YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Veysel Eroğlu: "merak Etmeyin Bakanlıktaki Kasaya Gelecekteki Bakanlar Için Bir Mektup Bırakacağım"

Enver ALAS/ İSTANBUL, Konuşmasına su yatırımları hakkında bilgi vererek başlayan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından su sektörüne 2003

Veysel Eroğlu: "merak Etmeyin Bakanlıktaki Kasaya Gelecekteki Bakanlar Için Bir Mektup Bırakacağım"

Enver ALAS/ İSTANBUL, Konuşmasına su yatırımları hakkında bilgi vererek başlayan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından su sektörüne 2003 yılından bugüne kadar toplam 91 milyar liradan fazla yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. Su kaynaklarının daha etkin değerlendirilmesi için asırlık yatırımlar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Eroğlu, "13 yılda 2 bin 546 tesis milletimizin hizmetine sunuldu. 278 baraj ve HES, 259 gölet, 320 sulama projesi, 85 içme suyu temini tesisi, 9 atık su arıtma tesisi, bin 509 taşkın koruma tesisi, ulaşım ve hizmet binası olarak 86 tesis yapıldı" diye konuştu.
Bakan Eroğlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını kaydederek suyu çok iyi yönetmek durumunda olduklarını aktardı. Yağışlı zamanlarda suyun mutlaka depolanması gerektiğine dikkat çeken Eroğlu, hizmete giren yeni tesislerle birlikte su depolama kapasitesinin artırıldığını vurguladı.

81 İLDE 2040 VE 2050 YILINA KADAR İÇMESUYU İHTİYACI PLANLANDI
Eroğlu, Türkiye genelinde barajların doluluk oranları hakkında bilgiler verdi. Eroğlu, "İçme suyu maksatlı 85 barajda doluluk oranı yüzde 62,9, sulama maksatlı 219 barajda yüzde 75,2, enerji maksatlı 99 barajda yüzde 77,3'lük doluluk oranına sahibiz. 81 il için hazırladığımız 'İçme suyu Eylem Planı' ile illerimizin 2040 ve 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacı planlandı. 85 adet içme suyu tesisini tamamladık. İnşaatları devam eden 45 proje tamamlandığında 23 milyon kişiye daha içme suyu imkanı sağlanacaktır. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2 bin 668 kilometre içme ve kullanma suyu isale hattı döşenmiştir. Bu da Türkiye'nin doğusu ile batısı arasını iki defa dolaşmak demektir. 33 ilde yapımı tamamlanmış 61 adet arıtma tesisinden günde toplam 7 milyon metreküp su, Avrupa Birliği standartlarında arıtılmaktadır. İçme suyu ve kullanma suyu maksatlı 85 adet baraj işletmeye alınmıştır. Bu barajlarda toplam 12,3 milyar metreküp içme ve kullanma suyu kullanılabilir durumdadır" dedi.

'TASARRUF YAPIN' DEMEMİZ İŞE YARAMADI
Veysel Eroğlu geçen sene yaşanan kuraklığa rağmen başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere Türkiye genelinde su kesintisi yaşanmamasının başarı olduğunu belirtti. "Eline cetvel alan herkes su seviyesini tespit etmek için barajlara gitti" diyen Eroğlu şöyle konuştu:
"Geçen sene yaşanan kuraklığa rağmen Kocaeli, Sakarya, Bursa, Ankara, İzmir gibi şehirlerimiz ile doğu ve güneydoğu da bazı şehirlerimiz olmak üzere su problemi olan yerlerde aldığımız tedbirler sayesinde susuz kalmamışlardır. Vatandaş kuraklık var tasarruf yapayım demiyor. Geçen yıl İstanbul'da kuraklığa rağmen bir önceki yıldan daha fazla su tüketildi. İstanbul'a 2013 yılında verilen yıllık su miktarı 909,4 milyon metreküp iken 2014 yılında 924,4 milyon metreküpe yükselmiş. Yani tasarruf yapın dememiz işe yaramamış. Devletin vazifesi her türlü şartlarda vatandaşa yeterli miktarda suyu temin etmektir. 1994 yılına göre İstanbul'da su kullanımı 5 misli artmıştır. Ben İstanbul'da İSKİ Müdürü olduğum dönemde nüfus 6 buçuk milyondu şimdi 14 milyon. Buna rağmen su kesintisi olmuyorsa işte başarı budur."

