NAPOLİ/İSTANBUL (AA) - Güney İtalya'nın Napoli kentine 25 kilometre uzaklıkta bulunan Pompei, döneminin "eğlence, refah ve huzur şehri" olarak biliniyordu.
İki bin yıl önce Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği kent, adeta büyük bir mezarlığa dönüştü.
Lavların etkisiyle taşlaşan insanların gizemli hikayesiyle de bilinen ve uzun yıllar lavların altında kalan tarihi şehir, İtalyan bir köylünün 17. yüzyılda tarlasında çukur açarken rastladığı kalıntılarla ortaya çıktı.
Kentin bir bölümü ise su kanalı yapmak için bölgeye giden mimar Bomenico Fontana tarafından bulundu. Pompei'deki ilk kazılar 1709'da Herculaneum'da başladı. 1860'ta kazının yönetimi İtalyan arkeolog Fioreki'ye verildi. Uzun çalışmalar sonucunda, kentin yedi kapısı ve duvarları, ana caddesi, evleri ve çok sayıda tarihi mekan ortaya çıkarıldı.
- Önemli turistik merkezlerden biri
Karşısında bulunan Capri Adası ve doğal güzellikleriyle de görenleri etkileyen Pompei'de uzun süre devam eden kazılar, şehre ait birçok bilgiyi de gün yüzüne çıkardı.
Roma İmparatorluğu'nun kentlerindeki yaşama ait bilgiler de veren kentte, yanardağ patlaması sonucu ölenler, taşlaşmış olarak öldükleri şekliyle bulundu.
UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pompei, günümüzde İtalya'nın en popüler turistik merkezlerinden biri durumunda.
- Roma'dan 3 saatte ulaşım
Pompei, Forum Meydanı'ndaki tiyatro binaları, gladyatör alanı, hamamlar ve tapınaklarıyla dikkat çekiyor.
Roma İmparatorluğu şehirlerindeki yaşamı öğrenmek ve dönemin gizemini çözmek isteyen turistleri ağırlayan şehre Roma'dan trenlerle 3 saatte ulaşılabiliyor.
Yolculuk sırasında Vezüv Yanardağı da izlenebiliyor. Ziyaretçiler, tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra lavlar sonucu taşlaşan insan ve hayvanları da görebiliyor.
İki bin yıl öncesine yolculuk yapmak isteyen turistlerin ilgisini çeken şehir, pizza, limon ve portakallarıyla da ünlü.