonu'ndan karşılanacak.

Özlük haklarının karşılanması 2004 bütçesinde yer almıştı. Öngörülen yeni uygulama ile, 2004 bütçesi üzerindeki yük, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda kaldırılmış oluyor.

Yasayla, vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili isimleri ile tüzük ve senetlerindeki kamu görevlilerinin unvanlarını kullanma hakları saklı kalacak.

Yasa ile, TÜBİTAK'ta görevlendirilenlerin ücretlerini belirleme yetkisi Başbakan'a veriliyor. Yasayla Denizcilik Müsteşarlığı'na kontrol uzmanı olarak çalıştırılmak üzere sınavla 80 kişi alınması öngörüldü.

Ayrıca, yeni kurulacak anonim ve limited şirket statüsündeki tüm ortaklıklarının sermayelerinin ve sermaye artırımı halinde artan kısmın on binde 4'ü oranında bir tutarın Rekabet Kurulu'na aktarılması öngörülüyor. Bu düzenlemeyle, daha önce çıkarılan bir yasayla gelirleri kesilen Rekabet Kurulu'na kaynak yaratılması amaçlanıyor.

Yasayla Haydarpaşa Limanı ile bu limanın gerisindeki araziyi TCDD'ye vermeye Maliye Bakanı yetkili kılınırken Rekabet Kurulu'nun işletmelere verdiği cezaların 1 ayda ödenmesine ilişkin sürenin de yasayla 3 aya çıkarılması öngürülüyor.

Milletvekili ya da bakan olarak geçirilen sürenin akademik unvanların kazanılması için gerekli süre olarak değerlendirilmesine dair düzenleme yasadan çıkarılarak, Anayasa'ya aykırılık dayanağı ortadan kaldırıldı.

En Çok Aranan Haberler