"BAKANLIKTAKİ KASAYA GELECEKTEKİ BAKANLAR İÇİN BİR MEKTUP BIRAKACAĞIM"
Veysel Eroğlu, bugün itibariyle İstanbul'da su problemi yaşanmadığını söyledi. Eroğlu, "İstanbul'da günlük su tüketim miktarı 2,7 milyon metre küp iken barajlarımızdaki toplam su miktarımız 767 milyon metreküptür. Hatta gururla ifade ediyorum; Melen Barajı'nı bitiriyoruz. O bittiği zaman 2071 yılına kadar İstanbul'da su problemi olmayacaktır. Tabi '2071'e kadar yaşayacak mısınız ki bunun garantisini veriyorsunuz ?' diye sorabilirsiniz. Merak etmeyin, bakanlıktaki kasaya gelecekteki bakanlar için bir mektup bırakacağım" diye konuştu.

BAKAN EROĞLU, MELEN PROJESİ İLE İLGİLİ MÜJDEYİ VERDİ
Melen Projesi'nin İstanbul'un su ihtiyacı için önemini de anlatan Eroğlu, 14 milyon nüfuslu bir şehrin su ihtiyacının tek bir kaynağa bağlanmasının asla kabul edilemeyeceğini söyledi. Eroğlu Melen projesi hakkında şu bilgileri verdi:
"Melen Havza'sından su temin edilerek İstanbul'un suyu teminat altına alınmıştır. 185 kilometre mesafeden Kağıthane'deki tesislere kadar suyu getirmeyi başardık. Melen sistemi ile yılda 1 milyar 77 milyon metreküp ilave su sağlanarak İstanbul'un 2071'e kadar su ihtiyacını karşılayacaktır. Melen Barajı ile ilgili bir müjdeyi buradan vermek istiyorum. Baraj ile ilgili en önemli husus gövde inşaatının başlamasıdır. 1 Haziran itibariyle barajın gövde dolgusuna başlanmıştır. 7 Aralık 2016 tarihinde bu inşaat bitecek ve bu baraj İstanbul'un su biriktirme kapasitesini yüzde 100 artıracaktır.
Yine İstanbul'da geçen yıl barajlardaki doluluk oranı dibe vurmuştu. Mayıs ayının sonunda su bitiyordu. Eğer A ve B planını uygulamasak suyumuz bitecekti. Şu an itibariyle barajlarımızın doluluk oranı 87, 17 civarında. İstanbul'un bugün mevcut su kaynakları yılda 1 milyar 367 milyon metreküptür. Getirilecek kaynaklarla birlikte yaklaşık olarak 1 Milyar 772 milyon metreküp su ile yılda toplam 3 milyar 139 milyon metreküp suyu verecek kapasitemiz olacak. Yaklaşık 35 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak bir rakamdır. Diyeceksiniz ki İstanbul'un nüfusu 35 milyon olur mu? Biz onu bilemeyiz ancak hazırlığımızı yapalım vatandaş rahat bir şekilde suyunu kullansın.

İZMİR VE ANKARA İÇİN İÇME SUYU PROJELERİNİ ANLATTI
Veysel Eroğlu İzmir ve Ankara'nın içme suyu sorunu yaşamaması için gerekli önlemlerin alındığını ifade etti. Eroğlu, "Gördes Barajı'ndan 106 buçuk kilometre isale hattı ile İzmir'e su verilmiştir. İzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilmiştir. Türkiye'nin 31 bin 592 metre uzunluğu 4 buçuk metre çapıyla en uzun tüneli ile Ankara'ya su getirilecektir" dedi.

"İÇME SULARININ YÜZDE 43'Ü ŞEBEKELERDE KAYBOLMAKTADIR.
Yüksek miktardaki su kaybının önüne geçmek için bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliği anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye'de 2012 yılında belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 4,9 milyar metreküp su çekildi. Ancak bu suyun 2 milyar metreküpten fazlası gelir getirmeyen su olarak kaydedildi. İçme sularının yüzde 43'ü şebekelerde kaybolmaktadır. Bu yönetmelik ile su kayıp oranlarının büyükşehir ve il belediyeleri 5 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 seviyesine indirecek."

"HES'LER ÇEVREYİ BOZMUYOR"
Maalesef bazıları bu Hidroelektrik Santrallere
TAŞKINLARLA MÜCADELE İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR
Bakan Veysel Eroğlu, taşkınlarla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Eroğlu, "Son 12 yılda inşa ettiğimiz Bin 509 adet taşkın koruma tesisi ile 3.955.760 dekar alan taşkınlardan korunmuştur. Taşkınlarla daha etkin mücadele maksadıyla Başbakanlık tarafından 2006 ve 2010 yıllarında 'Taşkın Genelgesi' yayımlanmıştır. Genelgelerde, akarsu yatakları üzerine yapılacak bütün mühendislik çalışmalarında DSİ'nin bilgisi ve onayının alınması mecburi kılınmıştır. Taşkınların önlenmesi ve yol açtığı kayıpların giderilmesi için alınması gereken tedbirler belirtilmiştir" dedi.
(FOTOĞRAF)

Veysel Eroğlu:

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler